Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyników EKG serca przy podwyższonym cholesterolu

beata3333

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Prosze o interpretacje wyników EKG . Lekarz nie mówił że jest coś zle ale ja chcę wiedzieć coś wiecej nie wiem co to jest ten zespół i czego on dotyczy.DZIĘKUJĘ. Oto wyniki: Rytm zatokowy,miarowy,o częstotliwości80/min . zespół rSr w ///,a VF,V1. Ujemny zał.T w /// Oczywiscie mam podwyższony cholesterol a oto wynik:-218mg%, chol.-HDL-42,3mg% , chol.-LDL-150mg%, trójglicerydy-131mg%.

Witam, Zespół rSr* w V1 może odpowiadać niezupełnemu blokowi pęczka Hisa, co jest sytuacją na pograniczu normy. Nie jest to duża nieprawidłowość i nie trzeba się tym nadmiernie przejmować. Trudno powiedzieć, dlaczego uważa Pani, że cholesterol ma *oczywiście* być podwyższony. Lepiej żeby był prawidłowy. warto włączyć dietę obniżającą cholesterol (mniej tłuszczów zwierzęcych, żółtego serca, tłustego mleka, natomiast więcej ryb, warzyw i owoców). Można też zamiast masła używać specjalnej margaryny: Bemecolu lub Flory. Jeżeli po 6 miesiącach stosowania diety cholesterol będzie nadal podwyższony, wtedy można myśleć o włączeniu leków obniżających stężenie cholesterolu we krwi.