Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Napięcie i ból mięśni nóg

Gość czeszkaona

Rekomendowane odpowiedzi

Gość czeszkaona
Witam! Mam 25 lat i od ponad dwoch lat zmagam sie z okropnym bolem miesni bioder, ud i posladkow. Poczatkowo, bol wskazywal na stawy - czulam klucie w biodrach, ktore z czasem stalo sie tak mocne, że chodzenie bylo duzym problemem. Jednak przeswietlenie i badania krwi nic nie wykazaly. Reumatolog stwierdzil, ze on mi nie pomoze bo ze stawami wszystko jest ok. Potem bol rozniosl sie na uda i posladki, wiec stwierdzilam, że to mięśnie a nie stawy no i wybralam sie do rehabilitanta poleconego przez znajomą. on powiedził ze to objawy typowe dla sportowcow lub tancerzy, ktorzy lekcewarza rozciaganie miesni przed cwiczeniami. w moim przypadku to bylo niemozliwe gdyz nigdy nie uprawialam zadnego sportu z wiekszym zapalem. ponadto od czasu kiedy bole sie nasilily ledwo chodzilam, wiec na sporty nie mialam sily ani ochoty. stwierdzil wiec, że byc moze miesnie same sie napinaja, nawet kiedy śpie. i ze to moze byc wynikiem dlugotrwalego stresu nawet sprzed kilku lat. nazwal to , o ile dobrze pamietam, zespolem napiecia miesni gladkich. wykonal taki zabieg, ktory nie mam pojecia jak sie nazywa, majacy na celu rozluznienie miesni(wbil mi igle w dolnej czesci kregoslupa i tak jakby nia grzebal, brzydko mowiac). kazal mi sie duzo rozciagac, pokazal jakie cwiczenia rozciagajace mam wykonywac.po jakims czasie mialam przyjechac jeszcze raz i takie same igly mial mi wbijac gdzies w biodra. jednak bole prawie cakiem ustapily i zrezygnowalam z kolejnego zabiegu (szczerze mowiac balam sie go bo po tej igle czulam sie przez dwa dni jakbym obuchem w glowe dostala- taka zamroczona i rozkojarzona). przez pare miesiey bylo dobrze, bole powracaly bardzo rzadko i nie byly duze. Niestety, od dwoch, trzech miesiecy to znowu wraca. Bole coraz bardziej sie nasilaja, az dzis w nocy nie moglam przez nie spac. przed 6 rano musialam wstac z lozka i rozciagac sie na podlodze ze lzami w oczach. czuje, ze miesnie sa baardzo napiete i za nic nie moge ich rozluznic. jak juz powiedzialam, bola mnie najbardziej nad ranem. najwiekszym problemem jest wychodzenie po schodach do gory. no i ciekawe jest to, ze zawsze bola mnie te same miesnie! probowalam odkryc, co moze miec na to wplyw... ale te bole przychodza bez powodu, wysilek fizyczny ani stan mojego zdrowia zdaja sie nie miec na to zadnego wplywu. bede bardzo wdzieczna za jakies sugestie. do jakiego lekarza sie udac zeby nie patrzyl na mnie jak na wariatke? a moze znacie kogos z podobnymi przypadlosciami?? pozdrawiam, monika
Gość KASIA GORNY SLASK

Witam. Mam rezonans kręgosłupa L-S ( bez żadnych zmian mimo moich 41 lat) oraz tomografię miednicy mniejszej (tylko mięśniak, który mam od 6 lat i jest pod kontrolą), jestem po fizykoterapii i ból jak był tak jest i nawet przechodzi na drugą stronę.

Gość AAAAAAA

A KIEDY BYŁ ROBIONY? CZY W OKRESIE BEZOBJAWOWYM? PYTANIE CO ZNACZY, ŻE NIC NIE WYSZŁO. MOŻE POPROSTU INTERPRETACJA JEST ZŁA, NAPISZ CO JEST W OPISIE, A SKORO PRZECHODZI NA DRUGĄ NOGĘ TO CHOROBA SIĘ ROZWIJA, WIĘC I OBJAWÓW BĘDZIE PRZYBYWAĆ ...

Gość KASIA GORNY SLASK

Witam ponownie. Dziękuję za zainteresowanie. Podaje wynik badania rezonansu – robiony był 14-11-2014 r. Badanie MR odcinka L-S kręgosłupa wykonano aparatem Siemens Magnetom C!, uzyskując obrazy T1-, T2-zależne,T2-zależne z saturacją sygnału tkanki tłuszczowej, w płaszczyznach strzałkowych, czołowych i poprzecznych. Wysokość trzonów kręgów i szerokość przestrzeni międzykręgowych zachowana. W krążkach międzykręgowych L4-L5 i L5-S1 drobne obszary bezsygnałowe, najpewniej zwapnienia. Poza tym intensywność sygnału z krążków międzykręgowych prawidłowa we wszystkich sekwencjach. Elementy kostne prawidłowe.Szerokość otworów międzykręgowych zachowana.Stożek końcowy rdzenia kręgowego widoczny na poziomie trzonu L1, o prawidłowej szerokości i intensywności sygnału.W trzonie macicy mięśniak o średnicy 23 mm. Drobne torbiele Nabotha. Wnioski: MR kręgosłupa lędźwiowego bez istotnych patologii. Tomografię miednicy miałam robioną 05.01.2015 r. Te bóle które odczuwam od listopada i trwają do tej pory wydaje mi się że zaczęły się po kilkumiesięcznych intensywnych ćwiczeniach na orbitrecu. Fizjoterapeutka do której chodziłam na zabiegi sugerowała mi, że może to być podrażnione więzadło (boli mnie w dołku kości krzyżowej) oraz może to być zespół mięśnia gruszkowatego ( bo faktycznie ból odczuwam począwszy od okolicy pachwinowej poprzez pośladek skończywszy na krętarzu wielkim) tylko, że twierdziła że mam jeszcze inne dolegliwości, które wychodzą poza te kontuzje jak np. ból uda od wewnętrznej strony pod guzami kulszowymi (jakby zakwasy) Z tego co czytałam mięsień gruszkowaty może uciskać na nerw kulszowy i może dawać objawy rwy kulszowej. Mnie nie bolą kości tylko mięśnie i dlatego też się bardziej skłaniałabym w kierunku mięśnia gruszkowatego. Gdy byłam tydzień temu u pani neurolog i mówiłam o tym ucisku na nerw kulszowy, powiedziała, że takie coś też by wyszło w rezonansie. Dała mi skierowanie kontrolne na rezonans L-S (pewnie będę czekać 8 m-cy na termin) Dziś idę ponownie do ortopedy też mu powiem o tym mięśniu gruszkowatym, może mnie będzie diagnozował pod tym kątem. Ale jestem już wykończona, bo to trwa za długo i czuje że nogi mam coraz słabsze. I trochę siada mi już psycha. Czy możesz mi coś doradzić ? Ja myślałam też o USG tkanek miękkich, może te moje mięśnie coś szwankują? Pozdrawiam Kaśka :)

Gość Kasia Gorny Slask

Właśnie wróciłam ortopedy. Szkoda gadać. Powiedział, że on nie wie co ze mną zrobić. Pytałam o te zwapnienia powiedział, że one nie mają związku z dolegliwościami. Chyba sama sobie zrobię prywatnie USG tkanek miękkich pod katem entezopati. AAAA czy ty też masz podobne dolegliwości ?

Gość Kasia Gorny Slask

AAAAAA co do tych zwapnień to znalazłam coś takiego * w zaawansowanym stadium choroby zwyrodnieniowej krążka dochodzi do tworzenia się skupisk gazu (objaw próżniowy – vaccuum phenomen) oraz do powstawania zwapnień w obrębie krążka*. Dziwne bo rezonans widział i neurolog i otropeda ( nawet dwóch). Nikt nie łączył tych zwapnień z moimi dolegliowościami. Ale oprócz bólu w okolicach kości krzyżowej (ale nie są to jakieś straszne bóle) nie boli mnie kręgosłup lędźwiowy - tylko te pośladki i uda. Gdy robiłam RTG L-S w 2012 roku miałam opis :dyskretne przewężenie przestrzeni międzykręgowych w L5-S1*. Też gdy odebrałam rezonans się zdziwiłam, że z wiekiem mój kręgosłup ma się coraz lepiej. Nawet się pytałam o to lekarzy, ale mi mówili że do kręgosłupa nie ma się co przyczepiać, bo jest ok.

Gość Kasia Gorny Slask

Witaj AAAAA. Czy według twojego doświadczenia faktycznie przyczyną moich dolegliwości są te zwapnienia ? Bo jeżeli tak to nie będę dalej szukać przyczyn w mięśniach. Zabiegi miałam celowane w więzadło i mięsień gruszkowaty, może faktycznie jakby były celowane na kręgosłup w odcinku L5S1 to może była by poprawa? :)

Gość KASIA GORNY SLASK

Ból kiedyś pojawiał się rzadziej, teraz praktycznie odczuwam go stale z różnym natężeniem od takiego ćmienia do bólu o charakterze korzonkowym-takie rwanie. Nie miałam epizodu, żeby ból mnie unieruchamiał. Zauważam, że ból nasila się po długim siedzeniu (pracę mam siedzącą) oraz po pracach wymagających wysiłku. Ból też odczuwam w nocy w czasie spoczynku. Najgorsze bóle są w pracy, czasami nie mogę wysiedzieć. Muszę często wstawać zza biurka i zrobić sobie jakiś krótki przemarsz. Ćwiczenia jakie miałam podczas zabiegów i które wykonuje w domu głownie dotyczą odcinka od pasa w dół i mają charakter rozciągający. Kiedyś mi one pomagały, teraz średnio. Zauważyłam też że dolegliwości nasilają się po gorącej kąpieli. Chłodzenie zdecydowanie lepiej działa na ból.

Gość KASIA GORNY SLASK

Czy z twojego doświadczenia wnioskujesz, że te bóle pochodzą od kręgosłupa ( bo są w rezonansie opisane te zwapnienia )? Czy mam np. zrobić sobie usg mięśni uda ( w miejscu gdzie czuje największy ból - okolice tylnej wewnętrznej części uda i krętarza wielkiego), żeby ewentualnie wykluczyć sprawy mięśniowe?. Pytam się bo błądzę jak dziecko we mgle i nie wiem w którym kierunku dalej szukać przyczyn. Na przykład u znajomej z podobnymi dolegliwościami dopiero przy usg tkanek miękich stwierdzili entezopatię i leczyli ją blokadami celowanymi w miejsce stanu zapalnego. I to jej ponoć pomogło. Dostałam od neurologa skierowanie na rehabilitacje. Tam mają swojego lekarza, który zdecyduje o rodzaju zabiegów. Chciałabym tym razem, żeby trafić tymi zabiegami we właściwe źródło bólu, a nie dalej błądzić . Sorki, że ci tak truje z góry dziękuje za cierpliwość.

Gość AAAAAAA

Usunięcie przyczyny, tzn. *choroby dysku* da poprawę stanu zdrowia, jeżeli ktoś będzie to w stanie zrobić to poczujesz poprawę natychmiastową i co za tym idzie potwierdzi to diagnozę, entezopatia i rwanie po całym mięśniu to zupełnie inny objaw inna choroba. Dobra rehabilitacja, pytanie, gdzie ją znaleźć?

Gość KASIA GORNY SLASK

Dlatego najpierw chciałabym znaleźć przyczynę i dopiero potem poprowadzić właściwe leczenie. Wtedy dopiero będą efekty i ból powinien ustąpić. Tak bynajmniej z teoretycznego punktu widzenia powinno być:)