Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Siniaki po zamknięciu przecieku międzyprzedsionkowego i zażywaniu Plavixu i Acardu

barbarka

Rekomendowane odpowiedzi

Od siedmiu miesięcy po zamknięciu przecieku międzyprzedsionkowego zażywam plavix i acard .Często robią mi się siniaki szczególnie na nogach,wystarczy lekkie uderzenie. Napiszcie proszę czy mamcie podobne doświadczenia z tymi lekami ,ciekawa jestem ponieważ ostatni czytałam artykuł,który mówił że powinno sie odstawić wówczas plavix ,natomiast w ulotce leku piszą że jest to działanie uboczne leku. Ciekawi mnie również jak długo zażywaliście te leki i po jakich zabiegach.Odczuwam również dolegliwości żołądkowe ,biorę leki osłonowe ale nie zawsze są skuteczne.. Będę wdzięczna za informację bo nie ukrywam że zaczynam się już niepokoić .
Baska, zmień jak najszybciej lekarza , bo Ten jest zły. Jak można zapisywać pacjentom plavix i aspirynę, pewnie dlatego masz takie siniaki.Mój Tata miał mały udar mózgu i lekarka zapisała mu plavix i brał przez pół roku a teraz tylko bierze aspirynę i krzepliwość krwi ma bardzo dobrą.Lekarka 10 razy przypominała Tacie aby nie brał plavixu razem z aspiryną , bo wtedy krew się za bardzo rozrzedza ale i występują zaburzenia w krzepliwości krwi , które mogą się żle skończyć dla chorego.
wytyczne leczenia zawalu serca: aspiryna dozywotno, + plavix przez min 12 miesiecy Management of acute myocardial infarction in patients presenting with persistent ST-segment elevation: the Task Force on the Management of ST-Segment Elevation Acute Myocardial Infarction of the European Society of Cardiology. Van de Werf F, Bax J, Betriu A, Blomstrom-Lundqvist C, Crea F, Falk V, Filippatos G, Fox K, Huber K, Kastrati A, Rosengren A, Steg PG, Tubaro M, Verheugt F, Weidinger F, Weis M; ESC Committee for Practice Guidelines (CPG), Vahanian A, Camm J, De Caterina R, Dean V, Dickstein K, Filippatos G, Funck-Brentano C, Hellemans I, Kristensen SD, McGregor K, Sechtem U, Silber S, Tendera M, Widimsky P, Zamorano JL, Silber S, Aguirre FV, Al-Attar N, Alegria E, Andreotti F, Benzer W, Breithardt O, Danchin N, Di Mario C, Dudek D, Gulba D, Halvorsen S, Kaufmann P, Kornowski R, Lip GY, Rutten F. Eur Heart J. 2008 Dec;29(23):2909-45.
Nie zmienię zdania ,że plavix i aspirynę można podawać jednocześnie, dlatego Ci pacjenci mają siniaki tak samo przy plavixe i acardzie robią się siniaki. A tak na marginesie właśnie jak są siniaki to znaczy ,że coś nie tak i trzeba to jak najszybciej zweryfikować dlaczego tak się dzieje i to powiedziała mi pani doktor , która leczyła mojego Tatę absolutnie nie wolno przyjmować plavix i aspirynę.Tata brał przedrem właśnie aspirynę a po małym udarze dostał na 6 miesięcy plavix i kazała odstawić na ten czas brania plavixu aspirynę a teraz bierze tylko aspirynę.
hehe, dobre. co ty kobieto opowiadasz??? jestem lekarzem kardiologiem i codziennie kilku moich pacjentow dostaje taka terapie razem aspiryne i plavix bo jest udowodnione ze taka terapia jest lepsza niz kazdy z tych lekow osobno - mowia zreszta o tym wytyczne. Odstawienie jednego z tych lekow po zawale serca i angioplastyce wiencowej moze spowodowac zgon, wiec nie pisz na forum takich bzdur. siniaki, sa efektem ubocznym oczywiscie, ale lepiej miec siniaki i zyc. niz nie miec siniakow i nie zyc. zycze dobrego samopoczucia we wcisakniu ludziom na forum kitu
Życzę zdrowia Twoim pacjentom. Na szczęście nie muszę się leczyć u Ciebie , od razu znalazł się kardiolog na forum. Ja też mogę napisać ,że jestem lekarzem kardiologiem a przedtem zmieniając nick. Taką terapię zaleciła pani kardiolog po pobycie w szpitalu na kardiologii a potem na prywatnej wizycie u profesora kardiologii ,który bardzo pochwalił panią doktor ,że nie połączyła plavixu i aspiryny . Nie wciskaj ludziom Ty kitu , że trzeba mieć siniaki przy braniu lekarstw rozrzedzających krew , to jest po prostu błąd lekarza . Ja wiem , że dużo lekarzy stosuje takie kuracje ale niestety to się kończy w wielu przypadkach udarami mózgu , no może zawału drugiego tak szybko nie dostanie i wtedy nie wiem co jest lepsze czy ten udar czy następny zawał serca. Taka jest niestety prawda Anno 2, może weż to pod uwagę! ! !
jakbys nie wiedziala takze stosowanie aspiryny i plavixu razem zmniejsza czestosc wystepowania udarow niedokrwiennych mozgu - polecam wytyczne do przeczytania tobie i pani dr neurolog. a tacie wspolczuje. co do profesora kardiologii, to jesli tak zalecil po zawale serca, to ja bym osobiscie go podala do prokuratury, samo posiadanie tytulu naukowego profesora jak widac na tym przypadku nic nie swiadczy - profesor widac nie czytuje aktualnej literatury i nie zna wynikow najnowszych badan. ja nie bede sie kopala z koniem. wyjasnienie co i jak swiatowych ekspertow kardiologii w publikacji ponizej; Management of acute myocardial infarction in patients presenting with persistent ST-segment elevation: the Task Force on the Management of ST-Segment Elevation Acute Myocardial Infarction of the European Society of Cardiology. Van de Werf F, Bax J, Betriu A, Blomstrom-Lundqvist C, Crea F, Falk V, Filippatos G, Fox K, Huber K, Kastrati A, Rosengren A, Steg PG, Tubaro M, Verheugt F, Weidinger F, Weis M; ESC Committee for Practice Guidelines (CPG), Vahanian A, Camm J, De Caterina R, Dean V, Dickstein K, Filippatos G, Funck-Brentano C, Hellemans I, Kristensen SD, McGregor K, Sechtem U, Silber S, Tendera M, Widimsky P, Zamorano JL, Silber S, Aguirre FV, Al-Attar N, Alegria E, Andreotti F, Benzer W, Breithardt O, Danchin N, Di Mario C, Dudek D, Gulba D, Halvorsen S, Kaufmann P, Kornowski R, Lip GY, Rutten F. Eur Heart J. 2008 Dec;29(23):2909-45.
to teraz odpowiedz mi na pytanie jak taka madra jestes: pacjent po zawale serca z implantowanym stentem pokrywanym lekiem tzw DES (w Polsce ok 15 tys pacjentow rocznie, na swiecie kilka milionow). Musi stosowac aspiryne i plavix (masz to w wytycznych ktorych nie chcialo ci sie czytac). w przypadku odstawienia ktoregos z tych lekow w 50% przypadkow dochodzi do zawalu serca ponownego a w 25% do zgonu. i ma siniaki i co odstawisz mu plavix madralo ?
zdrowa1 piszesz: *a wiem , że dużo lekarzy stosuje takie kuracje ale niestety to się kończy w wielu przypadkach udarami mózgu ,* pokaz mi potwierdzenie, ze tak jest, ja ci moge zacytowac 50 publikacji ze tak wlasnie nie jest, z linkami zebys sobie sprawdzila jak nie wierzysz, wiec czy mozesz mi odpowiedziec skad czerpiesz swoja wiedze? z *zyjmy dluzejj*? z forum kardiolo.pl, ? od 1 czy 2 lekarki ??
No dobrze , generalnie wszystko wolno i nawet te niedozwolone rzeczy. Jestem ciekawa czy Ty Anno informujesz pacjentów o zagrożeniu zdrowia po takim zestawie leków. Tu chodzi tylko o UCZCIWOŚĆ WOBEC PACJENTA! ! ! A Ty nie kłamiesz mówiąc pacjentom ,że lepiej mieć siniaki niż następny zawał serca. Jak ta krew jest za rzadka i naczynka pękają to i może naczynko pęknąć w głowie i co wtedy powiesz pacjentowi ,że lepiej mieć udar niż zawał?
KAZDE leczenie jest wlasnie wazeniem zyskow i ryzyka, zaden lek nie jest bezpieczny, ale trzeba wlasnie umiec wywazyc to ryzyko. od tego sa lekarze. nie pacjenci. i o wiele czesniej widze niestety pacjentow z zawalem serca bo jakis niedouczony lekarzyna odstawil mu plavix niz z udarem mozgu krwotocznym jak w stosunku 1:100 albo i wiecej czy informuje o ryzyku chorych: oczywiscie, ale informuje rzetelnie. albo 25% zgonu albo 0.1% udaru - zgadnij co pacjenci wybieraja ja ponawiam pytanie o moim pacjencie z zawalem serca. mam do wyboru: siniaki i brak zgonu i 0.1% udaru mozgu lub brak siniakow, 25% zgonu i 0% udaru mozgu co wybierzesz? moi pacjenci w 100% wybieraja opcje pierwsza
*Mój Tata leczy się u lekarza ,który ma takie właśnie poglądy o których ja piszę* ale ja nie pisze o twoim tacie - nie znam jego historii choroby i byc moze u niego wskazane jest zazywanie tylko 1 z tych lekow. ale tu chodzi o to jak napisalas i zbluzgalas kogos (lekarza), ktorego ktos opisal ze stosuje razem plavix i aspiryne - nie wolno ci tak robic bo nie jestes lekarzem, nie wiesz jaka byla sytuacja (a jak ci udowodnilem jest wiele sytuacji ze te leki trzeba stosowac razem) i sie na tym nie znasz. a pacjenci czytaja to forum i pewnie sie sugeruja co tu pisze. a w ten sposob mozesz spowodowac ze trafia do mnie na dyzur z zawalem serca - jak sie z tym bedziesz czuc?
Anna2 jest facetem( ale to też jest drobne oszustwo, bo nick anna2 raczej kojarzy się z kobietą). Skoro jesteś mężczyzną , Ty możesz obrażać Pana profesora kardiologii nazywając Go jakimś lekarzyną i właśnie ten *lekarzyna* odniósł się całościowo do problemu brania plavixu i aspiryny jednocześnie i że to właśnie lekarze nadużywają tego zestawu z niekorzyścią dla pacjenta .
cale zycie wydawalo mi sie ze jestem kobieta, wiec daruj sobie jak by twoj profesor odpowiedzial na takkie typowe zadanie: a jak ty? czy informuje o ryzyku chorych: oczywiscie, ale informuje rzetelnie. albo 25% zgonu albo 0.1% udaru - zgadnij co pacjenci wybieraja ja ponawiam pytanie o moim pacjencie z zawalem serca. mam do wyboru: siniaki i brak zgonu i 0.1% udaru mozgu lub brak siniakow, 25% zgonu i 0% udaru mozgu co wybierzesz? moi pacjenci w 100% wybieraja opcje pierwsza
w sumie to z betonem nie ma sensu rozmawiac lecz sie jak chcesz, twoje prawo do Panstwa czytelnikow natomiast pisze: prosze bez konsultacji z lekarzem kardiologiem inwazyjnym - tu podkreslam inwazyjnym (a nie jakims kardiologiem czy jakims profesorem), prosze samemu nie odstawiac aspiryny i/lub plavixu. Leki te maja potwierdzona skutecznosc w leczeniu chorych z i po zawale serca i korzysci z ich stosowania sa wielokrotnie wieksze niz ryzyko. szczegolowe dane znajdziecie panstwo wytycznych do ktorych przeslalem namiary bobliograficzne. opcjonalnie mozecie panstwo kierowac sie opinia laikow, homeopatow, lub komentujacych to forum pacjentow na szczescie wiem z praktyki ze 99% z panstwa zachowuje sie rozsadnie w trosce o swoje zdrowie, a 1 % no coz.... ich wybor