Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, Mam 17 lat i 3 dni temu po gorącej kąpieli poszedłem sobie oglądnąć filmik na komputerze. Nagle poczułem się jakbym zaraz miał zemdleć. Podleciałem do kuchni po świeże powietrze i cały się trzęsłem. Potem poszedłem się położyć i zasnąłem.. I właśnie od 3ch dni mam w głowie jakieś dziwne myśli, cały czas myślę i nie mogę przestać.. ;/ Jakbym się czegoś bał albo coś, myślę dużo o przyszłości, jak popatrzę na coś to się denerwuję. Dodam, że dużo czasu spędzam na komputerze i dodam, że kiedyś oglądałem taki horror i sobie czasem go przypominam to się nadal boje(tylko, że to było kilka miesięcy temu).. Ja już nie wiem co robić ;/ Gdy idę do łazienki to niby też się boje, że znowu mogę zemdleć jak wtedy kiedy miałem takie uczucie :( Pisząc tego posta tak samo mam jakieś dziwne odczucia, ja już nie wiem co mam robić ;x Pozdrawiam.
Witaj Majkel. Czasem jakas sytuacja ( taki jakby szok) wywołuje w nas reakcje lekowa ( strach o nasze życie, strach przed smiercia lub lek przed czyms).Piszesz, ze sporo czasu spedzasz przed komputerem.Brak zdrowej równowagi pomiedzy nasiadówkami przy komputerze a fizycza aktywnoscia ( rower, bieganie, sport) tez moze zakłocic prawidłowe działanie organizmu, *rozchwiać* nas emocjonalnie. Ja Ci doradzam szybki kontakt z psychologiem( z psychoterapeuta*, bo czesto jest tak, ze gdy fachowiec ustawi nas do pionu, mozemy nie zapaść sie głebiej w lek. Ja tez *przed nerwica* uwielbiałam ogladac kryminały, ale gdy mój system nerwowy na skutek ciagłych stresów stał się słabszy, wszystko co widziałam na tych filmach, obróciło się przeciwko mnie.Radze Ci zaniechac na jakis czas ogladania horrorów, tzw.brutalnych filmów, gdyz Twoja psychika jest po *szoku* i potrzebuje innych doznań, bardziej uspokajających nż pobudzajacych emocje.Mysle tez, ze powinienes skorzystac z pomocy lekarza rodzinnego lub psychiatry, który Ci moze zapisac jakis lek stabilizujacy Cie emocjonalnie, dopoki nie nawiażesz kontaktu z terapeuta. Na watku *Z nerwicy sie wychodzi* sa fajne informacje, jak inne osoby radza sobie lub poradziły z lekiem i z innymi objawami nerwicowymi.Nie staraj sie czytac zbyt wiele o tym, jakie objawy daje nerwica, lecz skupiaj sie na tym jak sobie radzic z objawami. Pozdrawiam.
Bardzo dziękuje za odpowiedzi. Nie jest łatwe przestać o tym myśleć, bo przez chwile pomyślę o czymś przyjemnym a po chwili te *złe* myśli wracają.. Zaraz wybieram się na rower i zobaczymy. W wakacje muszę się wziąć za siebie, mam nadzieje, że sport oraz dieta pomogą a jak nie to spróbuję u Psychologa, lecz boję się, że uznają mnie za dziwnego :( Mam marzenia, myślę o przyszłości jak to będzie i boję się, że wszystko stracę właśnie przez moją psychikę :( No nic.. dziękuje jeszcze raz. Pozdrawiam.