Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość szunaj

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam nietypowy problem z pomiarem ciśnienia ponieważ nie mam rąk, a co za tym idzie z nadciśnieniem lub jego brakiem. Co ciekawe dotychczas pytani lekarze jednoznacznie nie powiedzieli mi w jaki sposób mierzyć ciśnienie żeby wynik odzwierciedlał stan rzeczywisty. Służba zdrowia to mnie pytała jak mi się mierzy ciśnienie :))) Co więcej, mam wrażenie że przez niewłaściwy sposób pomiaru (np. na łydce w pozycji siedzącej) niepotrzebnie zdiagnozowano mi nadciśnienie, na które od kilku lat biorę leki (początkowo Tritace 5mg - 2 x 1 tabl. i Betaloc ZOK 25mg - 1 x 1 tabl, a od ok 1,5 roku zamiast Betaloc-u przypisano mi Dilzem 60mg - 2 x 1 tabl no i zmieniono dawkowanie Tritace na 1 x 1 tabl rano). Ta kuracja była efektem tego, że wylądowałem wówczas w szpitalu, byłem mocno przemęczony pracą, podkurowali mnie, ogólne badania były przyzwoite łącznie z Koronorografią - na którą się zgodziłem bo ponoć nie dałbym rady wykonać próby wysiłkowej (nie mógłbym się przytrzymać na tej bieżni). Podkurowano mnie i zalecono leki na nadciśnienie. Od tego czasu brałem te leki, ale fakt faktem ciśnienia systematycznie nie mierzyłem. Kilka dni temu poczułem się gorzej, ból z lewej górnej strony klatki - myślę że wynikający ze stresu i nerwicy, zaniepokojony poszedłem kilka razy do przychodni zeby zbadać ciśnienie i zrobić EKG, EKG ponoć wyszło przyzwoicie, ale wyniki pomiaru ciśnienia (na łydce w pozycji siedzącej) były np.: 182/89/59, kolejnego dnia 163/86/53. Postanowiłem kupić ciśnieniomierz, taki do pomiaru na nodze - oczywiście takich nie było, ale znalazły się 2 z długimi rękawami - w sklepie podczas próby ciśnieniomierzy (pomiar na łydce w pozycja siedzącej) wyniki były rzędu: ok 200/ok 110 lub 180/90-kilka - nie pamiętam jakie było tętno. No i poszedłem do kardiologa - EKG przyzwoite, pomiar ciśnienia na udzie w pozycji leżącej dał wynik ok 145/85. i jakieś niskie tętno ok 50, . Stwierdził że niepotrzebnie biorę ten Dilzem 2 razy dziennie bo on obniża tętno, że możnaby go zastąpić podawaniem 2 razy Tritace. No ale na razie polecił mi się obserwować. Więc kupiłem ten ciśnieniomierz i od kilku dni mierzę to ciśnienie - mankiet powyżej kolana na udzie w pozycji leżącej i wyniki mam rzędu: górne - od 118 do 136, dolne - od 62 do 71, a tętno od 45 do 54. Co prawda jest to w trakcie brania leków ale zacząłem się zastanawiać czy nie biorę tych leków bez sensu. Oczywiście nie odstawię ich teraz, pomierzę jeszcze ciśnienie w tej pozycji leżącej na udzie i skonsultuję to z lekarzem, ale nadal cholera nie wiem czy to dobra metoda pomiaru w moim przypadku. No i ciągle jestwem jakiś taki *w zwolnionym tempie*, apatyczny - czy przyczyną tego nie są te leki obniżające ciśnienie i tętno? Proszę o info jeśli ktoś ma wiedzę w tej kwestii.
Przede wszystkim poszukaj poradni nadciśnieniowej, są zazwyczaj przy szpitalach uniweryteckich (byłych klinicznych, tzw akademiach medycznych). Tam lekarze hipertensjolodzy (spec. od nadciśnienia) na pewno mają jakiś pomysł. Przede wszystkim są wstanie ci powiedzieć (przynajmniej powinni) jakie są prawidłowe wartości pomiaru ciśnienia na nodze i w jakiej pozycji mierzyć. Na pewno dysponują tzw statystykami u ludzi zdrowych (bez nadciśnienia) na kończynach dolnych. Muszą mieć jakąś skalę porównawczą wartości ciśnienia na nogach i rękach (w różnych pozycjach). Udaj się tam koniecznie, zdiagnozują cię fachowo i na pewno poradzą jak mierzyć prawidłowo ciśnienie. Może faktycznie niepotrzebnie łykasz te leki a przynajmniej w takiej ilości.

Witam! ciśnienie tętnicze krwi mierzone na udzie jest wyższe o 20 lub 30 mmHg-więc tyle zawsze się odejmuje,mierząc RR na udzie no ale lekarze powinni o tym wiedzieć,a jeśli nawet miał byś podwyższone RR to po jednym pomiarze nie oznacza to nadciśnienia,bo żeby to stwierdzić to przez jakiś czas trzeba mierzyć RR regularnie,nie rozumiem dlaczego miałeś wykonywaną koronografię...życzę szybkiego powrotu do zdrowia

Ciekawym wynalazkiem jest automat Active Control Plus. Córka nam go kupiła jakość pół roku temu i sprawuje się bardzo dobrze. Szybko mierzy, nie uwiera, ma czynnik ruchu, zapamiętuje bardzo dużo wyników także z mężem możemy korzystać razem i potem nie ma problemów, żeby dotrzeć do konkretnych pomiarów moich czy męża, bo wszystko się zapisuje.

Doradzałabym kupić jakiś prostszy ciśnieniomierz, tak naprawdę one się między sobą dużo nie różnią, w tym sensie, że tańsze wcale nie muszą być gorsze niż te za dwie stówy i więcej. Ja mam za mniej niż sto złotych urządzenie polskiej firmy Sanity, model Simple i działa okej. Mierzy szybko, ma testy zrobione także jest to sprzęt medyczny w stu procentach i pokazuje wyniki zgodnie z wytycznymi WHO. Łatwa obsługa, długa trwałość, samej gwarancji dają na 3 lata.