Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niskie tętno przy zażywaniu Concoru Cor na nadciśnienie tętnicze

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Mam następujący problem jestem dość młodym bo 25 letnim chłopakiem niestety przy kontrolnym echo i pomiarze ciśnienia okazało się że cierpie na nadcisnienie i mam powiększony (minimalnie przekroczona granica) lewego przedionka i tak samo ogólnie wilekość mięsnia (cała rodzina jest sercowa więc nie było to niespodzianką). Jak mówiłem miałem nadciśnienie 135/85 - 150/100 dostałem więc concor 5 biorę raz dziennie rano pól na czczo. Biorę go 4 dzień i pojawił się problem zawsze miałem pomimo nadciśnienia dość niskie tętno bez leków potrafiło spadać nawet do 48. Jednak teraz zauważyłem ładny spadek ciśnienia bo teraz mieści się w granicach 125/80 - 139/89 jednak tętno spoczynkowe czasami spada mi nawet do 32 i cały czas czuję się jakby ospały i nieco niepewny na nogach. Nie wiem czy już szukać kontaktu z kardiologiem czy jednak na tym leku to normalne? z góry dziękuje za wszelkie informacje
Witaj! Biore concor od dwóch tygodni i na początku jeszcze dobrze sie czułam jednak od paru dni znów czuje bóle, zawroty głowy i nagłe przyśpieszenie bicia serca. Ja niestety następne echo serca mam w pazdzierniku i chyba po mału przestane brac concor.
Biorę na arytmie inaczej mówiąc migotanie przedsinków betalox 50mg i z tym biciem serca po tym leku różnie jest ,rano mierze ciśnienie moja norma106/75 puls56 nieraz50 mam puls, biorę 1/4gdy mam zawyżone, 1/2 tabl. gdy mam w normie.Codziennie rano mierzę ciśnienie i puls wtedy wiesz jak masz brać to decyzja lekarza.Wiem że należy schładzać miejsce gdzie jest serce, i okładem nawilzonym i zimnym to rada na szybkie bicie serca.dużo ruszać się i unikać słońca jak diabli.Wniosek taki ,uważać na swoje ciśnienie i puls.W czerwcu byłam w Aninie w celu zamkniecia ubytku w przegrodzie miedzyprzedsionkowej od zabiegu odstąpiono bo niema takiej potrzeby jest okey.Przede wszystkim dobry kardiolog.
Gość grzesiekd
no więc informacyjnie dla ludzi z podobnymi problemami co mój pomimo ze jest niedziela moja pni doktor była na szczęście przejadem u siebie i odsluchała wiadomość po czym od razu zadzwoniła * Katergorycznie odstawić , jutro się stawić na zmianę leku* to tyle, jeśli ktoś ma podobny problem z tętnem poniżej 50 że nie powiem o 40 odstawić a jeśli nie jesteśmy pewni zmniejszyć dawkę o połowę
grzesiu,a może ty pakowałeś na siłowni i brałeś coś na przyrost mięśni i od tego masz nadciśnienie.Mój siostreniec tak się załatwił w wieku 16 lat.Koniecznie chciał mieć kaloryfer i na strychu siłownię urządził.Od tego miał ciśnienie 180 na 110. i bóle głowy,a na twarzy pprzy najmniejszym wysiłku był czerwony aż granatowy.Samo mu przeszło jak przestał ćwiczyć,ale jakiś czas brał tabletki na nadciśnienie.