Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ataki tężyczki i depresja a niski potas

alpa

Rekomendowane odpowiedzi

No jak to jest niski wapń to ja jestem dziewica .Piet ty chyba coś piłeś wczoraj?Norma to 4.3-5.1 ty masz 8.7 więc masz go za dużo .Cukier też przekroczony .Idz ty dziewczyno do dobrego internisty niech ci porobi gruntowne badania .
Hej Ania, norma na wapń - cytuje za małym kalendarzykiem, który dali mi w laboratorium: *2,1-2,6 mmol/l (8,5-10,5 mg/dl)*. Uznałem że mamy do czynienia z mg/dl - stąd niski, w normie ale niski - dlatego napisałem w nawiasie.... Więc może jesteś ? A cukier? Licho wie, kiedy robiła, z jednego pomiaru można zgadywać. Co do internisty - zgoda, ale w końcu coś w wypisach winno być, nieprawdaż ?
Zapewniam cię Piet że już od jakiegoś czasu nie jestem ..nawet już w dekady idzie :)Nie wiem w jakich jednostkach koleżanka ma ten wapń zrobiony ?Może jakieś inne ale ja mam na swoich normach w mEq /l....możliwe że masz rację .W pierwszej chwili wpadły mi cyfry w oczy i nie pomyślałąm o jednostkach .Suma sumarum koleżanka powinna isć do lekarza i go przycisnąć do ściany .Więc do dzieła .I napisz koleżanko w jakich jednostkach masz te swoje wyniki bo ciekawa jestem .
dziekuje za wasze wypowiedzi, nie mam przy sobie wypisu ze szpitala ale jutro napisze wszystkie wyniki badań jaki mi robili. odp. po wyjściu ze szpitala nie dostałąm żadnych recept powiedzieli żebym sobie kupiła sobie potas i wapń w tabletkach - w aptekach sprzedają bez recepty i DOWIDZENIA po 3 dniach pobytu, o zwolnienie sie nie prosiłam oni tez nic nie mówili, wiec odrazu po wyjściu poszłam do pracy (tzn dnia nast.) oczywiście byłam u internisty, dowiedziałam sie ze skoro mam niedobór wapnia i magnezu to mam cały czas brac te tableki (pokazałam jakie kupiłam) ... nie dostałam zadnego dodatkowego skierowania do szpitala na badania, lek/ powiedział ze owszem w szpitalu powinni mnie przebadac ale teraz jest okres *wakacji* mam przyjsc we wrześniu. a ja mam 2 bardzo małych dzieci, jeżdże samochodem i obawiam sie zeby coś złego sie nie stało
Witam jak dla mnie to cukier jest napewno w normie,wapń też.Co do potasu to mialam taki sam niski 3,20.Stracilam przytomnosc i po przewiezieniu karetka do szpitala i zrobieniu badan krwi okazalo sie ze potas jest za niski.Dostalam odrazu leki i recepte na kaldyum.Przyjmowalam go chyba ze 3 miesiace a teraz przyjmuje asparginian cardio duo.
Alpa, znajdź laboratorium i rób sobie regularnie np. co tydzień jonogram, będziesz wiedzieć czy jesteś po bezpiecznej stronie. I oczywiście bierz suplementy. Pytanie tylko dlaczego tracisz ten potas? Nerki ? Bierzesz diuretyki ? Drastyczna dieta ?