Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ucisk i pulsujący ból głowy, skurcze w klatce piersiowej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Od pięciu lat cierpie na silne bóle głowy. Przez ostatnio pól roku zwiększyła się ich częstoliwość. Pojawiają się zazwyczaj wieczorem. Czasami da się z nim fukcjonować, lecz zdarzają się też takie, gdy nawet leząc strasznie sie czuję. Jest to polsujący i uciskowy ból, czuję jakby ciśnienie w głowie miała mi rozsadzić czaszkę. Od kilku miesięcy zaczęłam miewiać również nieprzyjemne skurcze w piersiach, pod pachami i ogólnie na płaszczyżnie całej klatki piersiowej. Trwaja one od kilku sekund do 5 minut. EKG mam w porzadku, nie mam arytmii, ale często czuję rowne ale bardzo silne uderzenia serca, w nocy często duszności i napady gorąca. Gdy się denerwuje serce bije bardzo szybko. Nie jestem osłabiona, wysypiam się, staram sie nie denerwować, można powiedzieć, że nie potrafie usiedzieć w miejscu. Gdy przychodzi ból głowy natomiast nie mam ochoty na nic, czuję się podenerwowana i irytuje mnie obecność innych osób. Czy mógłby mi ktoś napisać co mam dalej robić? Dodam jeszcze ze morfologia w porzadku. Żelazo, cukier, magnez i potas również w normie.
Witaj Jesli przez te 5 lat bolow glowy nie bylas jeszcze u neurologa to chyba dobrze by bylo sie wybrac? moze warto rowniez sprawdzic w jakim stanie jest kregoslup, szczegolnie w odcinku szyjnym? A w wolnej chwili polecam rowniez poczytanie ktoregos z forum na temat nerwicy. Pozdrawiam
nic nie piszesz jakie masz ciśnienie.Może warto przez tydzień mierzyć ,dwa razy dziennie i zapisywać i z zapiskami do lekarza.Jaką masz pracę? Być może w pracy masz kręgosłup przeciążony.Wystarczyłaby gimnastyka,masaże,jakas fizjoterapia czy cos w tym rodzaju.Musisz z lekarzem porozmawiać o tym.Goska ma rację.Warto kręgosłup prześwietlić i do neurologa.Głowa może bolec od kręgosłupa szyjnego i piersiowego.Rób ćwiczenia na kręgosłup albo pływaj jak umiesz pływać,to bardzo rozlużnia mięśnie grzbietu i nie tylko.Życzę poprawy.
Gość martyna661
ciśnienie w normie z tego co mi lekarz powiedział. obecnie nie pracuję więc kręgosłupa nie obciążam. pływać umiem i pływam często latem. odtrzywiam się też poprawnie 3-4 posiłki dziennie. dużo owoców warzyw raczej surowych. owoce przede wszystkim cytrusowe, więc wit. C mi tęz raczej ne brakuję. z tego co wiem w dzieciństwie stwierdzono u mnie lekką wadę kręgoslupa, aczkolwiek nie wypływa ona znacznie na poją posturę, więc zlekcewazywałam to. ale czy kręgosłup może mieć aż taki wpływ na bóle w klatce piersiowej? tą to kilkusekuntowe lub kilkuminutowe skurcze w piersiach, pod żebrami i pod pachami. dodam jeszcze że moje libido jest niskie zeru. może to jakaś wskazówka? może coś jest nie tak z prolaktyną? zamierzam ją zbadać niedługo. proszę o każdą odpowiedź jaka przyjdzie Wam do głowy.
Gość martyna661
cieżko mi powiedzieć co mi jest i iść w danym kierunku gdy od każdego lekarza słyszy się co innego. jeden stwierdził nerwice i zapisal hydrokzizinum i propanalol (było lepiej z sercem i tymi bólami w klatce piersiowej, ale głowa nadal bolała), drugi twierdzi, że jestem zdrowa, a trzecia mi mówi, że mam za mało magnezu patrząc na moje badania krwi (w tym wskażnik magnezu, ktory jest świetny). tak więc sama chcę się dowiedzieć czym te wszystkie obiawy mogą być ukierunkowane, bo o dobrego lekarza naprawdę cieżko. dlatego pomyślałam, że to może być od hormonów. no i prolaktyne bada się ok. tydzień przed spodziewana miesiączką więc musze jeszcze troche poczekać, żeby badanie było wiarygodne.
Problemy z kregoslupem moga powodowac rozne bole we wszystkich czesciach ciala - zaleznie od wady i nasilenia problemu. Wada kregoslupa nie musi wplywac na twoja posture. Jesli w dziecinstwie mialas stwierdzona wde kregoslupa to moze wartoby bylo sprawdzic co sie teraz z kregoslupem dzieje, bo wady kregolsupa raczej same sie nie *naprawia* a z wiekiem moga sie po prostu poglebiac. Jesli narzekasz na ciagle bole glowy od 5 lat to jak to mozliwe, ze nie bylas jeszcze u neurologa? Poza tym czytajac twoje posty, to jak twoje przypuszczenia przechodza od kregoslupa do hormonow itd. to rzeczywiscie mogloby wskazywac na nerwice. Stad tez moze byc niskie libido. Tym bardziej, ze lekarz juz kiedys nerwice stwierdzil. Leki nerwicy nie wylecza, moga tylko zagluszyc dolegliwosci, ale konieczna jest terapia. Moze warto sie nad tym zastanowic. Powodzenia!
No tak, ale skad mozesz wiedziec, ze ten co stwierdzil nerwice nie ma racji?! Trzeba sie nad tym zastanowic, rozpatrzec rozne opcje. Nerwicy nie trzeba leczyc lekami, jeslt wiele sposobow, ktore moga pomoc a na pewno nie zaszkodza. Cokolwiek by ci nie bylo, poprawa stanu psychicznego, emocjonalnego moze miec tylko pozytywne efekty. Bo jesli to nerwica to mozesz przez nastepne 5 lat biegac po lekarzach i robic kolejne badania a i tak niczego to nie zmieni...Po prostu miej to na uwadze. Pozdrawiam