Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Struna na sercu u dziecka

Gość dorotka

Rekomendowane odpowiedzi

Ja tez sie spotykałam z określeniem struny przy badaniu serca. Może i czegoś takiego nie ma. Ale w takim razie, co kardiolog ma na myśli mówiąc o strunie przy badaniu serca dwulatka? U mojego synka wystąpiły szmery w sercu po infekcji gorączkowej. Na kontroli u kardiologa pojawiło sie pojęcie struny. Dodatkowo dostał skierowanie na ekg i ponowna kontrole za 5 miesiecy z zapisem: Podejrzenie struna. O co tu chodzi?
widze ze tego wątku nikt nie śledzi ale i tak odpowiem. Może komuś sie przyda. Lisa, która udzieliła błędnej odpowiedzi sama mogłaby zerknąć do anatomii serca bo wprowadza w błąd. Okazuje się, że jest struna w sercu. Jest to więzadło w komorze serca. Z tym że posiada je zaledwie 40% populacji. Niczym nie grozi, u dzieci powoduje szumy. Nie wpływa na zdrowie, można uprawiać sporty wyczynowo. Ewentualnie w starszym wieku może powodować arytmie serca ale tym niech sie juz martwi sam zainteresowany.
kiedys u mnei wykryto jskies szmery + podejrzenei zpaalenia miesnia sercowego..dostalem skierowanei do kliniki i sie okazalo ze mam jakas strune... ale z tego co pamietam to nikt sie tym nei przejmowal ;] wiec jest chyba ok?;]a lekarka w przychodni tyle paniki wprowadzila;] no ale skad miala wiedziec w sumie;]
nie martw sie mam 20 lat wykryto u mnie dodatkowa strune w sercu jak mialem robione badania na komisje do wojska.....sam mam szmery w sercu i niedomykalnosc zastawki w lewej komorze serca...u mnie ta struna powoduje szybsze zmeczenie przy duzym wysilku ale to tez zalezy od organizmu...jedna osoba dobrze Ci napisała ze w mlodym wieku to nic groznego...dopiero w starszym wieku moze to doprowadzic do arytmi....pozdrawiam.głowa do gory bedzie dobrze
Ja mam strune na sercu. Bylam dzisiaj u kardiologa. Jest to tzw. struna rzeczna. Powiedzial mi lekarz, ze moze to wywolywac arytmie serca lub tachykardie i cos tam jeszcze. Dlatego m.in zglosilam sie do lekarza bo mialam problemy z silnymi bolami w sercu, ktore mnie czasami napadaly i niemiarowym biciem serduszka - bilo nierowno. Ja za bardzo sportow np. uprawiac nie moge, bo szybko sie mecze i nie wynika to ze zlej kondycji.
Struna w sercu to tylko po prostu taka uroda serca. Nie jest to żadna wada serca. Po za szmerem nie powoduje w młodym wieku dolegliwości. Kamil napisał, że u niego struna w sercu powoduje szybsze zmęczenie. Moim zdaniem jest to jednak spowodowane jego niedomykająca się zastawką. Powinien skontrolować szybko, co się z nią dzieje, bo zmęczenie w tym przypadku może być objawem niewydolności serca i powiększającym się niedomykaniem zastawki. Anna Tarkowska członek Rady Funduszu na Rzecz dzieci z Wadami Serca www.sercedziecka.org.pl mama Adasia, który urodził się z wadą wrodzoną serduszka - zwężenie i niedomykalność zastawki aortalnej
u mojego rocznego synka endokrynolog wykrył szmery, dał skierowanie na echo serca i wyszło, że ma struny w lewej komorze, odrazu miał zrobione EKG, które na szczeście wyszło w normie, z tego co kardiolog powiedział nie ma się co przejmować, ale mam za rok skontrolować dziecko. nie mówiła nic o jakiś ograniczeniach, może wyrośnie z tego?

Mam pytanie. Wczoraj na komisji wojskowej lekarka wykryła u mnie niby szmery w sercu i kazała iść do lekarza rodzinnego. Jutro się do niego wybiera, Nic z tego nie rozumiem gdyż jestem okazem zdrowia na pytanie lekarki czy się męczę zaprzeczyłem. Nawet nie odczuwam żadnego zmęczenia czy też ciężkości powietrza przy burzowych dniach. Czy te szmery to akurat przypadek czy coś poważniejszego?

Gość Ewa30zToF

Szmery w sercu u nastolatka czy osoby dorosłej zwykle oznaczają jakąś nieprawidłowośc, np. ubytek w przegrodzie międzykomorowej lub międzyprzedsionkowej serca, niedomykalność jakiejś zastawki. Nie każda wada daje od razu skutki, więc poproś lekarza rodzinnego o skierowanie do kardiologa, by Ci zrobil echo serca. Tylko to badanie wykryje ewentualne nieprawidłowości. Wielu dorosłych czuje się świetnie, do czasu, gdy dostaną udaru mózgu, ktorego przycyzną jest mały ubytek międzyprzedsionkowy serca, czyli wada wrodzona, o której nie mieli pojęcia. To, że na razie czujesz się dobrze, o niczym nie świadczy. Lepiej więc się zbadać.