Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jakieś 15 lat temu się zaczęło , czyli zawroty głowy , ogólne osłabienie , szum w uszach , czasem bóle głowy a najgorsze potem to strach , że coś mi się stanie , że się przerwócę , bałam się sama wychodzić z domu , bałam się , że to coś poważnego , że umrę itd ...zrobiłam wtedy badania - EEG , EMG , prześwietlenie kręgosłupa szyjnego. Okazało się , że to od kręgoslupa-miałam kołnierz , masaze , ćwieczenia .Trawło to parę lat , potem samo przeszło -był spokoj jakies 7 -8 lat , teraz znów wszystko wróciło - zawroty głowy , nie mogę długo stać , mam czasem jakby zdrętwiałą jedną stronę twarzy, zatkane ucho , często także sztywnieje mi szyja .Najgorsze jest , że boję się sama wychodzić z domu , nawet w nim sama zostać , boję się , że umrę , ze zostawię moje dzieci i męża. Jak gdzieś idę sama zaraz przychodzi jakiś lęk , robi mi się słabo ,zawroty są większe ....nie mam już sił
Witaj , Olusia. Zapraszam Cie na watek *Z nerwicy sie wychodzi*, moze tam znajdziesz informacje, ktore Ci podpowiedza, jak masz sobie pomóc.Poza tym podpowiadam Ci uwazne przeczytanie historii osoby, która wyszła z nerwicy lekowej :moja-nerwica.republika.pl ( również te informacje zawarte pod tematem *Wyzdrowiec* na pasku u góry tej opowiesci), gdyż znajdziesz tam infoirmacje jak radzic sobie z lekiem, z atakami paniki itd. Oczywiscie podpowiadam Ci tez postaranie sie o ksiązke R.Bakera * Strach i paniczny lek*, gdyz znajdziesz w niej informacje, które moga Ci pomóc zrozumiec, co wyzwala w Tobie lek i jak nad nim zapanowac.Pozdrawiam.
mąż też mi mówi , że wszystko jest ok , a ja ciągle płaczę i jestem smutna , że coś jest ze mną nie tak , że jestem poważnie chora , wmawiam sobie , że mam guza i ciągle się boję a jeszcze niedawno życie było pięknę potrafiłam się bawić , śmiac , chodzić na imprezy , jezdzić samochodem a teraz nawet za kierownicę boję się wsiąśc , ze coś mi się na drodze stanie , czy część tych dolegliwości może być od kręgosłupa szyjnego????? a potem ten strach i reszta to już mój stres i lęki ?? pomózcie :)
Od tamtej pory moich dolegliwości przeszłam paru lekarzy od neurologów po laryngologa , robiłam badania na tarczycę wyszło ok , uspokoiło się jakies 8 lat temu może nawet więcej , wróciło w grudniu gdy byłam w kościele , nagle poczułam , że robi mi się słabo , ze coś dzieje się w mojej głowie i od tego momentu znów dochodza nowe dolegliwosci - zawroty głowy , mialam silne bóle nóg , ciężko jest mi wystać - lepiej jest jak chodzę , no i twarz jakby zdrętwiała po jednej stonie i zatkane ucho , wszystkie te dolegliwosci miałam jakies 14 late temu - samo przeszło ( chodz bralam wtedy rózne lekarstwa ) ...teraz pojawiają się znów - też pamietam , że wtedy bałam się byc sama w domu , nawet z malutką córeczka , brałam ją i szłam do mamy .Od tamtej pory urodzilam córkę 13 lat i syna 7 lat , cieszyłam się przez tych pare lat zdrowiem , życie było piękne a teraz boję się nawet jechac na wczasy z rodziną .....
Dziś byłam u lekarza ogólnego w przychodni , bo gdy rano wiedziałam , że mam isć z synem do przedszkola znów pojawiły sie leki i zaraz zaczęło mi się kręcić w głowie , więc zadzwoniłam po męża i pojechałam . Najpierw lekarka zbadała mi ciśnienie miałam 160 /80 , pierwsze za wysokie , potem zrobiła mi ekg ogólnie ok tylko jakies kołatania mam . Zrobiłam też badanie krwi - wynik jutro . Opowiedziałam jej o tym , że te dolegliwości mialam już ponad 14 lat temu , że wtedy stwierdzili , ze to kręgosłup szyjny , na razie na prześwietlenie nie otrzymałam skierowania .Mam 2 lekarstw - Vicebrol i Concor Cor 2,5 . Zobaczymy co będzie dalej :(
Gość aleksandra1124

Witaj Olusia! Przypadkowo trafiłam na Twój wątek.Ja cierpię z powodu takich samych dolegliwości.Męczę się już 30 lat,mam lat 56. Objawy mam identyczne,sztywny kark, drętwienie połowy głowy,drętwienie twarzy,szum w u szach, lęki.Są dni że jest lepiej a są takie, że mam wszystkiego dość. Ja twierdzę, że są to objawy chorego kręgosłupa szyjnego. Mam poważne zmiany w odcinku szyjnym C-4,C-5,C-6,C-7. Poszukaj w internecie tematy o chorym kręgosłupie szyjnym.Lęki są jednym z objawów.Ja też mam kołnierz ortopedyczny,kiedy już nie daję rady zakładam go, choć lekarze specjalnie do tego nie zachęcają,bo od kołnierza można się podobno uzalenić tak samo jak od leków.Olusia, ja jestem w takim stanie,że muszę brać leki przeciwdepresyjne,30 lat bólu spowodowało, że siadła mi psychika. Nie jest aż tak bardzo żle ale codziennie biorę małą dawkę przeciwdepresantu. Jak poczytasz o chorym szyjnym kręgosłupie dowiesz się, że również wystpuje depresja. To jest wstrętna choroba,moja rodzina też mnie specjalnie nie wspiera,też mówią że sobie wmawiam, ale ja wiem swoje. Trudno lekarzom stwierdzić czy to nerwica,czy winę ma kręgosłup. Zastanawiam się dlaczego miałaś kilka lat przerwy. Zrób nowe prześwietlenie kręgosłupa szyjnego,być może nastpiły dalsze zmiany. Nie przejmuj się,walcz,mi pomaga lek myolastan, rozlużnia mięśnie szyi, niestety to psychotrop więc biorę go tylko sporadycznie.Jest też lek ziołowy myalgan,też rozlużnia mięśnie szyi ale jest drogi 80 zł.

I co 4 lata cisza? mam te same objawy,tylko że w głowie to mam *granat*. tomograf nic nie wykazał(uff),neurologicznie ok,ciśnienie i krew ok,tylko kręgi 2-3 i5-6 zwyrodniałe biorę leki jest lepiej ,ale jak tu pracować. Z dobrze płatnej pracy musiałem zrezygnować,aby nie narażać siebie i innych na wypadek. Samochodem jadę już jak emeryt i tylko kiedy dobrze się czuję. Więc pytam jak tu normalnie funkcjonować?!!

Gość wiem i rozumiem

Jeśli Państwa objawy to szum uszny, wrazenie zatkanego ucha, nagłe silne ataki zawrotów głowy, ograniczenie strefy wdzenia , chlustajace wymioty , czasami takze biegunka i paniczny strach zbadajcie się pod kątem laryngologicznym, to typowe objawy choroby meniere*a