Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Test wstrząsowy Allgowera

Gość Asia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich! mam do was ogromna prośbe: Czy może ktoś orientuje sie,czym jest test wstrząsowy Allgowera? Jest mi to bardzo potrzebne,a nie moge tego nigdzie znależć. Będę naprawdę bardzo zobowiązana,jesli ktoś odpowie mi na to pytanie. Pozdrawiam i prosze o odpowiedź!!!
Wskaznik wstrzasowy Allgowera ocenia głębokość wstrząsu. Częstość tętna/min. : skurczowe cisnienie tetnicze w mm Hg. Przykład: Dla osoby zdrowej wskaznik wynosi ok. 0,5 = 60:120 Wartosci bliskie 1 = 100:100 świadcza o zagrozeniu, a wartosci ponad 1 odpowiadaja utrwalonemu wstrząsowi 120: 80 = 1,5

Nie chodzi o ujemny wynik samego równania, tylko o wskaźnik ujemny, czyli taki, który da nam wynik pozornie prawidłowy (tak jak u zdrowego człowieka ok. 0,5), nie świadczący o zagrożeniu. Taka sytuacja może wystąpić we wstrząsie kardiogennym, gdzie spadek ciśnienia nie może być *nadrabiany* zwiększeniem częstości skurczów (bo to wstrząs, którego przyczyna jak sama nazwa mówi leży w samym sercu, które jest uszkodzone i niezdolne do prawidłowej pracy). I tak w prawidłowych warunkach wskaźnik będzie równy od 0,5 do mniej niż 1, np. dla *podręcznikowych* wartości równanie wygląda następująco: tętno:ciśnienie skurczowe => 80 uderzeń/min. : 120mmHg = 0,75. We wstrząsie kardiogennym wartość wskaźnika nas oszuka, dając nam wynik mniejszy od 1 przy niebezpiecznie niskich wartościach tętna i ciśnienia, np.: 40 uderzeń/min. : 80 mmHg = 0,5. Wskaźnik teoretycznie prawidłowy, w praktyce taka sytuacja jest sytuacją zagrożenia życia.

Gość neoandzin

Hej wydaje mi się że wskaźnik Allgowera ma zastosowanie w przypadku wstrząsu urazowego a akcja serca ok. 40 ud/min może świadczyć o występowaniu bloku serca. bo w momencie wstrząsu hipowolemicznego jeżeli osoba ma akcję serca 40 to już świadczy o głębokim wstrząsie, gdzie doszło do dekompensacji wszystkich możliwych zapasów w organizmie. Osoba będąca w takim stanie moim zdaniem może już nie być możliwa do wyprowadzenia z powodu zbyt dużej utraty krwi.

Nie tylko np mdlejąc wazowagalnie z tętnem 120/min i spadkiem cięnienia 80/50 bądź 50/30 lub niżej do wartości niemierzalnych na szczęście omdlenie wazowagalne zazwyczaj trwa ok kilku/kilkunastu sekund ale nie u każdego