Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gra w piłkę a szmery i problemy z sercem

Gość Marcin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem 15 letnim mlodziencem. Kochac gram w pilke ale urodzilem sie ze szmerem w sercu. Gdzies w roku 2001 horoba ta zostala wykluczona przez mojego kardiologa. Zaczalem grac w pilke. Szlo mi swietnie. Po 1,5 roku gry zrobilem badania pilkarskie (ECHO). Lekarz zauwazyl pogrubienie przegrody miedzykomorowej. Kazal skontrolowac to za pol roku. Po pol roku napisal na oswiadczeniu napisal tak : ECHO - wymiary serca - komora prawa - 2.1 cm, lewa k. - 5.1/3.2 cm, FS 37.8%, EF - 67.7%, przegroda miedzykomorowa - 1.4/1.8cm /pogrubiala/, tylna scianka lk. - 1.0/1.7 cm, masa lk. - 127g/m2, BSA - 1.78 m2, lewy przedsionek - 3.8, aorta 2.9 Wnioski - cechy budowy przegrody miedzykoworowej do dalszej obserwacji - podejrzenie CMP przerostowe wskazane badanie Holtera Chce dalej grac w pilke, koledzy maja podobne wyniku do mnie. Nic mi sie przez caly czas grynie dzialo, a tu nagle takie cos... Prosze o pomoc i rade i o uzasadnienie mi co to jest CMP przerostowe. Z gory dziekuje Marcin