Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Padaczka i problemy z pamięcią

Gość devizef

Rekomendowane odpowiedzi

Gość devizef
Witam! Borykam się z pewnym problemem i chciałabym uzyskać trochę informacji na ten temat. Obecnie mam 23 lat i duże problemy z pamięcią i z koncentracją. Raczej należę do osób ambitnych i skorych do nauki.Lubię czytać książki,lubię się uczyć. Nie mam żadnych nałogów i nigdy nie miałam. Jak miałam 6 lat uderzyłam się w głowę i miałam małe komplikacje-stwierdzono u mnie epilepsje. Leczyłam sie do 11 roku życia. Pamiętam że był to trudny okres w szkole, miałam problemy z nauką, ledwo zdawałam, nie radziłam sobie z problemami(przez co pojawiły sie kolejne problemy-depresja, poczucie niepewności, lęk, napad agresji itp...) Od czasów gimnazjum zaczęłam czytać dużo książek, uczyć się, starać się w miarę swoich sił(a było mi bardzo ciężko). Byłam ciekawa świata i otwarta na każdą wiedzę. Skończyłam liceum, zdałam maturę, skończyłam szkołę policealną i wiele kursów a obecnie studiuje. I z przykrością stwierdzam, że pomimo włożonego trudu w edukacje jestem w stanie powiedzieć że nic nie pamiętam, nic nie wiem. Mam problemy z wysławianiem, zapominam wiele słów, moje zdania sa nieskładne, nie pamietam jak poprawnie wymawia sie wiele podstawowych słów, Czasami nie pamietam wielu wydarzeń z historii a także z życia. Czasami nie pamietam co robiłam ostatnio, gdzie byłam. NIe pamiętam imion dobrych kumpli,a niekiedy rodziny, nie pamietam nazw miejsc, w którym np. byłam rok. w rozmowie nie pamietam o czym rozmawiałam . Taka sytuacja jest dla mnie krępująca... i zastanawiam sie czy jest to wywołane chorobą z dzieciństwa, czy też czymś innym. Specjalnie poszłam do neurologa, który powiedział mi że nic mi na to nie pomoże...wysłał mnie na tomografię i eeg. Na eeg wykazało że mam padaczkę, lecz uśpioną. Czy możecie mi wyjaśnić co ja mam z tym zrobić. Boję się że za kilka lat stane się wtórnym analfabetą Czy ktoś ma podobnie?
trudno tu coś doradzić,być może z tym nie da sie nic zrobić,ale warto próbować różnych sposobów.Na tomografii wyjdzie co to jest.Tymczasem może spróbuj buerlecitin,może poprawi koncentrację.Tylko spytaj lekarza czy możesz to brać.

Ja też mam baaaaardzo duże luki w pamięci. Nie pamiętam tego co uczyłem się na studiac .Nie pamiętam nazw ulic , osiedli , miejsc w kt.órych spędzałem rok temu wczasy. Często dowiaduję się od innych osób wiele rzeczy na temat samego siebie. Czuję sie jak by ktoś opowiadał mi jakąś historię inej osoby. Od żony wiem że byłem z nią w budapeszcie w pradze, od niej dowiaduję się w jakim miejscu się jej oświadczyłem 2 lata temu (podobno w ruinach pieknego zamku w jurze krak - częstoch. itd itp. Tracę poczucie własnej wartości. Jestem bardzo sfrustrowany i załamany.

Gość Enidelaine

Czuję jakbyś opowiadała historię wyjętą z mojego życia. Obecnie mam 21 lat, ale również w wieku 6 lat wykryto u mnie padaczkę (i tak jak Ty uderzyłam się w głowę, ale szczerze mówiąc nie pamiętam co było pierwsze), później leczyłam się do 11-12 roku życia. Podobnie jak Ty od zawsze ciężko mi się uczyło, mimo iż byłam ambitna i musiałam na naukę poświęcać dwa razy więcej czasu niż moi rówieśnicy. Miałam też - co mi do tej pory zostało - problem z kontaktami międzyludzkimi. I tak samo jak Ty poszłam do neurologa, ale z nasilającymi się bólami głowy. Tomografia czysta, EEG wykazało wyładowania w mózgu, czyli padaczka jest wciąż w uśpieniu. Te wyładowania mogą powodować bóle głowy. Problemy z pamięcią też mam, ale nie tak silne jak Ty - czasem zapominam co robiłam poprzedniego dnia, albo o co ktoś mnie poprosił. Polecam wybrać się do innego neurologa - czasem inny lekarz dostrzeże problem, którego nie widział poprzedni. I życzę zdrowia!