Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj, od jakiegoś czasu dopadają mnie czynności (myśli) natrętne jakby nie zależnie od mojej woli ! Przymusowo!-mózg w różnym stopni zakłóca funkcjonowanie psychiczne i pogarsza moje samopoczucie ! Nie wiem jak się od tego uwolnić , czasami są tak uporczywe że, nie pozwalają mi swobodnie funkcjonować , w każdym miejscu się na okrągło powtarzają, staram się o tym nie myśleć ale i tak one (te myśli) powracają ! Jakie główne myśli mnie nachodzą to oczywiście przejmowaniem się tym co inni powiedzą , lub powiedzieli , mam tą sytuację przed sobą i cały czas o niej myślę , albo że ktoś tam się ze mnie śmiał itd.. czyli przyjmuje się opinią innych, kiedyś tak nie miałem , a teraz już od jakiegoś 1 miesiąca cały czas mnie prześladują, Co w takiej sytuacji robić , proszę o pomoc, byłbym bardzo wdzięczny !!! dziękuję
Witaj.Załozyłam taki watek *Wszystko, co mi wiadomo o natręctwach myslowych* : forum.kardiolo.pl/temat6334.html , na którym znajdziesz wiecej informacji na ten temat.Poza tym jest taki watek *Z nerwicy sie wychodzi*, na tym forum, na którym zamieszczam posty osób, które wyszły lub wychodza z nerwicy oraz informacje jak sobie radzic z lekami i z innymi objawami.Oczywiscie tez polecam kontakt z lekarzem , z psychoterapeuta, gdyz trudno jest bez pomocy specjalistycznej wyjśc z tego rodzaju nerwicy.Pozdrawiam.
Witam. Ja mam tak samo aby wyjdę na dwór myślę o tym jak mnie postrzegają ludzie i czesto mam wrazenie ze sie ze mnie smieja ze jestem jakas gorsza to ogranicza moje zainteresowania towarzysza temu lęki staram sie z tym walczyc ale to mnie wiele kosztuje czesto czuje ucisk w glowie. Do tego wszystkiego dopadla mnie depresja.Czesm zyc sie nie chce ale co zrobic jak trzeba. Pozdrawiam.
Jadwiga dzięki, te artykuły , twoje wypowiedzi bardzo mi pomagają, wiem że jest to długi proces , ale małymi kroczkami będę dążył do celu, spokój myśli. Aaa jeszcze jak to jest z tymi myślami, gdy np. nudzę się w domu, czy gdziekolwiek, na ulicy , lepiej myśleć o wszystkim ( oczywiście o pozytywnych rzeczach ) czy lepiej starać się nie myśleć wcale o niczym odtrącać te dobre pozytywne myśli ?
Witaj *acmatti*.Ja bym polecała stosowanie pozytywnego myslenia, gdyz Twój umysł nauczył sie chodzic sciezkami negatywnego myslenia i wydeptał tzw.głebokie koleiny i siłą rzeczy bedzie w nie *wciagany* do czasu az dzieki sianiu pozytywnego myslenia wydepczesz koleiny pozytywnego myslenia, a to bedzie dla Ciebie zdecydowanie lepsze.Bardzo dobrym sposobem na uciszanie dlalogu myslowego jest praktykowanie medytacji ( na przykład Transcendentalnej), ale doradzam nauczenie sie jej od fachowca.Pozdrawiam.
czesc. mam podobnie ale ja do tego kompletnie nie wierzę w siebie zawsze sie czegos obawiam i jestem niesmialy, nie wiem jak to pokonac mimo prob nie wychodzi mi za bardzo, zawsze sie przejmuje roznymi rzeczami i czuje zlosc jakas , i rozmyslam jak sie zachowac w jakiejs sytuacji tzn nie moge opanowac emocji często to jest chorobliwe wręcz
Witaj Nicky. Moze wpisz w google taki temat *jak sie nauczyc asertywności (pewności siebie).Ja ostatnio dla kogos szukałam pewnych informacji i wchodziłam na takie tematy Poza tym poszukaj takich stron dot.*panowania nad myslami i emocjami*, bo sa na nich naprawde fajne materiały. : Dobrym sposobem na nieśmiałośc, jest takie ( na poczatek) zaakceptowanie swojej niesmiałości po to, zeby z nią nie walczyć, tylko miec jakis punkt zaczepienia do kolejnych kroków.( na razie jestem taki , no i w porządku.Ale moge cos z tym zrobic, zeby się za to nie oceniac, nie krytykowac itd.Cos Cie takim ukształtowało i jesli Ci to nie pasuje, jest naprawde sporo materiałów, ksiązek , terapii itd., które Ci moga pomóc w zmianie zachowań na bardziej asertywne. Z artykułu dot.asertywności przytoczę Ci troche danych. psychologowie doszli również do tego,CO W NASZYM DIALOGU WEWNĘTRZNYMM nie pozwala nam być sobą, a więc zachowywać się zgodnie z naszymi pragnieniami. Można wyodrębnić pięć takich zabiegów. Są to: - przywoływanie negatywnych zdań na własny temat (np.: jestem niepotrzebna, tylko przeszkadzam innym, brzydko wyglądam) - przywoływanie w myśli uznawanych norm zachowania ( np.: nie wypada mi walczyć o swoje interesy, muszę być miła) - stawianie sobie pewnych warunków, pod którymi jesteśmy wstanie zachować się asertywnie (np.: do trzech razy sztuka, powie mi to jeszcze raz i wtedy dowie się co o tym myślę, powiem jej kiedy przejdzie mi złość) - katastrofizowanie ( np.: nie dam rady, wszyscy będą się ze mnie po cichu śmiali, on mnie zniszczy) - samokaranie ( wycofałem się w połowie, zawsze muszę coś zepsuć). JAK SOBIE POMÓC Pracując nad zmianą monologu wewnętrznego można wykorzystaćTECHNIKE STOPOWANIA MYŚLI W momencie pojawienia się myśli negatywnej, w myśli – choć głośno – krzyczmy STOP !!! A w powstałą ciszę wewnętrzną wstawmy coś, co będzie nam sprzyjało. Jest wiele sposobów jak to robić w praktyce, ale wszystkie one zmierzają do jednego: PRZEKSZTAŁCENIA NAWYKÓW MYŚLOWTCH które decydują o naszym samopoczuciu i zachowaniu, tak, aby przenieść je do tej szczęśliwszej przestrzeni osobistej, gdzie człowiek jest w porządku, ma wiele mocnych stron, prawo do istnienia, jest ważny i zasługuje na miłość. W tej przestrzeni będzie umiał skutecznie odmówić, tak by nie zrazić innych ludzi, będzie potrafił doskonale bronić swoich praw, nawiązywać i podtrzymywać kontakty towarzyskie, świetnie reagować zarówno na krytykę jak i pochwałę i oczywiście dobrze ją wyrażać w stosunku do innych, nie będzie miał kłopotów z takim wyrażaniem gniewu, własnych opinii i przekonań, które nie ranią innych. Ponad to pozbędzie się poczucia winy i krzywdy. I na dodatek, ŻEBY ZACZĄĆ ZYĆ PO SWOJEMU wypowiadać baz lęku swoje zdanie, odmawiać nie wywołując konfliktów, złościć się nie raniąc innych, bronić swoich interesów, nie pozwolić się wykorzystywać, poniżać, lekceważyć – nigdy nie jest za późno. Nawet osoby, które są przekonane, że zbyt dużo wyrządziły krzywdy przekonają się, że znajdą inne relacje z ludźmi i odzyskają szacunek i wiarę w siebie. --------------------------- Moze te fragmenty przekonają Cie, ze warto poszperać na stronach dot.wiary w siebie, pewności itd.Pozdrawiam.