Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Pomiar ciśnienia

Gość Adam

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Ciśnienie mierzę zestawem standardowym, pompka i słuchawka.Przy pomiarze dolnego ciśnienia, w okolicach 95 sygnał (uderzenie)zanika, albo jest ledwo słyszalny, a po spadku ciśnienia o 2,3 kreski sygnał się wzmacnia i gdzię w okolicach 84 zanika. Jak to zinterpretować? Czy mam ciśnienie 95 czy 84. Za odpowiedź z góry dziękuje. Adam
Gość nerw lisciowy
Miałem podobne problemy a nawet wieksze. Tzn. nigdy nie udawało mi się dokładnie wskazać słyszalnych tonów w słuchawkach, które jednoznacznie wskazywałyby na punkt cisnienia skurczowego i rozkurczowego. Problem rozwiazałem kupujac sobie cisnieniomierz elektroniczny ale taki z mankietem który automatycznie mierzy mi cisnienie. Od tego czasu pozbyłem się wątpliwości na stałe :)

Witam. Mam ciśnieniomierz naramienny firmy Tech-MEd. Moja mama twierdzi że to jest jeden z lepszych i że dobrze mierzy/ Ja muszę mierzyć ciśnienie aż do następnej wizyty u kardiologa( nie mam nadciśnienia. ale przez pewne skoki kazała mi mierzyć) dziś rano o 10 zmierzyłam ciśnienie( praktycznie z 10 minut po wstaniu z łóżka) miałam ciśnienie 133/77/81. Niby ok ale to 133 nie dało mi spokoju bo ja mierzę to ciśnienie już z 3 tygodnie i zawsze mam (115,121,118 w takich granicach) zdziwiło mnie to 133 i postanowiłam zmierzyć ciśnienie jeszcze raz, odczekałam z 4-5 minut i mierzę a tutaj 113/81/80 i teraz jestem głupia nie wiem które ciśnienie jest prawidłowe, które zostało dobrze zmierzone, bo puls mam przy dwóch pomiarach taki sam, to dolne trochę się różni, ale to górne się różni bardzo. Ja już zgłupiałam z tym wszystkim. Mam 23 lara a moja mama twierdzi że takie ciśnienie 133 to normalnie jak dla osób w moim wieku i że nie ma sie czym przejmować.

Jeszcze takie pytanie czy Ketonal może podnosić ciśnienie i pomaga na nerwobóle? Moja ogólna lekarka stwierdziła że mam nerwobóle( udałam się do niej z bólem z tyłu przy łopatkach, oraz w klatce piersiowej przy lewej piersi przy obojczykach i mostku) zapisała mi Ketonal i kazała brać 2 razy dziennie. czy to pomaga?

Gość jaaakinga

Hej, niewiem co z tym cisnieniem, ale ja tez tak mam, ze po 5 minutach pokazuje mi calkiem inne wartosci. Mialam robionego tez Holtera 24h ktory mierzy co 15 minut, i tam tez co 15 minut byly inne wartosci wiec moze i cisnienie naprawde tak skacze. A twoje cisnienie 133 jest calkiem OK, optymalne to 120/80, ale jeszcze prawidlowe to 139/89. Co do ketonalu to nie bralabym go za duzo. To bardzo mocny lek przeciwbolowy, dluzsze branie zniszczy ci watrobe. Jesli nie masz az takich mocnych boli to wogole bym tego nie brala. Osobicie zauwazylam ze po braniu srodkow przeciwbolowych (razem z beta blokerem ktory biore codziennie), moje cisnienie jest troche podwyzszone. Niewiem jaki to ma wplyw i jak dziala, moze w jakims stopniu hamuje dzialanie beta blokera.

Mi ogólna to przepisała, bo się skarżyłam na te nerwobóle, dała mi też jakieś tabletki które są osłoną dla żołądka. Powiedziała że jak będę źle znosiła ketonal to mam go nie brać. Ja z tym ciśnieniem głupieje, bo nadciśnienia na pewno nie mam, ale np. moja przyjaciółka ma ciśnienie 162/98 i się z tego śmieje mówi że ma takie ciśnienie zawsze i co z tego, a druga przyjaciółka ma ciśnienie 90/60 i mówi że też tak ma po prostu i tyle. Ja się strasznie tym wszystkim denerwuje. Np. wczoraj zmierzyłam sobie ciśnienie tak z ciekawości po 25 minutowym wysiłku fizycznym( średnia intensywność) i miałam 145/86 puls 98... trochę mnie to zdziwiło bo to dolne 86 to ja mam czasem 84 zupełnie bez niczego. Nie rozumiem tego. A coś lekarz Tobie powiedziała odnośnie tego skaczącego ciśnienia? że to normalne, zdarza się czy to powód do obaw? Pozdrawiam :)

180/100 a za chwilę 120/60 w spoczynku to raczej nie jest normalne. Co do leków przeciwbólowych to te wszystkie ibupromy , ketonale , nurofeny , mogą [podnosić cisnienie i osłabiać działanie leków przeciwnadciśnieniowych. Z tego co mi lekarz mówił to paracetamol nie ma takich własciwości np. Apap . ja przy swoim nadcisnieniu jak mnie coś boli to biorę Apap Noc , pomaga i dodatkowo jeszcze lekko uspokaja.

Gość jaaakinga

Piotrek dobrze wiedziec, ze paracetamol nie interferuje z lekami i nie podnosi cisnienia. Ja czesto musze brac tabletki przeciwbolowe i troche sie tym martwie ze mam wtedy wysokie cisnienie:/ Dianna, mnie lekarz powiedzial ze takie roznice cisnienia sa normalne. Tylko w moim przypadku te roznice byly takie ze skoki dawaly juz wysokie wartosci nadcisnienia (juz z lekami na nadcisnienie). Wiec musze to obserwowac, sama staram sie to cisnienie zbijac naturalnymi metodami. Jesli chodzi o wysilek, to moge ci powiedziec ze mialam robione wysilkowe EKG (jazda na rowerze) i ze stanu spoczynku (114/83) cisnienie skoczylo mi tylko do 143/84 w czasie najwiekszego wysilku. Puls skoczyl z 82 na 136. A wiec ta dolna wartosc cisnienia tez nic sie nie zmienila. A jesli martwisz sie szybkim pulsem to polecam ci regularne bieganie, rownomierne tempo, przynajmniej 30 min 3 razy w tygodniu. Podobno tetno sie wtedy bardzo reguluje. Zawodowi biegacze maja tetno ok.40 w spoczynku i to jest u nich normalne.

Ja tylko dlatego poszłam do kardiologa bo miałam taką sytuację że miałam ciśnienie 170/86 puls 103, następnego dnia 159/102/102 i potem też jakieś wysokie. Jednak to wszystko chyba przez chorobę. znaczy miałam gorączkę, katar, kaszel, ale jak pierwszy raz mierzyłam ciśnienie to raczej dopiero mnie choroba brała, ale pewnie dlatego mi się zwiększyło( oprócz tego właśnie z zakupów wróciłam) po prostu mi słabo było i zmierzyłam. Teraz od 4 tygodni mierzę ciśnienie i raz tylko miałam 130 górne a tak miałam 121,118,.115 itp. dolne też w granicach 77-83. Ale wolałam nie bagatelizować tamtego wysokiego ciśnienia i iść do kardiologa. Miałam pełno badań robionych i wszystko jest ok, 2 razy ekg, echo, krew, mocz i inne tego typu, cholesterol. Jeżeli chodzi o te tabletki to ja nawet jak mnie głowa boli ( co zdarza się rzadko) nie biorę tabletek, ale ogólna na te nerwobóle kazała mi ten Ketonal brać, powiedziała że to mi pomoże, na te bóle w klatce itp. najpierw 2 dziennie a potem wedle potrzeb. Najlepsze jest to że z tyłu mnie strasznie boli, ona mi wciska że to nerwobóle, ale mi się wydaje że ja mam tam jakiś ucisk a ona nie chce mi dać skierowania do neurologa ani chirurga.

Gość biugerss

No moze troszke przesadzilem z wartosciami. A co do tentna to racja przy gorczce jest ppodwyzszone. Ja przy grypie mialem 100 zaraz po ablacji. Przed ablacja mial bym odrazu napadowe migotania. Wiec jak ma sie cos z sercem ttrzeba zdecydowanie walczyc z goraczka. Moj ojciec ma skoki cisnienia ale takie 220/110 a ppo chwili 100/60 i fakt to nie jest normalne ale te 130 a potem 110 czy 120 to nic takiego.

Moja koleżanka która ma to niższe ciśnienie czasami 90/60 ma też jakąś nerwicę serca chyba bo jej bije jak oszalałe aż nie może oddychać, nawet kiedyś jak miałyśmy autem gdzieś jechać to powiedziała że musi odpocząć chwilę bo ma takie bóle w klatce że nie wie co to jest. Mówi że z tym ciśnieniem jej słabo, spać jej się chce, ma mroczki przed oczami, ale mówi że się tym nie przejmuje bo dopóki nie zemdleje czy coś to ma to gdzieś. Ochrzaniła też mnie że się za bardzo swoim ciśnieniem przejmuje. A odnośnie wartości ciśnienia to mam w swojej książeczce że prawidłowe to :

Mniejsze od 130 i mniejsze od 85 A czy ciśnieniomierz może źle zmierzyć puls? Znaczy chodzi mi o to że miałam kilka takich sytuacji, że najpierw zmierzyłam sobie ciśnienie no i wiadomo że też puls i ciśnieniomierz pokazał mi puls 88 a jak zmierzyłam sobie ręcznie na tętnicy na ręku to wyszło mi 80. Tak samo raz na ciśnieniomierzu wyszło mi 92 potem mierzył mi ręcznie ciśnienie kolega który jest ratownikiem medycznym i wyszło mu 85 tylko,. A dziś miałam puls 100 :O przy dobrym ciśnieniu bo ( 126/81) a po chwili puls miałam 90. Mój kolega który właśnie jest ratownikiem mówi że te ciśnieniomierze oszukują jeżeli chodzi o puls...

Gość jaaakinga

Dianna mnie chodzilo o twoja kolezanke ktora ma takie wysokie cisnienie, ona powinna pojsc do lekarza lub sama zaczac cos z tym robic. Jesli chodzi o ciebie to zdecydowanie zbyt czesto mierzysz sobie cisnienie. Poza tym tetno 85 czy 92 to zadna roznica, takie roznice sa calkiem normalne, wystarczy sie sie troche zestresujesz to puls moze ci skoczyc z 60 na 90. Cisnieniomierze dobrze mierza puls, bo jaka tu wieksza filozofia? Ty masz prawidlowe cisnienie, nawet jak chwilowo ci odrobinke podskoczy to nic sie nie dzieje, skacze zawsze np po jedzeniu, dlatego cisnienia nie powinno sie mierzyc po jedzeniu. Mierzysz 2-3 razy dziennie, przed jedzeniem, zawsze o tej samej porze, wyciagasz srednia i wiesz czy masz nadcisnienie. Jesli srednia przekracza ci 140/90 to mozesz pojsc poradzic sie lekarza. Do tej wartosci jest tylko pomaranczowe swiatelko ze jestes na granicy normy i mozesz zaczac zapobiegac nadcisnieniu w przyszlosci np zmienic tryb zycia na zdrowszy. Tak wiec jesli masz cisnienie 133/80 to jest to CALKOWICIE NORMALNE.

Gość jaaakinga

A nerwica serca jest wtedy gdy wszystkie badania wskazuja na brak jakiejkolwiek choroby, ale nerwy powoduja silne dolegliwosci, glownie serca typu kolatanie, szybki puls, bole w klatce, bole glowy otp itd. Po prostu zdenerwowanie rzutuje na twoje samopoczucie, moze to byc calkiem nieswiadome, a objawy podowuja dalszy stres bo przeciez objawow sobie nie wymyslasz, i tak w kolko. Tak wiec radze probowac jak najmniej sie denerwowac i myslec o tym ze cos ci dolega, tym bardziej ze twoim przypadku naprawde nie masz zadnych powodow do zmartwien

Gość renata55

Można za małe pieniądze kupić testowany klinicznie model Simple Sanity. Z tego korzystam i sobie chwalę. Na pewno automat jest dokładny i można szybko wykonać pomiar. A jak się mierzy kilka razy dziennie regularnie to takie szybkie mierzenie się sprawdza. Kiedyś miałam taki ciśnieniomierz który zanim się namyślił co do wyniku to ja prawie zasypiałam.