Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie ciśnienie i duszności po cesarskim cięciu

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 31 lat przeszlam w marcu cesarskie ciecie i od tego sie zaczelo. W trakcie operacji podskoczylo mi cisnienie do 220/150 az trzy razy ale zaraz zbili mi to zastrzykami mialam terz w tym czasie uczucie jakby mnie ktos dusil i do tego ogromne uczucie goraca. Operacja trwala prawie 2 godziny (zostal dokonany takze zabieg sterylizacji gdyz byla to moja 3 cesarka). Niby wszystko bylo w porzadku, ale po 2 tygodniach gwaltownie skoczylo mi cisnienie na 230/160 karetka zabrala mnie do szpitala podali mi leki na zbicie cisnienia podlaczyli mnie pod monitoring i po 24 h wypuscili bo wszystko bylo wporzadku. Za 4 dni sytuacja sie powtorzyla,znowu szpital, ale tym razem zrobili mi USG serca i pluc-wszystko w porzadku, RtG pluc- bez zarzutu. Skierowali mnie do plucnego ktury zrobil tomografie i wydolnosc pluc sprawdzil i oswiadczyl ze dusznosci ktore tez mam z czynnoscia pluc nie maja nic wspolnego. Lekarz ogolny przepisal mi beta-bloker ale cisnienie i tak czasami mi jeszcze do gory skacze. Zdarza sie tez ze cisnienie jest w normie np. 125/77 ale za to puls 100 i wiecej. Termin u kardiologa mam dopiero w koncu czerwca i nie wiem co mam robic? Mam troje dzieci i meza pracujacego wciaz na matarzach, rodzicow ktorzy mieszkaja daleko. Wciaz sie boje co zrobie jak znowu skoczy mi tak nagle cisnienie, co z moimi dziecmi mam wtedy zrobic jak bede z nimi sama. Czy to jest tylko nadcisnienie, albo meczy mnie jakas nerwica. Pomozcie.
myślę,że trzecie dziecko i nadmiar obowiążków ,odpowiedzialności i samotność w tym wszystkim,brak oparcia w kimś bliskim oraz stres związany z operacją---trzecia cesarka to poważna sprawa--- wszystko to razem spowodowało u ciebie ten stan.Weż męża na poważną rozmowę i powiedz mu,że oczekujesz od niego wsparcia .Może jednak mama ,babcia,siostra lub ktoś inny życzliwy mógłby do ciebie przyjechać choć na tydzień,wyjść z dziećmi na spacer,Pomóc ci w domu....Pewnie nic ci nie jest ,tylko ciśnienie ci skacze od stresu.Używaj jakieś mieszanki ziołowe na uspokojenie ,oczywiście po konsultacji z lekarzem.Poproś mamę,może jednak ci pomoże,chyba rozumie,że jesteś po operacji i masz 3 dzieci....
Pomocy od rodziny nie moge oczekiwac bo wszyscy mieszkaja daleko . Ostatno takze do skokow cisnienia doszlo uczucie dusznosci i ciaglego zmeczenia, wystarczy ze zaczne cos robic a wydaje mi sie ze juz jakas ciezka prace wykonalam. Do szalu mnie tez doprowadza przejsciowy bol w klatce piersioewj po lewej stronie ktory przez ramie dochodzi az do reki i lewej czesci twarzy. Casami utrzymuje sie kilkanascie minut, a czasami pare godzin. Czy ktos moze cos takiego przechodzil???
Gość Marzena
Isa, dostałaś beta bloker a z sercem jest ok . Ja też mimo dobrych wyników dostałam Beto ZK 50 i ciekawa jestem jak się czujesz na tym leku bo u mnie duszności nie ustąpiły i czułam się spowolniona oddechowo. A mierzysz sobie w domu ciśnienie ? bo ja tylko w przychodni mam ksiązkowe a duszności są jak były. Mam wrażenie, że nie potrafię już oddychać bo się kontroluję.
Marzena, u mnie pomimo tego ze mam juz trzecie beta-blockery dusznosci sie nadal utrzymuja raz sa slabe, czasem mocniejsze. Ja bralam poczatkowo Bisoprolol-CT 5 mg. potem Meto-Succinat Sandoz 47,5 mg i teraz Meto Hexal 47,5mg po tych 2 pierwszych mialam ciagle bole glowy i cisnienie wciasz mi *skakalo* Teraz cisnienie jest mozna powiedziec w normie ale czasami i tak potrzebuje wziasc 2 tabletke bo naraz wzrosnie. Mi tez sie czasami wydaje ze zaraz chyba przestne oddychac, ale chyba za duzo o tym mysle.
Gość Marzena
Isa, co powiesz na wymianę gg mogłybyśmy porozmawiać. Ja biorę pramolan 50 bo już nie dawałam rady. A sprawdzałaś odcinek szyjny skoro piszesz o bólu przez ramię aż do ręki. Ja mam dyskopatię szyjną i też bóle w kl piersiowej, pleców, szyi karku. Moje gg 20893688 jak masz ochotę to zapraszam. Marzena
Marzena , chetnie porozmawiam tylko ze ja nie mam ani gg ani skypa jedynie Tel lub net. Ja mialam tomografie calego kregoslupa w maju 2009 i tylko byl problem z odcinkiem ledzwiowym ale pozatym bylo wporzadku. Jezeli masz ochote to mozemy porozmawiac tel. Napisz mi Twoj nr na poczte lub podaj mi twoja to podam ci moj. Pozdrawiam isa121@wp.pl

Ja mam podobna sytuację, też jestem po 3 cc i mam problem z pólsem ponieważ caly czas mi skacze od70 do 100 pols, a ciśnienie zawsze niskie 105 do 1110.do tego arytmia mi wyszła i czuje w całym ciele bicie serca. Biorę metokard i pije melisę, robiłam holter to wyszła mi 5234 tachykardia i 693 przedwczesne pobudzenia komórkowe. Nie wiem co robić.ciekawe czy ta pani wyzdrowiała co też jest po 3cc.