Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zasłabnięcie przy zespole wazowagalnym

Gość Chory+

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Niedawno jakies 4 miesiące temu zędlałem po oddaniu moczu w wc.Dowiedziłem sie ze*Opisany epizod zasłabniecia w godzinach noicnych-po pionizacji najpewniej o charakterze wazowagalnym* to wiem nagły skok ciśnienia i stało sie nie mi pierwszemu.Lecz skierowano mnie do kardiologa i oto wyniki oraz komentarz lekarza Przeds.poprzecznie 4,3 (1,9 - 4,0) LK skurcz 4,0 cm (2,6 - 3,5) LK rozkurcz 5,7 (3,5 - 5,7) grubość przegrody 1,1 (0,6 - 1,1) grubość tylnej ściany 3,0 (0,9 - 2,6) PK 3,0 (0,9 - 2,6) Aorts wstępująca 3,4 cm ciśnienie skurczowe 27 mmHG EF/frakcja wyrzutowa 55% Zastawki wpisano mi tylko powierzchnia ujsciowa TP-17mmHg oraz Fale zwrotne TR slad Komentarz. Osierdzie wolne.Nieznacznie powiekszona jamy LP , LK w w skurczu i i prawe komory serca.Kurczliwośc bez wyrażnych odcinkowych zaburzeń,ogólnie dobra EF= 50% Zastawka aortalna 3 płatkowa,budowa i funkcja w normie.Zastawki mitralna i trójdzielna - budowa i funkcja w normie.Zastawka t.płucnej trudna do oceny morfologicznej, V max ok 206 cm/s PG max 17 mmHg.Wmax ao 154 cm/s.Ubytku ani przecieku w 2D i doplerze nie uchwycono.:na podstawie profilu przepływów skazana weryfikacja TEE. Lekarz powiedziła ze bede miał badanie serca przez przełyk by poszukac płynów czyba.... Dodam ze trenowałem kondycyjnie w młodym wieku przez 4 lata do 2008 roku(wioślarstwo) jak i równiez trenuje na siłowni od 1 roku. Pytanie co może wykazać kolejne badanie lekarz mnie uspokajał ze wszystko jest w pożadku moge trenować jak tylko cche i nie musze sie ograniczać.Czy branie sterydów mogło wpłynoć na powiekszone serce ( brałem przez 8 tygodni 9 zastrzyków testosteronu firmy Jelfa ) obecnie mam ponad 18 lat.Dodam tylko ze zdaniem lekarza powiekszone serce jest wynikiem treningów.