Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mialem ekg , holter , usg serca , tomografie głowy , eeg , usg tarczycy , punkcjie kregoslupa , chormony tarczyczy , wielekrotne badania krwi zadnej choroby oprocz tachykardi mi nie wykryto a ja nadal zle sie czuje:(Moje objawy to bole i zawtroty głowy wysokie cisnienie i puls , dziwne mrowienie w głowie uczucie jakby głowa byla oddzielna od mojego ciala ciagly kaszel bole w klatce piersiowej kolatania tluczenia serca dusznosc , ciezki oddech czasem objawy trwaja nawet caly dzien .Wpadlem juz w paranoje co chwile sprawdzam czy serce mi bije objawy sprawiaja ze wpadam w paranoje i strasznie sie boje ze cos mi sie stanie albo umre wydaje mi sie ze lekarze cos przeoczyli.Chodze do psychologa ale nie zauwazylem zeby mi to pomagalo.CZY TO MOZE BYC NERWICA??CO ZROBIC?

Witam, Podwyższone ciśnienie tętnicze jest objawem choroby nadciśnieniowej, czy mówiąc prościej - nadciśnienia. Prawidłowe ciśnienie skurczowe (to wyższe) powinno wynosić 110-130 mmHg, a rozkurczowe (niższe) - 75-80 mmHg. Jeżeli ma Pan wyższe to trzeba zastanowić się ze swoim lekarzem, czy nie nadszedł czas na leczenie nadciśnienia? Podwyższone tętno, skoro nie jest wyrazem nadczynności tarczycy (hormony tarczycy w normie?) może mieć inne przyczyny. niektóre leki zwalniające tętno, jednocześnie obniżają ciśnienie. Być może jeden z takich leków jest dla Pana odpowiedni. Jeżeli już otrzymuje Pan leki na nadciśnienie, to trzeba brać pod uwagę, że niektóre z leków stosowanych w nadciśnieniu (inhibitory konwertazy angiotensyny) mogą dawać kaszel i trzeba sprawdzić, czy nie zażywa Pan leku z tej grupy lekowej.