Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyników krwi i moczu

Gość Jacek

Rekomendowane odpowiedzi

Moze ktos sie odniesc do n/w wynikow i co oznaczaja: (no chyba ze ktos poda link gdzie poczytam sobie co oznaczaja te skróty i jakie sa normy dla faceta w wieku 33 lat) KREW: WBC: 6.7 RBC: +5.67 HGB: 16.6 HCT: 47.1 MCV: -83.1 MCH: 29.3 MCHC: 35.2 PLT: 189 YMPH%: 35.8 MXD%: 10.1 NEUT%: 54.1 YMPH: 2.4 MXD: 0.7 NEUT: 3.6 RDW-SD: 34.9 PDW: 13.6 MPV: 11.5 P-LCR: 35.9 MOCZ GLU: NEGATIVE BIL: NEGATIVE KET: NEGATIVE SG: 1.010 pH: 7.0 PRO: NEGATIVE URO: 0.2 E.U./dL NIT: NEGATIVE BLO: NEGATIVE LEU: 3+
Gość Uśmiech
negative- znaczy ,że w badanej próbece moczu nie wykryto obecności badanych substancji- a więc mocz jest w miarę dobry- natomiast w morfologii nieznacznie- myślę ,ze w granicy błeu dla laboratorium przekroczona ilość erytrocytów- RBC norma mniej więcej dla mężczyzn to do 5,5 mln, a Ty masz 5,67- a wiec nie ma się czym martwić. na podstawie czego Baska wymyśliłaś ,ze to złe wyniki? chyba ,że ja nie złąpałam żartu z tym NEGATIVE. Pozdrawiam
A wiecie co oznaczają OB- i Rh + Faceta bolały bimbały. Kumpel poradził mu żeby poszedł do lekarza. Lekarz nakazał przeprowadzić różne badania. Facet wrócił z wynikami, lekarz je przejrzał i stwierdził, że wszystko jest ok, gość jest zdrowy i w ogóle. Facet wrócił do domu ale jakoś tak niepewnie sie czuł i zwierzył sie koledze. Kumpel spojrzał na wyniki i mówi - Stary, masz przechlapane, patrz co tu piszą *OB-* - A co to znaczy? - Obciąć bimbałki. - Kurde, rzeczywiście źle. A co to znaczy *Rh+*? - Razem z chujem...
a co powiecie na te wyniki rbc [min/ul] 5,01 hgb [g/dl] 15,6 hct [%] 44,7 mcv [fl] 89 mch [pg] 31,2 rdw [%] 11,8 plt [tys/ul] 203 pdw [%] 13,8 mpc [fl] 8,2 [-] pct [%] 0,2 wbc [tys/ul] 6,8 ob:2 test wynik jednostki flagi wartosci referencje kreatynina 100 umol/l 71 106 choresterol 6,06 umol/l h 3,36 5,16 ast 41 u/l h 10 37 alt 36 u/l 10 37 aso 116 iu/ml 0 200 clairty clear glu negative bil negative ket negative sg *=1 mm p.h 5,5 pro negative uro 0,2eu/h nit negative blo negative leu negatiwe prosięłbym o odp czy cos z tymi wynikami jest nie tak powiewaz mam w okolicy serca czasami bule oraz kreci mo sie w głowie co moze byc przyczyna oraz jak zaradzic _________________ krzys
mam 16 lat i takie wyniki,czy mi coś dolega: potas 3,99mmol/l sód 148,4mmol/l wapń2,52mmol/l magnez 0,96mmol/l żelaz0 16,6mmol/l cholesterol całkowity 3,o7mmol/l HDL 0,83mmol/l LDL-D 1,79mmol/l trójglicerydy 1,15mmol/l CRP 3,6mg/l glukoza 2,94mmol/l Obraz krwi obwodowej granulacyty pałeczkowate 2% granulacyty segmentoeane 56% granulacyty kwasochłonne 5% Limfocyty 36% Monocyty 1% Mocz: barwa żółta przejrzystość zupełna PH 5 ciężar właściwy 1,020g/ml Białko 25 mg/dl glukoza ujemny bililubina 1,o mg/dl ulurunina w normie ciała ketanowe 5mg/dl leukocyty ujemne erytrocyty ujemny osady mikroskopijne Nabłnki płaskie pojedncze wpw leukocyty 5-10wpw bakerie liczne krysz. szczawiu wapnia liczne