Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Jaki powinien być prawidłowy puls?

Gość jaculo

Rekomendowane odpowiedzi

Pobieżnie zapoznałem się z tym forum. Nie zauważyłem, aby ktoś podał prawidłowe normy ciśnienia i pulsu. Oto one: wzorcowe ciśnienie to 120/80, dopuszczalne to 140/90, dopuszczalny puls to przedział od 60 do 100 uderzeń na minutę. Jeśli ktoś przekracza te normy, lepiej żeby skonsultował swoje wyniki u lekarza. Jeszcze jedna rada. Polecam każdemu zrobienie sobie badania TSH, które jest związane z tarczycą. Organ ten potrafi niesamowicie torpedować organizm. U mnie osobiście pojawiły się znienacka objawy duszności, napięcia i kołatania serca. Kilka razy trafiłem do szpitala gdzie podawano mi potas. Wreszcie jakaś inteligentna lekarka poradziła mi zrobienie badania TSH. Okazało się ,że mam niedoczynność tarczycy. Pozdrawiam Wszystkich i życzę dużo zdrowia.

Ja mam podobnie 16 lat.. puls mam ok 65-78. I nie wiem czy on jest poprawny. Ostatni pomiar ciśnienia 102/73. Czuje jakby serce mocniej łupało, do tego od czasu dziwne kołotanie... Ćwiczę na siłowni i brałem pewne odżywki,w tym kreatyne która wg niektórych działa źle na serce;/ Nie wiem czy z tym powinienem iść do lekarza? Od czasu do czasu jestem osłabiony po nadmiernym wysiłku..

Gość Kakas111141

Mam 15 lat . Lekarz wykluczyl mi problemy sercowe . Bardzo duzo uprawiam sportu i nagle od pol roku mam dziwne tetno po wbiegnieciu po schodkach bardzo mi szybko bije i zauwazylem ze czym bardziej sie zmecze tym coraz bardziej nie moge oddychac i mam plytki oddech.Mam zawroty glowy lekko roztrzesiony i taki sie czuje zamotany . Moze mam cos z tarczyca bo slyszalem ze cos z tarczyca i elektorolitami sa takie objawy i wlasnie nieraz oddychac nie mozna przez guzki jakies. Jakbym to mial to kardioog by mi wykryl echem albo ekg? Co mam robic czy isc do jakiegos lekarza.

Gość esperanto

Podwyższony wynik pulsu ma różne przyczyny. Ostatnio miałem 150 i bardzo się żle czułem cały dzień.Ciśnienie w normie.Normalnie jak dętka bez życia. Przy najbiższej kontroli zgłosiłem ten fakt. Opie...mnie p.doktor .Powinienem natychmiast wezwać pogotowie. Nie wiedziałem,ze przez takie głupoty sie wzywa. Okazuje się,ze to nie są głupoty. Badania,i okazalo się ,ze mam cukrzycę. Puls normalny jest od 60-90 powyżej do 150 organizm alarmuje o niebezpieczeństwie. Teraz już wiem.

Puls w spoczynku u zdrowego człowieka przeważnie mieści się w granicach 60-80 ja gdy biegam, mam wartosci przekracajace 130, w spoczynku około 60. im człowiek bardiej wyspotowany, tym jego puls jest bardziej elastyczny, przykładowo - przy wysiłku fizycznym może osiągać wartości 170,180 a w spoczynku - poniżej 50. I to jest też normalne.

Witam ja 7 lat trenowalem lekkoatletyke tj. sprint 100, 200 i gdy zaczlem czuc sie oslabiony zostalem skierowany do szpitala i tam puls moj w nocy wykazal 26 uderzen na minute i niestety nie rowne bicie serca co niestety skonczylo sie wszczpieniem rozrusznika 2 jamowego z ktorym teraz mam problemy. teraz mam miec 2 zabieg wypadniecia elektrody ale jak stiwerdzam rozrusznik serca nie poprawil nic a nic mojego komfortu zycia pozdrawiam

Mam pytanie.Czy istnieje związek między tętnem a ciśnieniem?Wysokie tętno świadczy o wysokim ciśnieniu i odwrotnie?Czy między tymi parametrami nie ma takiej zależności?Pytam raczej o wartości spoczynkowe, bo w stresie to wiadomo wszystko rośnie.

Gość biugerss

Ja przy tentnie 170 i przedsionkacho prędkości 300 miałem 130/100. Normalne tentno nie w śnie jest 60-100 powyrzej 100 jest uznana za tachykardie która jest rodzajem arytmi. Ale grneralnie tentno powino być w okolicach 70. W śnie tentno spada nawet do 40.

Mam trochę może nietypowe pytanie ale a nóź mi ktoś odpowie, otóż uwielbiam biegać i jeździć rowerem, ale nie używałam do tej pory pulsometru. Dzisiaj wskoczyłam na pół godziny na rower stacjonary, zakładając na ręke ciśnieniomierz. Wiem,że po 20 min kręcenia (średnia prędkość 37km/h) mierzone w ruchu ciśnienie nie jest prawidłowe, jednak zaskoczyła mnie różnica w pomiarze 181/56 puls 134 czy taka różniaca jest czymś normalnym? po tym pomiarze zwolniłam, później już zarówno ciśnienie jak i puls leciały w dół.

Gość Tarczyca u faceta...

Przy problemach z nadciśnieniem, przemęczeniem u 40 letniego faceta,  warto min. sprawdzić tarczycę (TSH) oraz poziom cukru (hemoglobina glikowana) co może wiele wyjaśnić... wielu facetów nie wie że ma problem z tarczycą...