Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Płyn w woreczku osierdziowym po założeniu by-passów

mya24

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Mój ojciec( 44 lata) miał przeprowadzoną operację bay-passów około 1,5 miesiąca temu. Od tej pory był już w szpitalu 3 razy, ponieważ wciąż zbierają mu się płyny w woreczku osierdziowym. Jest ich dość sporo- bywa, że w ciągu dnia zostaje ściągnięte około 2 litrów. Już kilkukrotnie był podkuty do osierdzia i woda była ściągana, ale dwa dni po wyjściu ze szpitala do domu znów brakowało mu oddechu, dusił się i od nowa podkuwanie i ściąganie płynów. Leki, między innymi sterydy, nie pomagają. Lekarze rozkładają bezradnie ręce, nie wiedzą jak pomóc. Może ktoś ma wiedzę na temat leczenia takiego przewlekłego stanu w woreczku osierdziowym. Nie wiemy już kogo prosić o pomoc :(
Gość Ewa 29 z Zespołem Fa
A może ojciec ma zapalenie wsierdzia? Ma inne objawy (wysoka gorączka, bole mięśniowe, bakterie w krwi)? Lekarze nie powinii go wypuścić ze szpitala, skoro ten płyn ciągle sie pojawia. MIałam 3 operacje serca, i po dwóch zebrał mi się płyn w osierdziu. Raz, kiedy miałam 8 lat, było go też tak dużo, że się dusiłam i lekarze ściągnęli go zabiegowo. 12 lat temu, po trzecim zabiegu, płynu było mało i wysechł po podaniu leków. Przeszłam też zapalenie wsierdzia i wtedy tez miałam płyn w sercu.