Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Prolaktyna na czczo i po zażyciu Metoklopramidu

Gość katka

Rekomendowane odpowiedzi

na obnizenie prolaktyny bardzo skuteczny i szybko działający lek to Bromergon.Tylko trzeba zacząć od małych dawek i kontrolować poziom prolaktyny,by sprawdzić jaka będzie optymalna dawka.Zacząć nawet od jednej czwartej tabletki 2x dziennie w czasie posiłków.Po 2 -3 dniach zwiększyć 2x po pół itd.Trzeba tak zrobić ,by wykpić sięjak najmniejszą dawką,która skutecznie zahamuje nadmierne wydzielanie prolaktyny.i ustawi ją na właściwym poziomie.Moja siostra miała poziom ponad 60.Po tym leku już po 3 tygodniach był właściwy poziom i wystarczyło 2x po pół tabletki.Po pierwszej miesiączce zaszła w ciążę,mimo,że wcześniej miesiączka jej sie zatrzymała z powodu nadmiernej prolaktyny.W tej kwestii może pomóc tylko ginekolog endokrynolog i to mający doswiadczenie z nadmiarem prolaktyny.Zwykły ginekolog może sie na tym nie znać dokładnie,bo rzadko się z tym styka.Moja siostra była u ginekologa ,to jej kazał 3xpo 1 tabletce brać ,tak jak w ulotce,a endokrynologkazał brać tak,jak ci piszę,by ustalic optymalną skuteczną dawkę.Życzę powodzenia.
wpisz,,hyperprolaktynemia**-tam znajdziesz takie osoby jak ty ,które konsultują ze sobą wyniki prolaktyny.Przeczytałam tam,że jak wzrasta po godzinie 6-krotnie ,to jest hyperprolaktynemia czynnościowa,czyli przysadka żle pracuje i za dużo prolaktyny wydziela.A za dużo prolaktyny,to mało progesteronu.Mając podwyzszoną nie zajdziesz raczej w ciążę.Po leku szybko wróci do normy.Tam przeczytałam,że jak po 60 minutach wzrost jest nieznaczny tzn. ,że jest gruczolak czyli maleńki guz przysadki.Więc to ciebie nie dotyczy i powinno cie cieszyć.Ja myślę,że powinnaś zrobić sobie bad. cyklu hormonalnego.Tzn. wielokrotne bad. poziomu hormonów płciowych od 9 do 24 dnia cyklu.To da pełny obraz ,co dzieje się w twoim organiżmie.Jeżeli chcesz zajść w ciążę,musisz to dokładnie ,,rozpoznać**.Za niski np. progesteron,który towarzyszy podwyższonej prolaktynie nie pozwala utrzymac ciąży.Dobry ginekolog-endokrynolog potrzebny od zaraz.

mam problem, kochalam sie z chlopakiem podczas okresu i moge byc w ciazy bo mam jajeczkowanie kiedy popadnie(tak mi ginekolog powiedziala) i w czasie okresu tez sie zdarza. oprucz tego mam podwyzszona prolaktyne mam 100 a min jest 2 a max 25. czy jest mozliwosc zebym przy takim poziome zaszla w ciaze? od razu mowie ze nie chce!!! wszytskie fora i porady jakie znalazlam sa o tym ze sie staraja o dziecko i prolaktyna im utrudnia. a ja wlasnie mam odwrotny problem, czy prolaktyna mi pomoze nie byc w ciazy? jakie sa szanse albo czy wogule jakies sa ze zaszlam przy tak wysokiej prolaktynie? pomozcie bo niewiem czy moge zaczac brac silny lek na prolaktyne jak niewiem czy jestem w ciazy a powinnam go zaczac brac jak najszybcije a z testem ciazowym musze jeszcze poczekac 2 tygodnie chociaz i z tym nic nie wiadomo:( aha i tabletki **po** mi sie nie udalo zdobyc mimo ze dzwonilam do wszystkich ginekologow w mojej piepszonej miejscowosci;/ nieodpowiedzialna tez nie jestem bo zabezpieczenie bylo ale peklo a tabletek brac nie moge wlasnie przez moje najrozniejsze problemy hormonalne. a wiec czy jest mozliwosc zebym byla w ciazy kochajac sie podczas okresu i majac podwyzszona prolaktyne?