Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Krzyś

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, mam 17 lat i od ponad 3 męczą mnie pewne dolegliwości. -źle reaguje na ciepło w pomieszczeniach i poza nimi, na słońce oraz na stres a w tym: -poce się -szybko trace siły -duszności -ogólnie źle się czuje -często innaczej odczuwam temperature niz inni np. przy -15 chodze z rozpiętą kurtką bo mi ciepło. -nadmierne pocenie się (czasem po spacerze z psem jestem cały mokry) -ciągła wilgotnośc rąk, nóg oraz pach gdy się nie pocę -skoki cisnienia , mam od 120/75 do 170/95 -huśtawki nastrojów -cichy, matowy głos oraz chrypy - często ludzie nie rozumieją co mówie , musze powtarzać po kilka razy - kiedyś mówiłem bardzo pięknie i wyraźnie a do tego -łojotokowe zapalenie skóry -duża ginekomastia (powiększone sutki) - to od ponad 7 lat -szewska klatka piersiowa Objawy nie występują zawsze. Gdy ich nie odczuwam czuje sie naprawde świetnie, jak dawniej. Robiłem badania krwi, moczu i badania były jak najbardziej wporządku(TSH 2,62 a zakres to 0,51-4,30). Robiłem badania kardiologiczne - ekg i echo lekarz powiedział że wszystko super. Teraz dostałem skierowanie do okulisty żeby sprawdził mi dno oczodołu(czy jakos tak) tylko nie wiem po co hehe.Lekarz powiedział że jak te badanie nie da rezultatów to on nie wie co to, tylko wydaje mi sie że on sam nie bardzo wie i chce coś z tym zrobić. Mam już tego wszytkiego dosyć , mam dopiero 17 a często czuje sie jak 70-latek.Czasem jestem jak to koledzy mówią *bez życia*. Może któs wie z czym można wiązać te objawy bądź sam takie ma czy miał.
Jutro mam wizyte u lekarza bo troche mnie przewiało. Tylko troche głupio mi tak samemu kierować sie na badania. Którys raz do niego przychodze i mówie że to może być to czy tamto a on daje mi skierowania. To lekarz powinien mi szukać przyczyn a nie ja sam bo sie na tym nie znam hehe :D . Pogadam z nim to napisze.
To tak powiem Ci ze cos nas łączy ja mnie tez mecza takie dolegliwosci jak -źle reaguje na ciepło w pomieszczeniach i poza nimi, na słońce oraz na stres -poce się -szybko trace siły -duszności -ogólnie źle się czuje -często innaczej odczuwam temperature niz inni np. przy -15 chodze z rozpiętą kurtką bo mi ciepło. -nadmierne pocenie się (czasem po spacerze z psem jestem cały mokry) -ciągła wilgotnośc rąk, nóg oraz pach gdy się nie pocę -skoki cisnienia , mam od 120/75 do 170/95 -huśtawki nastrojów -cichy, matowy głos oraz chrypy - często ludzie nie rozumieją co mówie , musze powtarzać po kilka razy - kiedyś mówiłem bardzo pięknie i wyraźnie a do tego -łojotokowe zapalenie skóry No a rózni nas to -duża ginekomastia (powiększone sutki) - to od ponad 7 lat -szewska klatka piersiowa mysle ze to nie ma z tym zwiazku mamy podobny problem dodam ze uwielbiam sport i mimo tego duzo go uprawiam tylko mniej eferktywnie co mnie strasznie boli z biegow i ze spacerow przezucilem sie na rower bo jak jade to sie tak nie poce albo moje cialo schladza sie wiaterkiem nie wiem jak to jest, wiec na rowerze jest ok. Zaprzestalem tez grac w piłke. Męczy mnie to od roku... Teraz na wakacje szczegolnie dokucza bo nawet na miasto nie wyjde w poludnie dopiero pod wieczor gdy jest chłodniej. Mam jeden sposób na pocenie sie i uwazam to za jakas anomalie. PIjesz alkohol? Jak tak to powiem Ci ze na mnie działa nawet niewielka ilosc alkocholu dziala tak ze przestaje sie pocic. Po dwóch strzałach wódki juz czuje sie normalnie a po 4-5 wogole sie juz nie poce. Przedwczoraj byłem na weselu no i zanim zaczelismy pic tyo nawet przy stoliku czulem ze sie poce (klimatyzacja to porazka była) wiec zabralem sie do roboty i potem tak dla sprawdzenia tanczylem caly czas w marynarce prawie kazda piosenke i nic, ani kropli potu, gdy inni wymiekali w krótkich rekawkach. Tez tak masz?? Odpisz koniecznie. I najlepiej daj mi swoj adres e-mail. A jakie ja sobie badania robilem To tak ostatnio wszystko co zwiazane z sercem ekg usg echo - no wszystko Tak samo ostatnio w tym samym czasie zrobilem ponowne badanie tsh t3 i t4. Wypis z wynikami dostane pewnie jeszcze w tym tygodniu, ale wczesniej jak robilem tsh i t3 i t4 to byly wporzadku wszystkie... Czyli to samo co u Ciebie. Jedyne co mi lekarka powiedziala to to ze mam watrobe powiekszona i powienienem isc z tym do gastrologa i prawdopodobnie pojde ale to i tak nie roziwaze problemu z poceniem sie...
Sprawdź czy nie masz powiększonej wątroby, bo jak właśnie czytam na necie to jest to możliwa przyczyna tego pocenia się, właśnie problemy z wątrobą bo w końcu jest to jakiś katalizator, który jak nie wyrabia to uruchamia w ciele inne mechanizmy jak właśnie pocenie się by wydalić z organizmu zbędne produkty przemiany materii. Pokładam nadzieje w tym że mój problem pochodzi od wątroby... To by ładnie się zgrało nawet z tym alkoholem. Odpisz
Siema Krzychu Co do samych obiawów to jeszcze robie badania oprucz tych co wypisałem zrobiłem także usg jamy brzusznej i badanie dna oka. Z wielkościa wątroby wszytko ok , zacytuje co napisał lekarz *Wątroba niepowiększona o prawidłowej echogeniczności miązszu, bez zmian ogniskowych.* -czyli chyba ok :] Co do alkoholu to masz racje, po paru salwach czuje sie lepiej, mniej sie poce ale myśle że to ma związek raczej z działaniem alkoholu czyli rozluźnienie. Jednak radze unikać alkoholu bo chwile jest przyjemnie ale dla organizmu poźniej jest gorzej(przynajmniej tak słyszałem i ja alkoholu tykam sie sporadycznie). Ja także jestem bardzo aktywny fizycznie(gram w piłke w klubie i inne formy sportu) i co ciekawe po wysiłku czuje sie o wiele lepiej. Teraz są wakacje i jakoś objawy ustają. Mimo że na dworzu jest 25-30 stopni to tak bardzo tego nie odczuwam, wręcz jest nawet przyjemnie co mnie dziwi bo jeszcze niedawno w maju/kwietniu kiedy było o wiele chłodniej czasem trudno było wytrzymać. Być może ma to związek z tym że teraz własnie na wakacje uprawiam duzo sportu. Chociaż czasem leżąc na kanapie przed telewizorem pocą mi sie recę i stopy. I jeszcze taka mała porada od wujka krzysia - jak bardzo przeszkadza ci pocenie się to zainwestuj w taki anty-perspirant *Antidral* który aplikuje się na noc. Troche piecze ale mi bardzo pomaga. Dobrym sposobem jest także golenie sie pod pachami ;p.
Ja tez alkohol sporadycznie na imprezach, no a teraz sa wakacje ;p Ja mam nadal z tym przewalone... jak nadwor teraz z kumplami wychodze to jade na rowerze bo wtedy sie nie poce tak, bo to tak fajnie przewiewa. Jak bedziesz wiedzial cos wiecej to napisz, ja dostane wyniki do konca tygodnia to tez je tutaj napisze, moze komus sie przydadza. A antidral znam ale cos nie chce mi sie ostatnio stosować, nie potrzebuje bo jak wychodze to albo caly czas w cieniu siedze i niedugo chodze albo jestem na rowerze. A wieczorekiem to juz tez jest luzik. Najgorsze jest to chodzenie po sloncu bo to momentalnie jestem caly mokry nie umiem tego rozkminic Pozdrawiam
Alkohol wpływa na wiele neuroprzekaźników i wydaje mi się, że zachwiana ich równowaga jest powodem pocenia się u Was, jeśli pomaga Wam alkohol. Możliwe, że działa on u Was antylękowo, a potliwość jest właśnie spowodowana nadaktywnością układu sympatycznego. Nie musicie być realnie zdenerwowani albo sobie z tego nie zdawać sprawy, a układ jest rozhuśtany.
Ja też dziś byłem u lekarza. Co mnie troche dziwi ,wysłał mnie do jakiejś kliniki w której zajmują sie chorobami nadciśnienia oraz na 24 godzinne badanie tętna. Myślałem że skieruje mnie na inne badania. Teraz zanim bedzie termin w klinice a potem zapewne jeszcze gdzieś mnie skierują to coś sie dowiem pewnie za 2-3 miesiące to dam znać :/ . Zachęcam jednak do pisania w tym wątku jak ktoś miał czy ma podobne problemy :P pozdrawiam
Gość Krzychu
-Odczyn biernackiego, morfologia, rozmaz, mocz - badanie ogólne z oceną osadu, poziom glukozy we krwi, mocznik, jonogram ASPAT, ALAT, amylaza w moczu, badanie kału na obecność pasożytów, krew utajona w kale, badanie kału na resztki pokarmowe, -Diagnostyka ultrasonograficzna brzucha i przestrzeni zaotrze - no i tu wyszlo ze wątroba jest powiększona -Echokardiogram -Elektrokardiogram -Pas holtera ekg -Zdjęcie rtg płuc -badanie krwi na helikobakter (prywatnie) -badanie krwi na tsh i ft4 To wszystkie badania z mojego wypisu i szystko dobrze tylko nie wiem co jeszcze z ta watroba, i bede szedl jak sie uda to jutro do rodzinnego po skierowanie do gastrologa... Ja jestem niskocisnieniowcem ale jak badalem sobie tam cisnienie to tez taz mialem 100 na 50 a innym razem 140 na 80. (niepamietam dokladnie). Ja się tez tak poce jak mam zjesc cos goracego - ale wtedy mniej... W poludnie ja normalnie nie moge chodzic po dworze bo sie zle czuje, opalac sie moge ale jak pojde na spacer w sloncu to nie przejde 100metrow i mam cale spodnie mokre, a wieczorkiem to jest luz, wieczorem to kilometry na nogach robie chodzac sobie po miescie... Nie ogarniem tego... tez tak masz??
Tak czy owak, jak nie znajdą przyczyny a nadmierne pocenie wpływa negatywnie na Wasze życie to są leki antycholinergiczne, które likwidują ten problem, z tym, że coś za coś, mają pare nieprzyjemnych skutków ubocznych, które mogą u kogoś wystąpić - problemy z wypróżnianiem, możliwy zamglony wzrok i inne. Ale to jedyne przyjmowane wewnętrznie leki, które są tak skuteczne. Jak przykład podam lek Ditropan (stosowany w nietrzymaniu moczu, ale w wielu krajach, też na nadmierne pocenie).
To dobrze, mam tylko takie małe pytanie, bo lekarz mówił że to może być tarczyca lub coś z hormonami, objawy podobne + ginekomiastia która może powstać w skutek hormonów ale ja miałem tylko badanie *TSH 3-generacja* i wynik dobry. Czy te badanie wystarcza by stwierdzić że z tarczyca jest ok?
Ja mam nadczynność tarczycy i często się pocę. Po lekach na nadczynność potliwość się zmniejszyła. Poza Tsh zbadaj sobie Ft4 i Ft3, to konieczne, samo badanie tsh mało daje, chociaż powinno wskazywać jeśli byłoby coś nie tak. Jeśli wyniki wyjdą dobrze, musisz szukać przyczyny gdzie indziej - może masz jakąś infekcję o której nie wiesz, np od zęba, czy zatok?
Wujek mi mówi że to może jakaś nerwica. Faktycznie bardzo często sie denerwuje i odczuwam dyskomfort psychiczny gdy sie np. poce. A co do infekcji to u dentysty niedawno byłem i chodze regularnie na przeglady a jesli chodzi o zatoki to często mam katar nawet w środku lata i jak kiedyś pisałem mam tez chrypki i słaby głos ale to chyba zły trop ;p