Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zawroty głowy i pulsujący ból głowy po wysiłku fizycznym a nadciśnienie tętnicze

tomml

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałem się dowiedzieć czy choruję na nadciśnienie. Byłem u lekarza kardiologa , miałem ekg serca , echo serca , wszystkie badania krew,mocz,tarczyna.... i wszystko dobrze,miałem także holtera ciśnieniowego założonego 24 h po którym lekarz stwierdził że wartości ciśnienia są w NORMIE,a ciśnienie obecnie mam takie : normalnie w ciągu dnia 130/80 i mniej , tętno 75 RANO OKOŁO 150/90 tętno 70 PODCZAS WYSIŁKU OKOŁO 160/90 tętno 85 Biorę leki które mi zapisał na nadciśnienie którego niby nie mam! I co ja mam sobie myśleć o tym ? Kolejną wizytę u kardiologa mam dopiero za miesiąc. Podczas wysiłku fizycznego odczuwam silny ból głowy taki pulsujący w całej głowie że masakra i lekkie zawroty głowy. To od podwyższonego ciśnienia??? Mam również skierowanie na rezonans magnetyczny ale poczekam trochę jak to w Polsce;/ Ogólnie czuję się dobrze lecz ten pulsujący ból głowy podczas wysiłku nie daje żyć ;/ . Pozdrawiam wszystkich choruszków.
Te cisnienie ktore podajesz jest w normie. Sa trzy stopnie wysokiego cisnienia, natomiast diastolyczne 90 i powyzej, 100 i powyzej oraz 110 powyzej...natomiast systolyczne perfekcyjne jest do okolo140. Co wykazal Holter? Przy wisilku musi podnosic sie cisnienie, inaczej by mnie to zmartwilo;) ale te poranne jest nieco podwyzszone. Pamietaj ze to jest wazne czy miezysz cisnienie po odpoczynku. Rano wzrasta metabolizm po nocy i takze cisnienie, dlatego ja wstaniesz z lozka to musisz posiedziec kolo 10 min zamin zmiezysz cisnienie. Nie widze potrzeby brania lekow na nadcisnienie jezeli twoje naprawde utrzymuje sie w tych podanych normach. Powinienies prowadzic zapisy cisnienia przez na 2 tygodnie i mierzyc 3 razy dziennie.Uzyskane rezultaty porownac i na ich podstawie ocenic czy jest potrzeba brania lekow. Jakí lek dostales?
P.S. Sadze tez ze byloby dobrze wykluczyc inne przyczyny bolu przy wysilku i zawroty o ile nie masz podwyzszonego cisnienia tetniczego. Tak jak pisalem trudno okreslic po trzech wynikach mierzenia, trzeba dluzszej obserwacji. Cisnienie wzrasta przy wysilku ale nie powinno sie odczuwac takich dolegliwosci jakie ty masz. Ale jezeli masz problemy z za wysokim cisnieniem to te dolegliwosci mozesz odczuwac t z zawroty glowy i ucisk w tylnej czesci glowy. Dobrze ze dostales skierowanie na MR-scannig. Pozrawiam
Ból głowy jest bardzo silny taki pulsujący. W czasie bólu mierzyłem sobie ciśnienie i miałem 130/80 i głowa bolała także wątpie by ból był spowodowany wysokim ciśnieniem. Cisnienie mam wyższe podczas wysiłku i rano . Leki to beto i indapen . Neurolog powiedział że ciśnienie np 160/90 to zbyt niskie ciśnienie żeby głowa tak mocno bolała. Taki pulsujący to ból taki ucisk czuję w całej głowie jak wy mi miała wybuchnąć. Miał ktoś coś podobnego?
Gość boruvka

Mam dokładnie to samo. Po jakimkolwiek wisłku fizycznym, czy to bieganie czy jazda na rolkach, strasznie mocno boli mnie tylna część głowy. Ból jest pulsujący. Nie byłam z tym u lekarza, bo na codzień tego nie odczuwam tylko jak się zmęczę. Poza tym miałam kiedyś przypadek, że lekarza odsyłali mnie jeden do drugiego i ironicznie się ze mnie śmiali (to nie z bólem głowy wtedy poszłam - nie miałam czucia w całej lewej nodze;/).

Gość marcia83

Do tomml IBUPROM podwyższa ciśnienie!!! nie powinno się go brać, gdy bierze się leki na obniżenie!!! polecam np. Apap a bóle głowy możesz mieć jak ja od kręgosłupa - radzę treningi podeprzeć dodatkowo wiedzą fizjoterapeuty. Bóle, o których piszesz mogą być bólami napięciowymi od kręgosłupa!

Gość Fizjoterapia

Witam Mialem taki sam problem jak wiekszosc z Was a mianowicie dokuczajacy bol glowy z tylu glowy oraz po obu stronach skroni. trzymajacy okolo 15-30 min a czasami nawet dluzej. Jest sposob jak sobie z tym poradzic, a mianowicie musicie sie udac do Fizjoterapeuty ktory zna sie na kregach i miesniach wokol szyji. Sa tacy ktorzy sie znaja ale tylko portfele na tym ucierpia. ja bylem u kreglarza-zero rezultatow, fizjoterapeuty nr1 nadal to samo dopiero za 3 razem udalem sie az 200km od mojej miejscowosci do pewnego pana 69lat:) i za 2razem naprawil to co poprzedni panowie nie potrafili naprawic. Pozdrawiam wszystkich, mam nadzieje ze pomoglem.

Witam. Mama takie same bóle głowy i niby ciśnienie. Niby dlatego, że mam skoki ciśnienia czasami tj. 100/160 ostatnio nawet miałem 100/190. Badania krwi i moczu dobre, Usg brzucha w normie, i lekarz doszedł do tego, że powód moich bóli i skoków ciśnienia to nerwy. Na tego typu bóle pomagała mi tabletka nie od bólu głowy a uspokajająca Promolan 50mg. Także to nerwica może być przyczyną różnych bóli. Radze porozmawiać z psychologiem, sam tak zrobiłem i widzę poprawę.

Gość superrunner

Niedawno w trakcie treningu odczułem taki silny ból w głowie, podczas dużego wysiłku. Dwa dni później ból się powtórzył. Odczuwałem kiedyś podobne uczucie, kiedy biłem swoje rekordy w biegach na 400 metrów lub 1 kilometr, gdy wykraczałem poza granice swoich możliwości. Wtedy pojawiał się ból w związku ze zbyt wysokim wysiłkiem. Lecz teraz wcale nie trenowałem aż tak mocno. Przeczytałem kilka komentarzy wyżej, że to może byc ze względu na kręgosłup i wydaje mi się to bardzo prawdopodobne. Zwłaszcza biorąc pod uwagę obecnośc rdzenia kręgowego. Może istniec gdzieś pewien ucisk, skutkując bólem głowy poczas wysiłku. W swoim przypadku wykluczyłbym związek z ciśnieniem. U reszty z 99% prawdopodobieństwem również. Przejdę się jak najszybciej do fizjoterapeuty zobaczyc, lecz spróbuję też na takim przyrządzie, walcu http://www.klubfitness.pl/walec-do-jogi-spartan-sport-90cm-x-15cm.html którego kiedyś używałem, także pomaga nastawic kręgi.

Może być to spowodowane nadciśnieniem tętniczym. U mnie stwierdzono, bruksizm. Mialem podobne objawy a do tego bóle jakby w okolicach policzków. Okazało się ze zgrzytam zębami w nocy i zaciskam mimowolnie szczęki co powoduje, że mięsień i staw się bardzo męczą i boli pozniej głowa, szczęka, kark, plecy i skronie. Teraz czekam na wizytę co dalej z tym robić.

Odnośnie chodzenia do masażysty, to nie świadczy, że dyskopatia nie będzie postępowała, gdyż wyzwalają ją czynniki na które masażysta nie ma większego wpływu, co z tego że rozluźni mięśnie które są przepracowane, jak ich ból jest tylko objawem choroby a nie przyczyną...

Gość Moja Perspektywa

Witajcie! mam bardzo podobny problem, moim zdaniem wynika on z niedostosowanej aktywności fizycznej do możliwości organizmu. W moim przypadku pulsacyjny ból w okolicach skroni i uczucie rozrywania głowy wynika z niedotlenienia organizmu. W moim przypadku występuje gdy intensywność ćwiczenia jest bardzo intensywna przy tętnie +170. Aby uniknąć objawów należy stopniowo zwiększać intensywność ćwiczeń w dłuższej perspektywie czasu. Pozdrawiam!

A ja wam Wszystkim radze wykluczyc co jest w glowie. Mialam podobnie tylko po jakims czasie zaczal mnoe męczyć taki bol rano po spaniu .potem normalnie w ciągu dnia a potem już pewnego dnia mając 24 lata podeszlam do mamy i powiedzialam ze dluzej nie wytrzymam i na sorze po TK okazało sie ze mam guza mozgu 4,5 - 5 cm . Takie ciśnienie wsrodczaszkowe jest niebezpieczne. Meczcie lekarzy bo ze mnoe tez sie śmiali jak przychodziłam z bolem głowy a potem juz nie mogli mi spojrzeć w twarz.

Witam, mam bardzo podobny przypadek, po większym wysiłku strasznie bolała mnie głowa po lewej stronie, na szczęście trafiłem do dobrego neurologa, który od razu dał mi skierowanie na TK, które wskazywało na możliwego tętniaka... Dalsze badania (DSA) na szczęście wykluczyło wcześniejsze podejrzenia. Obecnie bóle pojawiają się w trakcie wysiłku i znikają mniej więcej na 15-30 min po treningu. W przyszłym tygodniu mam kolejną wizytę u neurologa, bo powód trzeba znaleźć... Dodam, że moje ciśnienie to około 140/80, w trakcie wysiłku dopiero zacznę mierzyć. Rodzinny jakiś czas temu wysłał mnie na nefrologię, gdzie stwierdzili, że nie mam nadciśnienia ale kazali brać tabletki. Dzisiejsza wizyta u rodzinnego uświadomiła mi, że powodów bólów głowy mogą być dosłownie tysiące, a my na razie wykluczyliśmy te najpoważniejsze - mózg czysty.... niestety w dniu treningu zostałą mi zwiększona dawka leku na nadciśnienie, którego nie mam :p aby sprawdzić czy to nie pomoże... jeśli uda mi się znaleźć przyczynę mojego problemu to chętnie Was poinformuje. Kto wie, może i komuś z Was dzięki temu uda się pozbyć problemu