Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Brak mowy po udarze mózgu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jeśli ktoś jest w stanie mi odpowiedzieć na moje pytanie to bardzo proszę o kontakt. Moja babcia miała udar, w piątek przyjechało do niej pogotowie. Lekarz dał babci skierowanie na badania, pisząc że są to zaburzenia krążenia mózgowego. Babcia trafiła do szpitala w poniedziałek rano, szła sama, natomiast nic nie mówiła. W takim stanie jest do dziś. Nie chcę się tu radzić w kwestii rehabilitacji, ani tego jakie ma szanse na wyzdrowienie. Mam natomist pytanie czy lekarz pogotowia nie popełnił błędu w sztuce lekarskiej? Czy nie powienien babci odrazu zabrać do szpitala zamiast tylko dać skierowanie bez zdecydowanego polecenia natychmiastowej reakcji?? Myślę że gdyby babcia ODRAZU trafiła na badania jej stan nie byłby taki jaki jest teraz. Porusza głową, oczami, patrzy na mnie jak jestem u niej, dotyka chusteczkę, ale nic nie mówi. Widzę że chce, ale nie może. Jak jej powiedziałam że ją kocham i będzie dobrze popłynęły jej łzy z oczu. Tak bardzo mi jej szkoda, bo nic nie mogę zrobić. Jest taka słaba.... Proszę Was o opinię
Wczoraj trochę polepszył się jej stan, tz. na zadane pytanie kiwnęła mi głową i cichutko, ale powtórzyła kilka słów po mnie. Nadal jest bardzo słaba, Porusza tylko lewą ręką. Prawa leży bezwładnie, nie chodzi Jest z nią ograniczony kontakt. Teraz w szpitalu ma podawane leki w celu rozpuszczenia zakrzepu, ale w mózgu chyba powstały nieodwracalne szkody spowodowane tym, że w takim stanie była długo. Ma być przeniesiona do ośrodka rehabilitacyjno-opiekuńczego. A to wszystko zasługa pana Lekarza który nie zabrał jej do szpitala tylko po rozpoznaniu udaru tylko skierował na badania. Aaa co najlepsze! - wczoraj dowiedziałam się że podczas wizyty powiedział że wpisze skierowanie, ale lepiej gdyby babcia to skierowanie miała od lekarza pierwszego kontaktu. Śmiech i żenada!!!;((
Gość hela754
Witaj majena 23!!!!! W ubiegłym roku podczas pobytu w sanatorium spotkała się z podobnym przypadkiem.... Mieszkałam z panią po udarze....miała porażoną jedna stronę... Opowiadała jak to się stało..... Miała wysokie ciśnienie i rodzina wezwała pogotowie... Lekarz postąpił podobnie... zostawił ją w domu , a za 2 godz. dostała udaru. Rodzina złożyła pozew do sądu... Sprawa jest w toku Serdecznie pozdrawiam i życzę zdrowia Twojej Babci
Zrób wszystko,żeby babcię od razu ze szpitala wzięli na rehabilitację.Żaden lekarz pierwszego kontaktu.Nie daj się zbyć.Wczesna rehabilitacja jest warunkiem powrotu do sprawności.Ju ż teraz masuj babci ręce i nogi.Porozmawiaj z fizjoterapeutą. Na pewno jest w szpitalu,niech ci pokaże jak ćwiczyć z babcia.Masując sprawdzisz czy ma czucie w nogach i ręce.Sprawdż czy się nią dobrze opiekują[materac przeciwodleżynowy itp.].
Jestem załamana;((( babcia mimo tego że mówi a właściwie powtarza pojedyncze słowa, i porusza lewą dłonią, nie ma żadnej poprawy. szpital w którym jest nie jest przystosowany do opieki nad osobami po urazie. tz. są tam rehabilitowani pacjenci w lepszym stanie. dlatego próbowałam przenieść ją na grenadierów, gdzie miałaby o wiele lepszą opiekę. jednak babcia najpierw miała odleżyny i z tego powodu ordynator nie chciała jej wypuścić ze szpitala, później nie było miejsca, a teraz znów ma być 2 tyg. bo ma zapalenie układu moczowego. nie wiem jak mam z tą ordynatorką rozmawiać bo widzę że ona jest w coraz gorszym stanie, rehabilitacja tylko w zakresie rodziny a oni jej nie chcą puścić. czy ktoś z Was zna może jakiś ośrodek rehabilitacyjny oczywiście dobry w okolicach Warszawy, bardziej okolice Sulejówka, Wesołej ale nie koniecznie. będę bardzo wdzięczna za info
Gość Asiaqwert

Witam. Wiem ze to forum jest sprzed 3 lat, le szukałam czegoś o zaniku mowy i znalazłam to forum. Moja babcia w sobotę o 4 rano zbralo pogotowie, najprwdopodbniej miała udar albo napad padaczki. Babcia nie moze mówić. Tzn próbuje ale z wielkim trudem. Gdy mówiła ze mnie kocha to płakała przy tym. A jak juz coś mówi to nic nie rozumiem. Mam nadzieję ze z tego wyjdzie i bedzie dobrze.

Bardzo często u osób po udarze występuje afazja. poczytaj o tym schorzeniu. Udar powoduje zanik mowy, pamięci i koncetracji oraz w większym lub mniejszym stopniu paraliż ciała. Moja mama miała udar mózgu z częściowym paraliżem i zanikiem mowy. Żeby znów mówiła była rehabilitowana przez logopedę i specjalistę od afazji. Trwało to jednak bardzo długo. Dzisiaj już swobodnie rozmawia, czasami brakuje jakiegoś słowa, ale można z tym żyć. Organizowane są też turnusy rehabilitacyjne dla osób po udarze z afazją. Są w dużej części refundowane przez NFZ. Trzeba złożyć wniosek i przedstawić zaświadczenie o dochodach (renta, emerytura itp)

50 na karku to już taki wiek, że przy upałach nie można się przemęczać. Trzeba diagnozować nadciśnienie i naprawdę wypada zadbać o cykliczne wizyty u kardiologa, bo nie uda się bez profilaktyki powiedzieć stop udarowi mózgu. Nawet, jak przeżyjesz udar to i tak człowiek zmarnowany, bo większości uszkodzeń nie da się odwrócić. Przy skokach ciśnienia od razu do lekarza i mieć zawsze leki dobre pod ręką. Z tych tańszych i lepszych ciśnieniomierzy to polecam firmy Sanity. Zalecam też chodzenie na akcje profilaktyczne. Można się wielu rzeczy dowiedzieć. Latem uważać na wysokie temperatury i żadnych bezsensownych nadgodzin w pracy i używek.