Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Adam

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. Zwracam się na forum o opinię ponieważ zależy mi na czasie i stres mnie męczy. Mam 27 lat Ostatnio miewałem lekkie kłucia w prawym podżebrzu. Dokładnie w boku w połowie odcinka od miednicy do żeber. Zrobiłem podstawowe badania krwii: bilirubina 1,84 (0,2-1) ALT 80 (0-41) AST 39 (0-40) amylaza w surowicy 63 (28-100) Białko c-reaktywne 1,1 (0-5) Podwyższona bilirubina wkazywała na wątrobę. Zrobiłem USG jamy brzysznej. Usg wskazało na rozlane zaawansowane stłuszczenie. Dwa dni po badaniach krwii powtórzyłem je w innym ośrodku celem potwierdzenia czy sprawdzenia. Oto one: Trójglicerydy: 82 (60-150) Bilirubina całkowita 4 (0,3-1,2) ast/got 46 (1-40) alt/gpt 58 (1-41) ggt 41 (9-55) alm amp 76 (0-115) cholesterol hdl 59 (35-80) cholesterol 283 (150-200) cholesterol ldl 207 (*135) Zastanawiam się czy bilirubina może podnieść się w tak znaczny sposób w dwa dni. Wszystkie badania były przeprowadzone na czczo tak jak powinny. Jestem osobą raczej szczupłą, bez otyłości ani nadwagi. Uprawiającą dwa razy w tygodniu sport. Alkohol sporadycznie (raz na trzy tygodnie) Wyniki są dla mnie nie małym szokiem ze względu również na mój wiek. O co tu chodzi?
po pierwsze- zero alkoholu !!! W każdej postaci.Należy tego bezwaględnie przestrzegać.Bardzo ograniczyc picie kawy.,herbatę tylko słabą.,unikać ostrych przypraw- z wyjątkiem chrzanu.Nie wolno jeść potraw smażonych,pieczonych na tłuszczu,odgrzewanych.Można jeśc natomiast z rożna i z rusztu.Unikać: rzodkiewki,ogórków,cebuli,fasoli...Bardzo ważne jest,aby dieta była bogata w sole mineralne i witaminy,urozmaicona.Zaleca się szczególnie jedzenie ryżu,kasz,warzyw ,owoców,dużej ilości ryb,nabiał-twaróg,picie jogurtów i kwaśnego mleka,jajka.Ograniczyć znacznie jedzenie wędlin i mięsa.Pić soki owcowe i warzywne ,np.z marchwi+burak czerwony.Jeścc zupę jarzynową- korzystne gotowane warzywa.Dla zaspokojenia pragnienia woda niegazowana.Żadnych coli i kolorowych napojów.Jeść kminek z majerankiem.Sposób przygotowania: kupić kminek mielony.Majeranek zmielić w ręcznym młynku.Oba wymieszać w jednakowych ilościach wagowych.Przesypać do zakręcanego słoika.Jeśc po jedzeniu płaską łyżeczkę rozmieszaną w małej ilości wody.Można jeść czubatą łyżeczkę raz dziennie po obiedzie zamiast 3x dziennie płaską.Poza tym uzywaj przez kilka miesięcy ziołowy sylimarol.Jak zmienisz dietę i zero alkoholu,to i cholesterol się poprawi.Na cholesterol nie musisz brać żadnych leków.Wystarczy odpowiednie odżywianie.Przeczytaj w internecie artykuł pt.,,Cholesterol i trójglicerydy**.Tam jest napisane co jeść ,a czego nie jeść.Jajka najwyżej 2 w tygodniu [cholesterol]- chyba,że same białka.
Dziękuję za odpowiedzi. Mam jeszcze pytanie odnośnie alkoholu. Na przełomie miesiąca mam dwa wesela. Czy dieta którą już zacząłem stosować i essentiale forte na odbudowę wątroby zażywam. Czy dwukrotne picie na imprezach (wesela) znacząco wpłyną na mój stan? Po za tymi imprezami jestem spokojnie wstanie zrezygnować z alkoholu.

Witam Mam podobny problem co kolega autor. Dzisiaj byłem na USG jamy brzusznej i babka powiedziała mi że mam stłuszczoną wątrobę. Z wyników które zrobiłem wcześniej wynika: Bilurobina całkowita w normie oraz amylaza w surowicy i w moczu również w normie. Powiedziała żeby kategorycznie odstawić alkohol i zastosować dietę. Jaką dietę stosować z tego co wyczytałem powinno jeść się 4-5 posiłków dziennie. Więc pytanie co to mają być za posiłki i w jakich ilościach??

STŁUSZCZENIE WĄTROBY Wielu ludzi ze stłuszczeniem wątroby nie zdaje sobie sprawy z obecności schorzenia, mimo, że nie czuje się najlepiej i wraz z ciągłym nieuzasadnionym przybywaniem na wadze odczuwa coraz większe zmęczenie. Objawy nasilają się stopniowo, można przyzwyczaić się do ogólnego spowolnienia i gorszego wyglądu. Osoby dotknięte tą dolegliwością są drażliwe i miewają zmienne nastroje, słabnąca pamięć i coraz trudniej im sprostać obowiązkom. Oto lista objawów mogących świadczyć o stłuszczeniu wątroby: - uczucie zmęczenia - wzdęcia i zastój jelitowy - odkładanie tkanki tłuszczowej w środkowej części tułowia, co powoduje powstawanie wystającego brzucha i fałdu tłuszczu w kształcie opony w jego górnej części - prawdopodobne pojawianie się bólu lub dyskomfortu w obrębie wątroby, w prawej części tułowia - bóle głowy, często z uczuciem nudności - niestrawność i nietolerancja tłustych pokarmów - zarzucanie wsteczne pokarmów (refluks) i zgaga - hemoroidy -powstawanie grudek tłuszczu w skórze, często wokół oczu, zwanych fachowo kępkami żółtymi -skłonność do przegrzewania się ciała -nadmierne pocenie się i/lub nieprzyjemny odór ciała -nieprzyjemny zapach z ust i obłożony język -czerwone, swędzące i/lub suche oczy -swędzenie skóry -wysypki skórne, skłonność do łuszczycy i brązowych plamek na skórze (zwanych plamkami wątrobowymi) -większa skłonność do trądziku różowatego -zaczerwienienie dłoni -gorące i/lub palące podeszwy stóp -problemy z pęcherzykiem żółciowym -podwyższone ciśnienie krwi -podwyższony cholesterol i/lub trójglicerydy krwi -nieprzyjemne zmiany nastroju, skłonność do depresji -zaburzenia snu-chrapanie i bezdech -obniżony popęd płciowy -u mężczyzn obniżony testosteron -niewytłumaczalne stałe przybieranie na wadze Przyczyny stłuszczenia wątroby: - zbyt duże spożywanie produktów węglowodanowych, - zbyt dużo niezdrowego tłuszczu, - zbyt mało zdrowych tłuszczów omega-3, - za mało antyutleniaczy, stosowanie leków, - praca z toksynami i brak ich neutralizacji. http://4life.net.pl http://www.facebook.com/TransferFactorInfoPl

Pomoże ale pod pewnymi warunkami: kuracja będzie trwała klka miesięcy oraz będzie regularna wspomożesz się dietą wątrobową oraz nie będziesz pil alkoholu Hepa Vitale to bardzo dobry środek, jest przypisywany jak wspomaganie kuracji w wielu chorobach wątrobowych, ale musisz wiedzieć, że to nie wszystko. Liczy się rónież dieta, która jest podstawą

Dokładnie dieta to podstawa. Nie ma co się męczyć jakimiś głodówkami oczyszczającymi. Tyle już czytałam na ten temat, że naprawdę dziwię się, że ludzie wolą przez kilka dni tak cierpieć niż regularnie dbać i oczysczać wątrobę. Ja też piję codziennie HepaVitale i do tego piję dużo soków z buraków i kiszonych ogórków i od tego czasu o wiele lepiej się czuję :)