Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

WItam, u mojego syna w 6 tygodniu życia stwierdzono następujące wady serca: - serce hemodynamiczne jednokomorowe o budowie prawej komory z zachyłkiem odpowiadającym komorze lewej, - uogólnione zaburzenia funkcji skurczowej prawej komory - atrezja zastawki mitralnej - hipoplastyczny lawy przedsionek - mały ubytek międzykomorowy - ubytek międzyprzedsionkowy typu sinus venosus - podwójna droga odpływu prawej komory - hipoplastyczna zastawka aortalna - hipoplastyczny łuk z koarktacją aorty - niedomykalność trójdzielna IV stopnia - częściowy nieprawidłowy spływ żył płucnych Niestety po wykryciu nieprawidłowości syn został zatrzymany w szpitalu już w stanie ciężkim i po 2 dniach od przyjęcia zmarł. Mam pytanie, czy dane wady dało się wykryć w okresie płodowym lub zaraz po urodzeniu? I czy można mu było jakoś pomóc? Na konsultację z kardioloogiem dzięcięcym czekam do sierpnia, a strasznie mnie to nurtuje.. Bo nie wiem, czy mogłam coś z tym zrobić.. Dodam, że sym w ciągu 6 tygodni był badany przez 6 pediatrów (ja byłam pod opieką 2 ginekologów w trakcie ciąży), którzy nie stwerdzili żadnych nieprawidłowości u niego..
Gość Ewa29 z Tetralogią F
Julito! Bardzo mi przykro z powodu śmierci dziecka. Owszem, tak poważne wady ginekolog powinien zobaczyć na badaniuc echo serca dziecka i przekazać Was pod opiekę kardiologów prenatalnych czy dziecięcych. Jednak niestety wielu lekarzy nie potrafi wykrywać takich wad, nie mają wiedzy na ich temat i nie kierują do specjalistycznych ośrodków. Jednak niestety, dzieci z takimi złożonymi wadami, nawet mimo natychmiastowej interwencji kardiochirurgów, nie dają rady i umierają. Zapraszam na forum Fundacji Serce Dziecka, gdzie znajdziesz innych rodziców po stracie maleństwa. www.forum.sercedziecka.org.pl
być może ginekolog ma niezbyt dobry aparat USG,a serce płodu jest maleńkie i takich rzeczy nie widać.Będąc w ciąży dobrze jest zbadać serce płodu u dobrego specjalisty .Optymalny czas na zrobienie tego badania to 18-20 tyg. ciąży.Wtedy najlepiej widać serce.Bardzo ci współczuję z powodu śmierci dziecka.Na przyszłość polecam ci prof.Respondek Liberską z łodzi,która specjalizuje się w bad. USG serca płodu od wielu lat.