Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Obniżenie ciśnienia w trakcie próby wysiłkowej

Gość basia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chcialam prosic o wyjasnienie co moze byc przyczyna spadku cisnienia w czasie proby wysilkowej ,, Jestem kobieta 42 lata ,leczen nadcisnienie tetnicze ,podejrzenie choroby wiencowej i inne problemy ze zdrowiem ,,z sercem na rtg ,wyszlo mi powiekszenie serca w zakresie lewej komory ,,i mala 1 stopnia niedomykalnosc zastawek ,,biore leki ,tritace ,aclotin,Isoptin40 ,, Zrobilam obecnie probe wysilkowa i oczywiscie mam wizyte u lekarza- ale az za miesiac ,,, a pytania cisna sie do glowy ? Interpretacja Tolerancja wysilku 8,4METs. Badanie przerwano w 1min 3 etapu po uzyskaniu 85%max. limitu tetna z powodu dusznosci ,zawrotow glowy i zmeczenia ,bez bolow w klp..zmiany ST-S j.w. proba ujemna . ocena ST -skosne do gory obnizenie ST /S o 1mm w ||,|||,aVF ,,,,,,,,,,,,HR ,,,,,BP ,,,,,,,,,,,ST-,,,,,,,ST/ etap 0 104,,, 140/100,,,, -0,70 ,,,,,0,00 etap1 124,,,,,160/100 ,,,,-1,00 ,,,,,0.10 etap2 151,,,, 109/90,,,,,, -1,10 ,,,,0,70 etap3 155,,, ,170/90,,,,,, -1,20,,,, 0,60 stojac 121,,,, 200/80 ,,,,,,-0,60 ,,,,0,70 Prosze o opinie ,,wiem ze proba ujemna znaczy ze nie mam choroby niedokrwiennej ,,ale czy taki spadek cisnienia -cos oznacza ?,,, dziekuje .Basia. z gory dziekuje za kazda odpowiedz ,,

Witam, Hipotoniczna reakcja ciśnienia podczas próby wysiłkowej, czyli redukcja wartości ciśnienia na jakimkolwiek etapie wysiłku w porównaniu z poprzednim pomiarem, może odpowiadać uszkodzeniu lewej komory. Można też brać pod uwagę wpływ leków nadciśnieniowych -Tritace i Isoptin. Proponuje jednak omówić całą sprawę ze swoim lekarzem.