Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bardzo wysokie tętno na ciśnieniomierzu nadgarstkowym

Marcinek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecnzie. Jest sprawa :) Wstałem rano, i zapragnąłem sprawdzić ciśnienie ( ciśnieniomierz, taki automatyczny ) zakładam, mierze, wynik - 120/80 ( okolo ) tętno !!!! 160 :) czynność ową powtarzam po raz drugi, cisnienie 100/80 tętno 180 I że sie tak zapytam - o co chodzi? przykładając palec do szyi i liczac zegarkowo, mam w okolicach ( zalezne od stresu spowodowanego tym mierzeniem :) ) 11-14 uderzeń na 10 sek. Czuje się dobrze, na nic nie narzekam, chorób u mnie nie stwierdzono. Moja Mama zakłada ciśnieniomierz po mnie i tętno w okolicach 80 ja zakladam pozniej i tetno znow swiruje. wiek: 22 lata waga: 80 kg wzrost: 174 cm poziom tk tłuszczowej w okolicach 7-8% dietka idealna sport w życiu również. czy ktos mi moze pomóc ? w sensie udzielic jakiejs sensownej porady ( a nie odpowiedzi * idz sie zbadac* bo to tez planuje ) Dziekuję i pozdrawiam ;)
może ciśnieniomierz made in China,albo amerykańskiej firmy rezydującej na Taiwanie...hehe.Te automatyczne nie zawsze dobrze wskazują.Najlepszy jest taki tradycyjny z pompką ręczną.Nie stresuj się ,tylko w przychodni niech ci zmierzą.Po prostu zdenerwowałeś się wynikiem.
Gość Ewa z Tetralogią Fal
Tętno mierzy się licząc uderzenia na nadgarstku w ciągu 15 sekund, a wynik mnoży przez 4 :-) Ja swojemu ciśnieniomierzowi tez nie ufam, bo zawsze pokazuje mi, że mam nadciśnienie, a kardiolodzy twierdzą, że nie mam :-)
W dniu 18.02.2019 o 14:58, Gość natalia napisał:

Tacie kupowałam ciśnieniomierz Senior rok temu już i cały czas mierzy mu tak samo dobrze. Prezent się udał :)

Ciśnieniomierz Senior ma też tę przewagę nad innymi że gwarancja jest tutaj na 5 lat co się praktycznie w innych modelach nie zdarza. Polecam.

Ja kupiłem dla babci ciśnieniomierz Senior od Sanity i ogólnie mogę powiedzieć, że to fajnie sprawdzający się ciśnieniomierz, który będzie dobrą opcją właśnie dla starszych ze względu na spory wyświetlacz więc nie ma problemów z czytaniem wyników, obsługa jest bezproblemowa, prosta.

Zdaje mi się, że jeśli chodzi o sprzęty medyczne to na naszym rynku cały czas wiodąca jest pozycja Sanity i także ciśnieniomierze firma ma na bardzo dobrym poziomie. W aptece między innymi polecają od nich model Senior dla osób starszych. Bardzo ciekawa propozycja, na którą można zwrócić uwagę.