Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Dawid

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie ! Od dłuższego czasu, mam problemy z ciśnieniem. Ciśnienie wynosi ok 160/60. Wszystko jest ok, gdyby nie to że często *przeskakuje mi serce* Po prostu, bije sobie i w pewnym momencie uderza wyraźnie mocniej, że czuję go w całej klatce, wtedy napawają mnie lęki. Zdarza się tak w ciągu godziny może 40-80 razy, zależy od dnia. Jeżeli cały dzień siedzę beczynnie, gram i nic nie robie to takie coś się pojawia, kiedy to na siłowni siedzę na przykład, serce przeskakuje rzadziej, albo po prostu czasami nie mogę zasnąć ze strachu, że serce przeskakuje to po prostu muszę sobie zwalić (szybciej serce bije i od razu zasypiam) bo inaczej nie zasnę, wtedy przestaje przeskakiwać i zasypiam. Coraz częściej miewam stany, trwają ok 10 minut a wygląda to mniej wiecej tak : leżę sobie patrząc na TV, w pewnym momencie ciarki na tyle głowy, na ciele, duszność, lekka dezorientacja, czuję jakbym tracił przytomność a serce szybciej biło, ale tak dziwnie.. wstaję wystarszony, idę się napić, chodze po pokoju jakbym był naćpany, póxniej jest ok. Byłem na badaniach o te ciśnienie, badanie krwi ciśnienia jakieś nie wiadomo co, NIC NIE WYKAZAŁO ZDROWY JAK RYBA !! Coś tutaj jest nie tak, bo nie czuję się dobrze a wszystko zależy od dnia.. :/ Czasami to mija i mam 2-3 tygodnie spokoju po czym uspokajam się, i to wraca :/ Dodam że czasami palę papierosy, piję alkohol rzadziej a trawę czasami. To już nie chodzi o to, pewnie powiecie mi że to przez używki ale gówno prawda, odkąd skończyłem 2 cykle na kreatynie a to było w tamtym roku, zaczęły się pierwsze skoki ciśnienia i jazdy z serduchem. Więc myślę że to wina kreatyny, bo nie robiłem przerwy między cyklami tylko robiłem 2 pod rząd bez przerwy.. nerki działają ok, wątroba i reszta również, cholesterol w normie. Często jestem zły na samego siebie, otoczenie jak również ludzi. Niekeidy łapie doła z byle pierdoły. Pomocy, lekarze nie wiedzą co mi jest, jak myślicie co robić ? CHodze na siłownię i to mnie pomaga... bardzo pomaga myślę żeby jeszcze na rewerku zacząć jeździć. Co robić ? szukam porad lekarzy albo ludzi którzy mieli podobne sytuacje, prosze o pomoc !
powie mi ktoś, co to mi jest ? ktoś kto jest obeznany w temacie, może winne jest podłoże psychiczne ? albo po prostu brak ruchu .. 3 razy w tygodniu siłownia, zacznę niebawem na rewerku jeździć żeby serducho troche w dupe dostało z resztą po to jest ..
Drogi Dawidzie z tego co opisujesz ,sytuacja wygląda na nerwicę.Przeszłam to świństwo 2 krotnie.To wszystko dzieje się w głowie.Badania niby w normie a człowiek jest b.chory( poty,serce wali ze strachu,że chyba umieram,boję się zasnąć,myśli skierowane na wsłuchiwanie się we własny oddech,bicie serca) Nerwica podlega leczeniu ale wychodzi się z niej nie tak szybko.Idź do specjalisty,szczerze opowiedz o swoich kłopotach.To nie wstyd,dostaniesz odpowiednie leki i będziesz normalnie funkcjonował.Głowa do góry.Będzie dobrze
Dziekuję za pomoc, ale nie pokoi mnie jeszcze jedno.. Miałem problem, w nocy płakałem (problemy rodzinne). Budząc się o 3 rano a zasypiając o 23.. dostałem ataku migotania komór, i to przez kilkanaście sekund. To zdarzyło mi się trzeci raz .. ;/ bardzo nieprzyjemna choroba ..
może i masz racje, uzywam do jedzenia conajmniej 2 razy dziennie ketchup, sos do kanapek i czosnkowy, jem dużo rzeczy z mikrofali zagrzewanych. Czyli jest to spowodowane np takimi pierdołami ? lekarz stwierdził u mnie zmieny spowodowane przez nadcisniene w oku 1 stopnia.. nei wiem co to znaczy :/
Cześć mam 36 lat od 14 lat choruję na nadciśnienie dokucza mi to gdyż jestem na lekach to ono i tak mi skacze np. ostatnio wyszłam po zakupy i koleżanka musiała wezwać pogotowie gdyż zrobiłam się blada i usta miałam sine gdy przyjechali zrobili pomiar miałam 220/120 oczywiście pierwsze ich pytanie to było czy się czymś zdenerwowałam odpowiedziałam że nie ,ale oni uznali tak samo jak mój lekarz rodzinny i kardiolog że mam nerwice . Od tamtego momentu boję się wszystkiego np. wyjść z domu , zawsze ktoś musi być przy mnie już nie wytrzymuję tego. Kołatania serca owszem też są lub duszność w klatce piersiowej. Dziś np. boli mnie podbrzusze do tego mam rozwolnienie i też się boję czy mi się nic nie stanie .
Dieta jest podstawą zdrowia szczególnie jeśli mowa o układzie krążenia. Należy dołożyć wszelkich starań żeby zamienić tłuszcze nasycone na nienasycone wieprzowina na ryby, oleje na oliwę z oliwek itd. Ryby morskie zawierają tłuszcze omega 3 bez których nie ma zdrowia. Można a nawet trzeba suplementować omega 3 żeby mieć pewność że nasz organizm otrzymał odpowiednią ich *porcję*. Badania kliniczne mówią że dzienne minimum to 1000 mg EPA+DHA ale taka dawka jest dobra dla masy ciała do ok. 50 kg powyżej tej wagi 1500mg i więcej jest najbardziej wskazane. Wybierajmy preparaty najwyższej jakości i ilości dubstancji czynnych (EPA+DHA) te, które są przebadane, które udowodniły swoją skuteczność nie te najtańsze. Na koniec, Japończycy opierają dietę na rybach, owocach morza i mają najwięcej 100 latków a choroby serca są u nich rzadkością, bierzmy przykład z tych którzy mają wyniki.
Dokładnie, nasi bliscy tego nie rozumieją. Mówiłem o tym wiele razy mamie to ona że to jest spowodowane tym, że jestem w okresie dojrzewania .. a to nie prawda i doskonale o tym wiem ale oni nie przyjmują tego do wiadomości że nie jestem zdrowy .. :/ Czyli dieta, ruch, odstawię alkohol i papierosy bo alkohol piję co kilka dni (pare piwek czy cos), fajki prawie dziennie ale przestaje i od poniedziałku koniec, trzymajcie kciuki, trzymam za Was, żeby było wszystko w porządku, żeby ten cholerny problem wreszcie minął .. dziekuję za pomoc, bardzo dziekuję, będę tu czasami zerkał, pozdrawiam !! ;)
jestem nowa witam wszystkich serdecznie.Od jakiegoś czasu mam problemy s sercem mam dodatkowe skurcze serca raz mniej raz więcej leki nie bardzo mi pomagają często mój stan jest niedozniesienia wpadam w panikę skacze mi ciśnienie miałam kilka razy holtera ale jest ok. mam pecha nigdy nic GROŻNEGO nie widać badania są raczej w normie-niwielka niedomykalność zastawki aortalnej i dwudzielnej i ciągle podwyższony cholesterol-230 trójglicerydy 150.Nieprzespane noce lęk i pnika....jak żyć?

SŁUCHAJ kolego, założycielu wątku: Ostrzegam cię! Znam wielu, którzy bardzo źle skończyli przez chodzenie na siłownię, bo w pewnym momencie ulegli złudzeniu, że mogą pakować w swoje ciała co im się podoba bez żadnych konsekwencji. Ostrzegam cię, nawet jeśli ci się wydaje, że jak coś ci się stanie to medycyna cię wyleczy i ci pomoże. Otóż nie! Jest ileś tam jednostek chorobowych znanych lekarzom, bardzo dużo z nich jest nieuleczalnych a jest OGROM chorób, o których lekarze nie mają pojęcia lub po prostu nigdy nie skierują cię na odpowiednie badania z racji młodego wieku. Proponuję ci: zacznij chodzić na basen, jeździć na rowerze, biegać lub grać w tenisa a siłowni unikaj jak ognia. Jak wziąłeś tylko kreatynę to nie martw się - dużo ci nie zaszkodziło. Niech to będzie nauczką dla ciebie, żebyś więcej w życiu nigdy nie przyjmował niczego oprócz koniecznych i zleconych przez lekarza leków lub witaminek.