Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Patryk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam na wstepie odrazu chce przeprosic za to ze nie uzywam polskich znakuw - poprostu przebywam za granica i w moim laptopie nie ma takiej opcji . Chcialbym sie dowiedziec czy moje cisnienie 140/50 jest wporzadku ? Miezylem je dzis okolo poludnia , chcialbym dodac ze trenuje siatkuwke . dziekuje za wszystkie odpowiedzi .
Takie wartości ciśnienia w spoczynku podczas kilku pomiarów to nadciśnienie, które koniecznie trzeba leczyć. Ale tuż po wysiłku może być większe. Nadciśnienie nieleczone może powodować np. udar mózgu, więc trzeba je leczyć. Najlepiej iść do lekarza.

Hej. Od jakiego czasu mierze sobie ciśnienie i mam taki przypadek. Mianowicie pierwszy pomiar mam bardzo wysoki ok 146/80 , natomiast następne są już ok ( ok 135/80 i 127/78 ). Następne pomiary dokonuje w rozsądnych granicach co 25-30 minut, cisnieniomierz jest nowy. rano zawsze mam ciśnienie ok około 125/80 , późnym wieczorem tez jest ok. Jestem troche nerwusem i tez szybko po pracy mierze ciśnienie, ale nie mogę już wytrzymać. wszystkie wyniki echo , ek g,krew są ok. Proszę o poradę

Norma ciśnienia to do 140 rozkurczowe i do 80 skurczowe .Pomiar musi być wykonany w spoczynku czyli po co najmniej 5 minutowym odpoczynku .Jeśli mierzysz *prosto z drogi *to nie dziw się ze masz wysokie .Emocje tez podwyższają czyli jak denerwujesz się przed pomiarem jakie masz to też ci wyjdzie wysokie .Dlatego np.u lekarza każdy ma wyższe niż w domu ,nazywa się to *syndrom białego fartucha *Skoro badania są ok to nie wiem dlaczego tak się *katujesz *pomiarami .

Masz za duże ciśnienie tętna - czyli różnicę między skurczowym a rozkurczowym. Pomierz ciśnienie przez kilka dni, rano i wieczorem o tych samych porach, a następnie pójdź z wynikami do lekarza pierwszego kontaktu (i ile będzie się to utrzymywało). Być może różnica wynika z jakiś patologii zastawek? Pozdrawiam

Amplituda powinna wynosić 30-50 więc bez przesady ,ja ma wysokie skurczowe w stresie to nie będzie miał wysokiego rozkurczowego bo wtedy to by świadczyło o nadciśnieniu .Wg mnie nie ma czego się doszukiwać ,miał wyniki ok ,echo też chyba było z tego co pamiętam wieć zastawki są ok

Witam Szukam po książkach (dla laików :) ) i internecie, ale nigdzie nie ma konkretów. Mierzę ciśnienie 4-5 razy dziennie od kilku dni. Otwieram okno, siadam na krześle, rozluźniam się 2 minuty, zakładam opaskę od ciśnieniomierza, zamykam oczy, trzy głębokie wdechy i mierzę. Wydaje mi się, że wyniki mocno zróżnicowane. Nie będę wklejał całej tabelki, zrobiłem małe podsumowanie. ok. 90% wyników mieści się w przedziale 122-141/70-85 . Tętno 58 - 72. Max 83 Pozostałe 10% wyników: Skrajne średnie max skurczowe 143 (raz wyszło 150) Skrajne średnie min skurczowe 120 (raz wyszło 112) Skrajne średnie max rozkurczowe 88 Skrajne średnie rozkurczowe 68 No i teraz nie wiem jak to interpretować. Wszędzie jest napisane, że jeden pomiar nic nie mówi, że musi być ich więcej aby oszacować czy jest ok - tylko, że brak szczegółów jak oszacować. Mam wyliczyć średnią? Czy mam brać te najwyższe? Czy może najniższe? Gdzieś wyczytałem aby odrzucić skrajne wyniki. Jak jestem u lekarza rodzinnego to mu wychodzi skurczowe 150 - 155 i tętno ze 110 więc chyba biały fartuch tu robi swoje:) Rozkurczowego nie pamiętam, ale chyba w normie. Jak zjem kolację i z pełnym pęcherzem spokojnie przejdę się po schodach to w pomiarach domowych wychodzi 155/80. Czy to normalne wzrosty? Wszędzie są wypisane czynniki jakie mogą mieć wpływ na wzrost ciśnienia tętniczego, ale znów brak konkretów co do wartości tego wzrostu. Np. o 5 lub 25 mmHg? Dlaczego zacząłem mierzyć? 1 listopada miałem najbardziej stresowy dzień w życiu, 3 listopada się napiłem i 4 listopada leczyłem delikatnego kaca. Od 4 listopada czuję pojedyncze mocniejsze uderzenia serca. W nocy i przed południem tego nie ma. Ale po południu i wieczorem występuje czasem nawet 2 razy na minutę - zwykle kilka razy na godzinę. Jest bardzo delikatne i odczuwalne nieznacznie w przełyku. Gdy o tym nie myślę to nawet tego nie zauważam. Od wczoraj 9 listopada wrażenie, ze słabnie. U lekarza rodzinnego byłem, EKG w porządku, w przyszłym tygodniu mam wizytę u kardiologa. Mam 31 lat i jestem mężczyzną, nadwaga na granicy otyłości. Lekarz żadnych leków nie przepisał, kazał się odchudzać i myślę, że ma rację:) Żadnych zadyszek nie mam, swoją kondycję oceniłbym na dobrą, regularnie biegam 3 razy w tygodniu po godzinie i niestety objadam się. Dzięki

Ciśnienie się mierzy rano i wieczorem o stałych porach a nie 5 razy dziennie. ( bez oddechów zamykania oczu po prostu siadasz ale nie po wysiłku i mierzysz nie ma co sie nakrecać) Wydaje mi sie że masz dobre ciśnienie. Górne lekko podniesione ale nie ma co sobie tym głowę zawracać. A co do pomiaru to ciśnienia to raczej jest okej. A odczuwalne przez ciebie kołatania serca to prawdopodobnie dodatkowe skurczek nadkomorowe całkowicie nie groźne ale mogę sie mylić bo nie jestem lekarzem. Dobrze że poszedłeś do lekarza i czekasz na wizyte u kardiologa. A co do masy no to jak sie zdadzasz z lekarzem że powinieneś stracić pare kilo to też plus dla Ciebie. Pozdrawiam !

Gość martyy55

Używamy w domu ciśnieniomierza Senior. Coś takiego ma firma Sanity w ofercie. Kupowałem bardziej z myślą o dziadkach, którzy z nami mieszkają, ale sam też czasami sobie ciśnienie zmierzę. Bardzo duży mankiet w wersji XL, także nawet naprawdę duże ramię można swobodnie zmieścić.