Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Osłabienie i kłucie w sercu przy paleniu papierosów

tunfora

Rekomendowane odpowiedzi

Naprawdę nie wiem już co robić. Postanowiłam napisać tutaj o swoim problemie, prosząc jednocześnie o jakieś rady, wskazówki, przydatna również byłaby ocena jakiegoś specjalisty (o ile tutaj jest) Nie wiem co się dzieje, zaczęło się ok. 3tyg temu, początkowo zachorowałam, zwykłe przeziębienie, poszłam do lekarza przepisał dosyć mocne antybiotyki, i zlecił okresowe badania (morfologia,thc,ob,cukier.. itp) dostałam dziś wyniki, jutro mocz.Nie znam się na tym ale OB wyszło mi 20. Mam 50 lat, palę papierosy od lat 30, cholerny nałóg, nie potrafię sobie z tym poradzić, niestety.. Przedwczoraj robione miałam również rtg płuc, obecnie czekam na wyniki. Boje się strasznie, niewyobrażalnie że może to być nowotwór, mimo tego że w mojej rodzinie nie odnotowały się jakiekolwiek przypadki zachorowań na tę chorobę. Od zawsze jestem osobą szczupłą, ostatnio schudłam dość dużo 6kg.. Do tego dochodzą baaardzo duże stresy, nie chcę rozpisywać się o co chodzi, ale stresy jakie mnie w ostatnich miesiącach dosięgnęły (według mnie) mogą mieć wpływ na to co mi jest. Otóż dzisiaj, byłam już tak słaba, ciśnienie 83 na 59 (tętno - 64) to było po spaniu, nie miałam sił wstać z łóżka, dopiero kawa postawiła mnie na nogi. Z reguły jestem osłabiona właśnie wtedy gdy spada ciśnienie, a dzisiaj to był jakiś koszmar, także no może dlatego.. nie wiem :( nie chce sobie wmawiać chorób, ale czuję że coś jest nie tak. Po przebudzeniu, po tym 2h spaniu, w pewnej chwili zaczęło mnie kłuć w sercu, i lewa strona jakby lekko się powiększyła, w internecie nie pisze nic kompletnie na ten temat, trwało to kilkadziesiąt sekund, po masowaniu - ustało.Aha dodam że właśnie lekarka u której byłam, przepisała mi dośc mocne antybiotyki do tego osłonę, może to one tez przyczyniają się do tego mojego bardzo złego samopoczucia?Błagam was o jakąś pomoc, naprawdę, błagam. Boje się zasnąc, nie wiem co by bylo gdyby cos sie stalo, mam dzieci.. Boże nie wiem już co mi jest.
Dlaczego z wyników podałaś tylko OB , bo uważasz , że są złe? Nie jestem żadną specjalistką w dziedzinie medycyny ale mogę napisać z całą odpowiedzialnością ,że Twoje OB jest bardzo dobre ponieważ ja mam takie same i jestem w Twoim mniej więcej wieku.To, że Ob jest dobre powiedział mi lekarz a i wyczytałam w internecie o tym Ob i jakie są normy.W naszym wieku ta norma wynosi 15-25. Osłabiona jesteś na pewno po antybiotykach, dobrze się odżywiaj ( jedz sezonowe owoce i warzywa) , trochę odpoczynku i spokoju a wszystko wróci do normy. Pozdrawiam, będzie dobrze!!!!!
Gość ania05111971
Na pocieszenie :OB prawidłowe ,raka płuc nie masz na pewno i nie myśl że ci wyjdzie na zdjęciu .Rak płuca na zdjęciu wychodzi jak już jest wielki :)a najczęściej widac go po jakimś stanie zapalnym .To że schudłaś 6 kg to może świadczyć o 3482947 innych przyczynach .A poza tym rak płuc daje jeszcze inne objawy .A z tego co piszesz to nie masz ich wogóle .(kaszel,pocenie się ,osłabienie ,duszność ,krwioplucie ,brak apetytu ).Napisz jak twoje dalsze badania i co powiedział lekarz bo jestem ciekawa jakąż to chorobę znajdzie :)
Gość ania05111971
Moja droga ,znam ludzi którzy palą dłużej od ciebie i są zdrowi ,znałam takich co palili i już nie zyją bo zmarli na raka płuc ale znałam rónież takich którzy nie mieli nigdy papierosa w ustach i też zmarli na raka płuc . Ale o jakim powiększeniu lewej strony piersi ty mówisz? Nie rozumiem ?
zanim zrobisz te wyniki kup sobie tablatki ziołowe na uspokojenie labofarm za 4 złote i nie panikuj.Wydaje mi się,że wpadłaś w panikę,bo lekarz zlecił ci badania ,a ty od razu wmówiłaś sobie ,że jak zlecił badania ,to pewnie podejrzewa coś strasznego.I od razu zaczęłas panikować,nie spać po nocach i histeryzować,a żródło tej histerii to wyrzuty sumienia z powodu palenia.Spójrz na sprawę obiektywnie: powinnaś sie cieszyć ,że lekarz zlecił ci rutynowe badania kontrolne.To dobrze o nim świadczy.Każdy co 2 lata powinien sam sobie takie podstawowe badania zrobić .Ale to nie jest powód do paniki.Każdy rozsądny człowiek jak 30 lat pali i dawno sie nie prześwietlał ,powinien to zrobić .Nie panikuj ,tylko zaczekaj na wyniki.Kobieto,jakbyś miała raka ,to OB by było ze 180,a nie 20.Ja też mam 20.To jest normalne!!!! w twoim wieku.I jeszcze jedno: na rzucenie palenia nigdy nie jest za póżno !!!
Jezu dziękuje Wam za te informacje, a w szczegolnosci za to ze napsialas ze jak sie ma raka to OB jest wyzsze od mojego ;)! Dzisiaj już nic mnie nie kuło, naszczęście. Córka cały czas namawia mnie na udanie się do kardiologa, hehe no zobaczy się w każdym razie ;) Trochę mnie uspokoiłyście, a co do labofarmu to właśnie mam je, i używam są świetne ;) Oprócz tego zastanawiam się czy nie użyć kropli Cardiol z Herbapolu? Napiszę wam te wyniki podstawowych badań: Erytrocyty: 3,94 T/I Hemoglobina: 12,5 g/dl Hematokryt: 36,6 % MCV: 93 fl MCH: 31,8 pg MCHC: 34,3 g/dl RDW: 13,3 % Leukocyty: 6,4 K/ul Limfocyty: 1,9 G/l MID: 0,1 G/l Granulocyty: 4,4 G/l Limfocyty: 30,5 % MID: 3,0 % Granulocyty: 66,6 % Płytki Krwi: 286 K/ul MPV: 8,9 % PDW: 16,4 % PCT: 0,25 % OB: 20 mm/h TSH - 3 gener.: 0,890 mIU/L Glukoza w sur.: 99,0 mg/dl ALAT (GPT): 12,1 U/L
Gość ania05111971
No akurat obecność raka a niskie OB to możliwe .Mój tata takie miał a raka niestety też co oczywiście nie znaczy że ty go masz! Wysokie OB jest już jak rak jest w ostrej fazie tak więc akurat niskie OB nie świadczy o tym żę nie ma sie raka .Wydaje mi sie żę masz mało czerwonych krwinek ?Może po prostu masz anemię i jesteś osłabiona?
Ania , nie siej fermentu.Twój Tata jak miał to OB 20 to może nie miał jeszcze raka.Wysokie Ob świadczy o stanie zapalnym w organiżmie i wcale nie trzeba mieć raka . W Twoim wieku jak już raz napisałam OB 20 to jest najlepszy wynik. Czerwonych krwinek też masz dosyć , norma jest od 3.7-5.1. Białych też masz w normie a więc stanu zapalnego nie masz. Idz z tymi wynikami do lekarza rodzinnego bo tu na forum są ludzie , którzy nie znają się na wynikach a się wypowiadają. Idąc tropem Ani wszyscy co mają Ob 20 mogą mieć raka -kompletna bzdura a ten wynik jest najlepszym Ob w danej grupie wiekowej( kobiety 50 letnie i więcej).
Gość ania05111971
Ja nie sieje fermentu .To raczej ty usypiasz śiadomość ludzi i ktoś kto np.wyczuje guza w piersi zrobi sobie OB które będzie wynosic 20 i nie pójdzie do lekarza bo wg .twoich rozważań nie ma raka. Napisałam też że nasza bohaterka wątku na pewno go nie ma ,ale nie piszcie głupot że mając OB 20 jest się zupełnie zdrowym !Można mieć OB 5 i być śmiertelnie chorym .DO tunfory-masz dobre OB i według mnie trochę mało czerwonych krwinek (dolna granica normy )i nie masz żadnego raka !Nie twierdze i nie twierdziłam że go masz !Nic na to nie wskazuje ! .Idz do lekarza z wynikami i nie nakręcaj się . Do zdrowej1-mój tata miał robione OB na tydzień przed operacją ,więc nie mów mi że jeszcze wtedy nie był chory .Ja tylko chciałąm zaznaczyc ze dobre wyniki badań nie świadczą o tym że ktoś jest zdrowy .Osobiście widziałam cudowne wyniki morf. pobieranej w stanie agonalnym jak i jeżące na głowie włosy wyniki ludzi żyjących do chwili obecnej . Kiedyś sama byłam z super morfologią (moją na bad.okresowych z pracy )i pani doktor nauk medycznych powiedziała mi że musze gruntownie się przebadac bo mam9 tys .białych a to świadczy o bardzo poważnej infekcji .Przypominam że mieściłam sie w normach !(7-11 TYS).Tak wiec normy normami a interpretacja swoją drogą .
Gość ania05111971
OK .To forum wg.koleżanki o nicku 4 jest pocieszaniem się że nikomu z nas nic nie jest i że wystarczy pobrac ziołowe tabletki na uspokojenie .Powodzenia.A jeśli chodzi o sprawczynię tego zamieszania- tunfora powinna chyba wyluzować .Założę się że palisz jednego za drugim z powodu stresu i strachu .