Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból i zawroty głowy, napady lęku i tiki nerwowe

Gość slawek1990slawek

Rekomendowane odpowiedzi

Gość slawek1990slawek
Witam! Odkąd pamiętam byłem zawsze zestresowany ale cała moja historia ze wszystkimi dolegliwościami zaczęła się jak miałem 16 lat. Teraz mam 20lat jestem szczupłym chłopakiem. Do zakończenia gimnazjum wszystko było ok (pomijam już nerwy). Gdy poszedłem do technikum zacząłem odczuwać zawroty głowy różnego rodzaju lęki (np lęk wysokości, bałem się że zaraz upadnę i umrę, raz zatrzasnąłem się w windzie między piętrami na ok 30min i dostałem ataku paniki zacząłem się dusić itp) Z biegiem czasu mój stan się pogarszał zacząłem opuszczać lekcje ponieważ nie mogłem wysiedzieć w szkole 3-4godz to był max dla mnie przez to miałem duże problemy. Prawdziwa tragedia była mniej więcej jak rozpocząłem 4 klasę(maturalną) Bałem się wyjść z domu do znajomych, odczuwałem bóle w klatce piersiowej, uderzenia gorąca głownie do głowy, tiki nerwowe, gdy się budziłem nic mi się nie chciało, czułem się nie wyspany, miałem bóle z tyłu głowy i w okolicach karku, gdy przekręcam głową słyszę takie *chrupnięcia- kliknięcia* a gdy energicznie ruszam głową to czuje jak by mi wszystko w środku się ruszało. Jedynym sposobem żeby wyjść coś załatwić albo się z kimś spotkać było wypicie pary piw i to mi pomagało ale na drugi dzień było jeszcze gorzej. Robiłem sobie badania morfologia, ob, tarczyca, EKG i wszystko było ok, nie jestem alergikiem, zrobiłem sobie prześwietlenie szyji i wyszło mi że mam *zaostrzenie tylnych krawędzi trzonów kręgów C3 C4 C5* mam jeszcze chore zatoki ciągły katar i niedrożny nos. Proszę o pomoc bo nie wiem co mi dolega a chciałbym to leczyć jakoś ponieważ jak narazie to ja nie żyję tylko wegetuje ciągle siedząc w domu.
Gość ania05111971
Możę nerwica lękowa ?Trudno powiedzieć .Masz zmiany w szyjnym więc może stąd to chrupanie .Idz do dobrego laryngologa na początek i pozbadz się kataru i zapchanego nosa .To na pewno nie jest objaw nerwicy :)Potem może spróbuj porozmawiać z psychologiem .Na zatoki dobre są ziołowe tabl.Sinnupred albo tabletki na rp.Pecto Drill -skutecznie usuwają wydzielinę z zatok.
stary ,udaj sie do psychiatry.I na poważnie zacznij leczyć zatoki.Na zatoki dobrze jest wziąć serię naświetlań lampą solux,niebieską.Udaj się do laryngologa i o tym porozmawiaj.Jak da ci na to skierowanie,to nie ciesz się.bo długie terminy.Idż do poradni rehabilitacyjnej,zapłać za zabiegi i od ręki będziesz miał.Po zabiegu od razu na dwór nie można wychodzić.Zimą nie chodż w kapturze,tylko w czapce na czoło.Jeden solux najwyżej z 5 zł może kosztować.Łykaj też witamine B compositum i kwas foliowy,zresztą spytaj lekarkę.To pomocniczo na nerwy tez się stosuje obok leków od psychiatry,a i na błony śuzowe gardła i nosa też się stosuje.Są wakacje,więc będzie ci łatwiej walczyć z tym cholerstwem,bo mniej stresu.Więcej ruchu by ci się przydało,jakiś szybki marsz czy coś,gimnastyka.Ruch odwraca uwagę od myślenia o nerwach.Pozdrowienia.I zacznij działać szybko.A jeśli nie skończyłes szkoły,to doprowadż się do porządku w wakacje i od września załatw powtarzanie klasy.