Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niedoczynność tarczycy a utrata wagi

Gość zmartwiony

Rekomendowane odpowiedzi

Gość zmartwiony
Żona ponad 2 lata temu miała usuniętą tarczycę z powodu men 2a. Przez te dwa lata brała euthyrox i wprowadziła się w niedoczynność, co powinno spowodować przytycie. I tu jest problem ponieważ, wciąż chudnie (wzrost 172 waga 56). Dodać muszę, że niecałe 2 lata temu urodziła więc powinna troszke przybrać na wadze a tu wszystko jest odwrotnie. Proszę o jakieś sugestie, bo żona mi wpada powoli w depresję.
miałam kiedys coś takiego,dawno temu miałam operacje.Tez brałam euthyrox,musiałam iść po paru latach do innej lekarki ,bo poprzednia umarła.Ta nowa inną dawkę mi dała.W dwa miesiące schudłam 8 kilo.Myślałam,że padne,zero siły.Wróciłam do dawki poprzedniej samowolnie.I zaraz wróciłam do stałej wagi.Sama zbadałam hormony,jest taki poziom jak przy pierwszej lekarce i czuję sie doskonale.Tamta stale utrzymywała poziom 1,9-2,1 [TSH],a ta driuga twierdziła,że 1,1 to jest bardzo dobrze,a ja czułam sie żle i serce fikało,byłam bez siły fizycznej.Radzę,żeby zbadała TSH,ft3,ft4 USG tarczycy i poszła z wynikiem do lekarza.Na pewno ma żle dawkę doraną.