Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Jaki powinien być prawidłowy puls?

Gość jaculo

Rekomendowane odpowiedzi

*inka* moze zjarałaś blanta przed mierzeniem sobie tych oddechów??*lol* ludzie po co sie takimi glupotami przejmujecie....... zamiast usiąść po cięzkim dniu pracy, wieczorem przed tv z zimnym desperadosem i orzeszkami ziemnymi??? ale nie odbiegajmy od tematu pulsu. (wybaczcie zapędziłem sie:D) mozliwe Panie Kardologiczny ze od papierosów *rosnie* puls??? ze sie serducho meczy i takie tam??
Gość pozdrawiam
@zuczek - mozliwe, choc akurat nie w moim przypadku. Bez wzgledu od czego rosnie - o ile jest to wzrost trwaly a nie tymczasowy (jak przy wysilku lub zdenerwowaniu) to warto takiego wzrostu unikac zeby nie przyplataly sie te extra nieprzyjemne objawy. Aby mozliwie wczesnie wykryc u siebie ryzyko wystapienia takich nieciekawych sensacji sercowo krazeniowych wystarczy regularnie mierzyc sobie puls spoczynkowy, zwracajac uwage na odchylki pulsu w gore rzedu wlasnie 10 uderzen na minute. Te 10 uderzen wiecej w spoczynku bez stresu utrzymujace sie stabilnie przez kilka dni z rzedu znaczy duzo wiecej niz wzrost pulsu o 50-70 uderzen na minute w trakcie wysilku. A wiekszosci ludzi ( o ile w ogole mierza sobie puls ) to takie niewielkie przyrosty zupelnie nie obchodza bo przeciez podczas wysilku puls rosnie duzo wiecej a potem i tak dochodzimy do siebie. I tu jest wlasnie podstawowy blad w mysleniu. Bo duza zmiennosc pulsu zalezna od intensywnosci wysilku jest jego charakterystyczna cecha, natomiast puls spoczynkowy w bezstresowych okolicznosciach juz takiej zmiennosci nie posiada i tutaj wzrost o 10 uderzen na minute jest WYRAZNYM sygnalem ze jesli cos jeszcze nie jest nie tak, to niedlugo juz moze byc - wiec warto dazyc do tego by ten puls byl mozliwie bezpiecznie niski. A jesli nam sie to nie udaje to warto zwrocic sie do lekarza po pomoc.
Taa, ale mowimy chyba o pulsie oscylujacym w granicach 100 ud/min. Ponizej 80 uderzen nie ma sie co martwic. Organizm to nie jest maszyna. Serce w szczegolnosci. Zwroc uwage na to ze zuczek ma dopiero 15 lat. Jego serce bije szybciej niz u doroslego czlowieka. Niskocisnieniowcy maja puls ok 85-100 ud/min i jakos umieraja pozniejniz osoby ktore maja zwykle cisnienie i wolny puls. TO NIE JEST REGULA!
Gość kardiologiczny
*** Taa, ale mowimy chyba o pulsie oscylujacym w granicach 100 ud/min. Ponizej 80 uderzen nie ma sie co martwic. Organizm to nie jest maszyna. Serce w szczegolnosci. Zwroc uwage na to ze zuczek ma dopiero 15 lat. *** Nie, nie mowimy tu o pulsie spoczynkowym w granicach 100 ud/min, bo taki puls spoczynkowy to tragedia. Pomijajac oczywiscie specyficzne przyczyny podwyzszonego pulsu takie jak np. zmiany hormonalne, zapalenie miesnia sercowego itd. Jezeli tak wysoki puls spoczynkowy nie ma przyczyn specyficznych ktore mozna usunac to jest to juz TRAGEDIA !!! I nie ma wtedy wiekszego znaczenia czy jest to 100 ud/min czy 110. Znacznie wieksza i wazniejsza roznica (u osob dorosych) jest miedzy wartosciami 60 i 70 dla pulsu spoczynkowego. W skrocie mozna opisac to tak: 50 - sportowiec 60 - u normie 70 - wymoczek 80 - mlody staruszek 100 - KOMPLETNY INWALIDA - bez lekarstw zagrozenie zycia przy najmniejszym wysilku !!! W przypadku mlodziezy w wieku zuczka do powyzszych wartosci mozna dodac 10-15 jako poprawke z uwagi na wiek. ======================================================== I caly czas jest tu mowa o pulsie spoczynkowym mierzonym REGULARNIE w warunkach bez stresu. ======================================================== Incydentalnie zmierzony puls np. po nieprzespanej nocy, lub wtedy gdy serce nam kolacze nie mowi niemal nic ( o ile nie sa to jakies wartosci przerazajaco ekstremalne np. 150 czy 40 )
ja też mam w ciągu dnia 80-90 miałem holter założony i średnia z 24 godzin wyszła 75 rozmawiałem z kardiologiem i powiedział że wszystko ok,że niema czym się przejmowac.poprostu mniej sie denerwowac i o tym nie myślec.najszybsze bicie miałem 120,a najmniejsze 44.serce zdrowe
***Proszę o pomoc w odczycie!*** cześć wszytskim!! 4 m-ce temu wykryto u mnie arytmię serca jednak do dziś są rózne diagnozy... raz mówią mi , że to częstoskurcz nadkomorowy AVNRT , raz , że zespół WPW lub migotanie przedsionków. Wczoraj miałam stresujący dzień ale po pracy zjadłam obiad, wypiłam melisę i połozyłam się żeby odpoczać. Podczas tego odpoczynku poczułam nagle szybkie bicie serca (około 10 sek)ale nic poza tym - bez duszności, bez bólu. Zmierzyłam sobie ciśnienie, które przedstawiało się tak: 109/89 i Puls 195 czy ktoś umie odczytać te wyniki?? Proszę o pomoc w odczycie, ja specjalnie sie nie znam na tym.. Godzinę później miałam cisnienie 113/70 P 76. czy puls 195 to czasem nie za duzo? Pozdrawiam serdecznie
Witam mam 21 lat i notorycznie chorowałem ( przeziebienie, grypa) nie doleczane do konca przeziebienia zaowocowały wizyta w szpitalu . czułem sie dobrze ale strasznie szybko biło mi serce ,norma to chyba około 60-90 uderzeń na minute ja miałem 182 !! byłem na Echo serca i wyszło ze wszystko jest ok. mam teraz zrobic badania na tarczyce , zobaczymy co wyjdzie.
a zobaczcie co ja znalazlem : Nikt z nas nie ma stałego pulsu. Czujesz, jak rośnie po wysiłku (gdy np. wejdziesz po schodach), a potem stopniowo się obniża. To normalna reakcja. Ważna jest tzw. spoczynkowa częstość akcji serca HR, czyli liczba jego uderzeń na minutę. Ogólna zasada mówi: im wolniejsze masz tętno, tym lepiej dla zdrowia. 36-40 uderzeń na minutę to bardzo dobry wynik i znak, że organizm jest w świetnej formie. Ale tak naprawdę mało kto może się nim poszczycić! Zazwyczaj puls wynosi 60-70. I właśnie tę ostatnią wartość lekarze uznają za bezpieczną dla zdrowia. Jeśli twoje serce bije w szybszym rytmie, przeczytaj, jakie mogą być tego zdrowotne skutki. Sprawdź też, co robić, by zwolniło. ---* http://www.sanatoria.org/pl/artykul/gdy-serce-bije-za-szybko,943.html pozdrawiam! ja mam puls 50 - 57 w spoczynku na siedzaco po cwiartce bisocard (1,25 mg) bo po 2,5 bardzo duzo puls spadal, cisnienie 120/60 mam . ja mialem bez lekow puls 70-95 (mam 21 lat.) a po wysilku nawet ~180 wiec po kilku dniach namyslu postanowilem brac te leki.
witam, mam 16 lat i przy okazji problemów z nerkami okazało sie ze jest tez cos nie tak z sercem.. puls w spoczynku miałam 140 i bardzo wysokie ciśnienie które mierzono mi 3 razy z niedowierzaniem, odrazu zrobiono mi ekg, wyniki dosc złe, lecz na drugi dzien znowu miałam to badanie i było lepiej, a puls spadł do 100 w spoczynku, teraz czekam na wyniki badania krwi na tarczyce i inne możliwe choroby.. troche sie tym wszystkim przeraziłam i nie wiem czy naprawde mam sie czego bac:/?
Witam w tej chwili mam 20 lat w wieku 17 lat wyladowalem wszpitalu gdyz mialem male problemy z nadcisnieniem tetniczym krwi i serca moje wartosci byly rozne od 160/90 do 190/110 puls nie schodzi mi nigdy ponizej 110 teraz jest odwrotnie moje cisnienie wynosi 160/120 czasem 190/140 puls 134 o czym to moze swiadczyc???Pozdrawiam wszystkich czekam na jakies propozycje.
Parę dni temu trafiłam na pogotowie w częstoskurczem nadkomorowym(ciśnienie 185/150, tętno 160, mam 20 lat). Szczęście w nieszczęściu, że tachykardia wyszła na EKG, bo wcześniej żaden z lekarzy nie przejmował się wysokim pulsem. Tymczasowo biorę propranolol 3 razy dziennie, co obniża mi puls do ok 80, a ciśnienie do 100/60. Śpię na stojąco. Zazwyczaj tętno miałam ok. 90 do 100, przy stosunkowo niskim ciśnieniu. Szczerze to nie pamiętam kiedy puls spadł mi poniżej 80, nawet po lekach. Lekarz kazał mi nie dopuszczać go powyżej 80, ale niestety nie udaje mi się to. Nie mam jakiś dużych stresów: studiuję, ale jest lajtowo, w domu tez spokój, nie mam czym się przejmować i zupełnie nie mam wypływu na to, co dzieje się z moim sercem. Tętno po zamiataniu podłogi skacze do 140, nie mówiąc co jakimś dłuższym spacerze. Czekam na wizytę u kardiologa, która jest z pół miesiąca(gdyby nie wyniki EKG z częstoskurczem, wizyta była by we wrześniu). Nie macie co się łudzić, że ktoś wam pomoże dopóki nie dostaniecie tachykardii, i dodatkowo miło by było, żeby wyszła ładnie na EKG. Lekarze są jacy są...Ja dostałam jej, gdy spokojnie siedziałam w fotelu, poczułam gorąco i dostałam drgawek od wysokiego ciśnienia. 2 psiki nitrogliceryny obniżyły ciśnienie i puls na jakieś 2 minuty;)więc jeśli coś takiego wam się przydarzy, czego nie życzę nikomu, od razu walcie na pogotowie, na EKG, zastrzyk, a jak nie pomorze to dają kroplówkę zwalniającą pracę serca, co także ja dostałam, bo innymi lekami nie zdołano uspokoić serducha. Mam też to szczęście, że mieszkam w mieście, gdzie bardzo dobrze rozwinięta jest kardiologia i nie muszę szukać przyzwoitych ośrodków.
Co możecie powiedzieć o moim pulsie i ciśnieniu. 175/85 puls 90 takie miałem stale ciśnienie mierzone 10dni różnice były do maks 10w dol/górę Od prawie 2tyg biorę atoris pritor. Mam 24l 184cm 87kg uprawian sport. 160/55 puls 105 to wynik z paru dni mierzenia. co mi poradzicie? Zrobiłem badania krwi moczu usg j.brzusznej wszystko w normie, potas dolna norma, wynik tsh 4.12. Dodam, że lekarka stwierdziła, iż to wystarczy w zakresie badań. Żadnego powtórzenia, czy badań ft3,ft4 i innych. Miałem robione kiedyś dawno ekg było wszystko ok a teraz nagle takie ciśnienie i ogromne wachania pulsu. Dodam, iż często spotyka mnie nagle szybkie bicie serca 2x na s, przed 2laty miałem przenikanie przez ciało fal gorąca i zimna. Copowinien zrobić bo już nie mam siły do braku wnikliwosci badań lekarzy. W tak młodym wieku izolowane nadciśnienie? Zaburzenia pulsu? Napady szybkiego bicia serca? Przy zdrowej diecie i ruchu. Chyba naprawdę nie opłaca się zdrowo żyć jeśli i tak skutek taki. Dodam iż w rodzinie z żadnej strony nawet dziadko. babcię nie mają chorób typu nadciśnienie cukrzyca itp.