Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Przedawkowanie Clindamyciny

Gość Piotr

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety, nie z mojej winy, został mi błędnie podany ten lek w dawce zamiast 300, 600. Dawka podana po 2 pigułki 600, trzy krotnie w przeciągu 13 godzin, przy środku przeciwbólowym ketanol. Mija niecała doba i póki co żadnyhc srodków nieporządanych. Co 8 h rozpuszczam po 2,3 tabletki wapna. Czy jest jeszcze coś co jest w stanie zniwelyczyć ewentualne skutki uboczne po takiej dawce ? Bede bardzo wdzięczny.Pozdrawiam
Gość ania05111971
A no to farmaceuta powinien w łeb dostac i sam sobie wapna popić może mu się mózgownica otworzy !Jeśli masz się dobrze to już nic ci nie grozi -moim zdaniem .Nieraz dajemy takie dawki pacjentom .Co prawda dobowa max.dawka to 1.8 g a ty jeśli pamiętam zjadłeś 2.4 ...........Zależy tez od wagi delikwenta czyli twojej ,bo jeśli chodzi o antybiotyki to lakarz daje dawkę odpowiednią do wagi .
Dziękuję Aniu za odpowiedz. Moja waga jest dość skromna, tj.70 kg, farmaceutka ma szczescie ze trafiło na mnie, obyło sie bez wiekszych dolegliowsci, kobieta wydawało sie była żywo zainteresowana sytuacją, wiec mam głęboką nadzieje ze bedzie ostrożniejsza(mam nadzieję!) Tak więc wapno ( wdł. jej zaleceń, pić co 4 h po 2,3 tabletki musujące) odstawione.Zaopatrzę się przez najblizsze tygodnie w środki na żąłądek. Pozdrawiam