Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Mocne bicie serca po wysiłku fizycznym

Gość mAsHER

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Mam problem ponieważ ostatnio zauwazylem ze po niewielkim wysiłku np przepłynięciu kilkunastu metrów , czy 20 pompkach itd strasznie mocno bije mi serce , chocby mialo zaraz wyskoczyc. Trudno mi powiedziec czy mialem tak wczesniej bo mozliwe ale nie wiem bo moze nie zwracalem tak na to uwagi. Nie wiem czy to cos groznego czy jest to czyms spowodowane ? Mam 18 lat , 181cm, 77 kg. Dość regularnie uprawiam jakis ruch. Czym to moze byc spowodowane i co to jest ?
a nie brałeś czegoś na przyrost masy mięsniowej i nie pijesz różnych napojów energetycznych?Jeśli tak ,to przerzuć się na mineralną niegazowaną i kompot z owoców.Jak pije się to świństwo plus 2 litrową cole na dzień i kolorowych napojów bez ograniczeń,to na skutki nie trzeba długo czekać.Warto też zrobić bad. krwi ASO jeśli byłeś ostatnio chory na gardło i przechodziłeś to.Często jak ktoś ma paciorkowcowe zapalenie gardła i nie leczy tego antybiotykiem,to może serce fikać albo stawy.Najlepiej idż do lekarza --EKG i echo serca,albo test wysiłkowy-on pokaże jak zachowuje się twoje serce,gdy chodzisz na bieżni.Jesteś podłączony kabelkami ,mierżą ci ciśnienie ,a lekarz monitoruje pracę serca i widzi w komputerze jak serce pracuje przy wysiłku.I wszystko jasne.
Gość DenisRozrdnwetfgewrk

Gram w siatkówkę codziennie, i dosyć często bardzo mocno mi wali serce. Jak by miało zaraz wypaść, ja aż sama od tego skacze. Byłam u kardiologa i niby nic mi nie jest. Miałam badanie EKG. Mam 12 lat 169cm 48kg. Mam codziennie trening lub wf i do tego jeszcze pływam. Nie wiem czy mogę ćwiczyć? A przy tym jak mi tak mocno bije serce, jeszcze czuje sie słabo i mnie to dusi. Raz miałam taką sytuację, że wróciłam z treningu cała się trzęsłam i serce waliło jakby miał zaraz wypaść noi chciało mi się wymiotować i się dusiłam. Średnio mocne walenie serca trwa u mnie od 1.30 godz. do 5 godzin. Nie wiem o co chodzi bo nigdy wcześniej nie miałam żadnych problemów ze zdrowiem. Czy są to jakieś objawy choroby serca np. ARYTMI???