Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

boguma - od pewnego czasu mogę powiedzieć że panuję nad zawrotami głowy , robię codziennie ćwiczenia - tu masz adres pod którym znajdziesz te ćwiczenia http://www.cyberbaba.pl/content/view/1220/1/ nie mniej badania też należy wykonać , mnie niestety badania nic nie wykazały , więc musiałam sobie jakoś poradzić
Do Ani. Jestem po tomografi i Dopplera tętnic szyjnych neurolog nic nie stwierdził, laryngolog tylko przepisał leki, działają ale czas zadziałania za każdym razem jest coraz dłuższy, teraz już od ponad 2 tygodni nie przechodzi, dodatkowo doszły w pozycji siedzącej nie mówiąc już o schylaniu się. Może ktoś jeszcze ma podobne problemy i podzieli się ze mną informacjami.

Hej! Trafilam tu, bo sama mam problemy z zawrotami glowy juz od 5 dni. Najgorzej jest kiedy probuje zasnac i jak sie budze. Mieszkam w Szwecji, dodam od poczatku, zeby wszystko bylo jasne. Dzis rano bylam u lekarza, ktory jak tylko uslyszal moje objawy, juz wiedzial co mi jest. Do tego wykonal bardzo prosty test, trzymajac mnie za glowe, lekko skierowana na prawo, potem na lewo, wykonal ruch gwaltownie kladac mnie na plecach. Az sie poplakalam jak badal prawa strone, tak mi sie zakrecilo w glowie. Diagnoza jasna i czywista. Nie wiem jak to jest po polsku, ale chodzi o male krysztalki w uszach, w osrodku rownowagi, ktore jakby sie poprzemieszczaly i nie trafily na swoje miejsce. Tutaj to jest popularna choroba, wymagajaca tylko odpowiednich cwiczen, zeby szybciej wrocic do zdrowia. Cwiczenia mialam od razu wykonane przez fizykoterapeute. Odpowiednie ruchy glowy, ktore mialy pomoc krysztalkom *wrocic na swoje miejsce*. Pomimo okropnego uczucia karuzeli porannej, wieczornej i przy ruchahch glowy, choroba ta nie jest grozna i mija sama... Powodzenia! Ja zostalam poinstruowana, jak wykonac takie cwiczenia w domu, ale od rana nie mialam ani jednej *karuzeli* w glowie, co znaczy, ze to cwiczenie, ktore mialo pomoc, chyba dalo efekty....

Gość FremenPL

Witam mam podobne problemy od kilku dni .. w pozycji leżącej , przy obracaniu się dostaję takiego kręćka jakbym był napity... w pozycji pionowej jest wszystko ok. ale zauważyłem że jak patrzę sie do góry w pionie to po pewnym czasie zaczynam dostawać kręcka... jesli wsytarczą ćwiczenia*by kryształki wskoczyły* proszę o zestaw ćwiczen na meila mb3637@o2.pl

Niewiarygodne! Męczyłam się 10 dni, bo nie wierzyłam, że tak proste ćwiczenia mogą pomóc. Postanowiłam spróbować wg https://www.youtube.com/watch?v=pa6t-Bpg494 . Wykonałam dosłownie raz, ale wydłużyłam czasy poszczególnych etapów do 1 minuty. Czynność zbagatelizowałam i dopiero wieczorem, kładłam się do łóżka z przeświadczeniem, że nie mogło to pomóc. I stał się cud. Zawrotów nie było, więc uznałam to za jakiś przypadek i zasnęłam z przeświadczeniem, ze rano przy wstawaniu wrócą. A jednak nie wróciły. Raduję się strasznie, bo koszmary ustąpiły po jednym krótkim ćwiczeniu i do tego wykonanym samodzielnie w domu.

To działa . Pierwsze objawy miałem około 2 lata temu . Bieganie po lekarzach i oczywiście tylko leki. Całkiem przypadkiem znalazłem na you tube te ćwiczenia i po tygodniu zapomniałem co to są zawroty głowy.. Teraz robie to profilaktycznie co jakiś czas..

Do IXYZ, ja kilkakrotnie wykonywałam manewr Epley*a i też różnie się czułam. Teraz szukam fizjoterapeuty, który się w tym specjalizuje bo może coś źle robię. Po omdleniu i urazie głowy leżałam w szpitalu na neurologii prawie 3 tygodnie. Na trzecią dobę po urazie zaczęły mi się całodobowe zawroty głowy włącznie z położeniowymi obustronnymi zawrotami, do tego oczopląs. Miałam robione: TK i MR głowy, USG przepływów szyjnych, TK angio, prześwietlenie szyjnego odcinka kręgosłupa, badanie VNG, endoskopowe badanie uszu, nosa i krtani, audiometrię tonalną i mowy, tynpanometrię (mam lekkie uszkodzenie prawej trąbki słuchowej) EKG, Holter, EEG po przymusowej bezsennej nocy, MR szyi. W kręgach szyjnych mam trzy przepukliny i zniesioną lordozę, obniżenie przestrzeni międzykrążkowych między każdym kręgiem szyjnym. Lekarze rozkładają ręce i mówią, że ani zwyrodnienie kręgów szyjnych ani uszkodzona trąbka nie powinny dawać całodobowych zawrotów głowy. A ja jestem **pijana** cały czas, mam szumy w uszach. W styczniu mam rehabilitację na kręgosłup. Teraz chodzę na terapię manualną (byłam na razie dwa razy). W szpitalu neurolog wykonywał mi manewry Eplay*a i zalecił samodzielne ich wykonywanie w domu. Powiedział również, że żadne leki mi nie pomogą ale i tak mi przepisał Histigen, Vicebrol i antydepresanty na wyciszenie. Czekam teraz na wizytę u laryngologa, neurologa i ortopedy i mam nadzieję, że trafię w końcu na kogoś kto mi pomoże. Zawroty mam od dwóch miesięcy. Pozdrawiam wszystkich **pijanych**

Przy wykonywaniu manewru Epleya ważne jest na które ucho wykonujemy ćwiczenia, ponieważ mamy dwa błędniki (w lewym i prawym uchu). Dlatego trzeba najpierw ustalić, po którym błędniku latają uwolnione otolity i powodują te zawroty głowy. Na lewy błędnik robi się odwrotnie niż na prawy

Gość koński łeb

Moga pojawiac sie zaburzenia krążenia mózgowego na skutek choroby niedokrwiennej serca zespół TIA , zawroty głowy , oczopląs, wymioty. Nalezy wykonac prywatnie badanie błędnika koszt ponad 500 zeta