Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kołatanie serca po jedzeniu

Rekomendowane odpowiedzi

Hej , Ja mam dokladnie tak samo :) Teraz wlasnie siedze po lunchu i oto takie zapisy (mam swoj wlasny EKG, zapisy nagrywaja mi sie na telefon) https://www.fotosik.pl/zdjecie/0a612798274b1e5d To odczyty wczesniejsze : https://www.fotosik.pl/zdjecie/09e1c329e91d0ca1 https://www.fotosik.pl/zdjecie/516b038b7ef1ec17 https://www.fotosik.pl/zdjecie/8fde073e85fd2f51 Tez jestem troche nerwicowiec i jak patrze na EKG kiedy tylko cos tam szarpnie i widze ze wszystko jest OK to sie troche uspokajam . Podejrzewam iz to nic takiego ,reszta jest w porzadku .Bardzo rzadko mam takie kolatania serca z 200+ uderzen na minute trwajace po 5-10 minut (niestety nie udalo mi sie jeszcze ich zarejestrowac)

Ja też miałem takie objawy od kilku lat, przez ten czas lekarze paśli mnie właśnie takimi bzdurami typu nerwica, przepulina, refluks itd. Po badaniu rezonansu magnetycznego serca z kontrastem okazało się, że mam pozapalne ogniska zwłóknienia mięśnia lewej komory oraz przegrody komorowej... tego na echo i holterze nikt nie zobaczy. Objawy to kołatanie serca po jedzeniu, szybka męczliwość, zawroty głowy, skurcze dodatkowe komorowe i nadkomorowe itd. Kiedyś byłem silny i wysportowany, a teraz jestem wrakiem...

Kiedy miałem zdrowe serce to mi żaden refluks nie przeszkadzał. Mogłem zjeść konia z kopytami, popić wiadrem wody i zaraz zasuwać ciężko fizycznie w robocie, a pracowałem kilka lat na budowie więc nie było to siedzenie za biurkiem... Teraz zjem lekkie śniadanie i zaraz mam szybki puls i skurcze dodatkowe, a o jakimkolwiek wysiłku po jedzeniu nie ma mowy. Biorę różne beta blokery ale bez żadnej poprawy. Przez ostatnie kilka lat odwiedziłem kilkunastu kardiologów i innych lekarzynów, miałem kilkanaście holterów i echo serca, badanie wysiłkowe, gastroskopie itd. Wmawiali mi nerwicę, depresję, refluks, przepuklinę, jelito drażliwe i tym podobne bzdety !!! Dopiero rezonans pokazał, że mam chore serce, pewnie niedługo zdechnę... zresztą jak każdy kiedyś 😞

Te objawy nie sa na pewno choroba serca ale przyczyna jest zla praca  żoladka i jelit. Może być to niezyt zolodka przepuklina , dziurawe jelita pasożyty , grzyby candida   helicobakter pyroli ,brak kwasu zolądkowego. znam takie przypadki i sama znim jestem.Zrobilam wszystkie badania łącznie z tomografia serca z kontrastem i  nie znaleziono przyczyny.                      

po zmianie diety i piciu ziol dolegliwości minely. skieruj badania w tym kierunku

Gość Gosc Jacek

Witam, podobnie jak wiekszosc objawy moje sa podobne do Waszych dolegliwosci czyli szybkie bicie " mocne uderzenia serca wraz z bardzo przyspieszona akcja serca" po zjedzeniu porannym i pozniej. Czy komus udalo sie wreszczie zdjagnozowac przyczyne. Ew poprzedniczka pisze o jakich ziolach na ta dolegliwosc. Mozna wiedziec jakie. Pozdrawiam Jacek

Gość Patrycja

Cześć,

Ja również mam podobne problemy, teraz już nawet po niewielkiej ilości pokarmu czuje gorąco w żołądku, ból w konkretnym miejscu, pod prawym a za chwilę pod lewym żebrem. Ponadto miałam krwawienie przy wypróżnianiu. Pogotowie, który przyjechało po mnie do pracy stwierdzilo, że powinnam brać leki uspokajające. Chciałam zacząć łagodnie.. od ziół, ale po melisie czy rimianku czuje dyskomfort w przełyku i zoladku.. jedyne co to pomaga szałwia i brak posiłków, ale jestem już tak słaba, że nie mam siły mówić czy się ruszać.. już nie wiem co jeść i jak sobie pomóc 😞

Gość Zbigniew

Witam wszystkich, mam podobnie, po jedzeniu arytmia, jak jestem głodny ok. , mam przepuklinę rozworu żołądkowego, oraz lekki stan zapalny ( wykazała gastroskopia) jestem w trakcie dalszych badań. Żołądek ( szczególnie po jedzeniu) unosi się do góry i naciska na osierdzie lub/i nerw błędny, który jest w pobliżu. Mnie pomagają krople ziołowe Iberogastr firmy Bayer, trochę drogie ok. 60 zł za 100 ml. - u mnie 2 buteleczki na miesiąc. Tu trzeba gastrologicznie a nie kardiologicznie, leczę się u różnych kardiologów ( którzy jak zgłaszałem dolegliwości nie słuchali, nawet byłem kilka dni w szpitalu na intensywnej opiece kardiologicznej też nie słuchali i nic nie znaleźli), od ok .10 lat, miałem robione wielokrotnie wszystkie możliwe badania, łącznie z koronografią serca ( lekarz po zakończonym badaniu powiedział "gratuluję nic istotnego nie ma"). Trzeba wyleczyć przepuklinę żołądka - możliwa również w ostateczności operacja, gdyż ona jest sprawcą wszystkiego.  Pozdrawiam wszystkich i życzę poprawy zdrowia

Witam,

Rowniez mam straszne kolatania serca po jedzeniu lub piciu, stwierdzona przepuklina rozworu przelykowego. Lecze od wielu lat tarczyce i obecnie mam straszne wahania, nie moge jej ustabilizowac. Sama nie wiem co jest przyczyna problemow z sercem czy przepuklina czy tarczyca, a moze wszystko razem powiazane. Czy ktos ma moze tez takie polaczenie chorob? Czym to leczyc oprocz oczywiscie regulacji hormonow. Kardiologicznie wszystko w porzadku.

Od 10 lat mam nieustannie zwiększone bicie serca po zjedzeniu większej ilości jedzenia i meeega zawroty głowy. Po wysokowęglowodanowych posiłkach serce nawet dochodzi mi do 100 uderzeń i tak nawala przez 2 czy 3 godzina. To jakiś koszmar, ze lekarze-konowały nazywają to "nerwicą". I DOPIERO niedawno udało mi sie znaleźć przyczynę. Niestety głównie na angielskich stronach.

To jest tzw. Zespół posturalnej tachykardii ortostatycznej (POTS, Postural orthostatic tachycardia syndrome)

Poczytajcie o tym w necie, zwłaszcza na angielskich stronach.

Nie dajcie sobie wmówić, ze to nerwica!!! To zaburzenie naczyniowe. Rodzaj dysautonomii.

Niestety w naszym pięknym kraju, mało lekarzy zna i diagnozuje to zaburzenie, choć w stanach jest to znane i diagnozowane od dawna. A nawet leczone np. midodryną lub  mestinonem.

Gość obserwujcie organizm

1. 4 male posiłki

2. Również takie dolegliwości powoduje niezrobiona kupka

3. Jakiś betabloker 10mg bisoratio np.

4. Domatorzu kupic pra 3 spacery po 20 min.

5. Sprawdzic czy tłem nie są netwowe czasy ( może pomoc 1 mg benzodiazepanu  ale uwaga uzaleznia)

Na problemy układu trawiennego jest sok z białej kapusty.Genialny lek który wyleczył już tysiące ludzi w tym mojego kolegę w pracy z wrzodziejącego zapalenia jelita grubego.Kuracja trwała 3 miesiące.1 szklanka soku dziennie.Podobnie jest z żołądkiem ....100% skuteczności już po kilku tygodniach.Ale dla wielu leniwych farmacja jest "ratunkiem" 😄.

Gość Charlie

Hej, w kupie raźniej.

Od 2 lat męczą mnie te same objawy co większość z Was. Kiedy jestem na czczo wszystko jest relatywnie dobrze. Kłopoty zaczynają się jak coś zjem i siedzę(tak, to ma znaczenie tak mi się wydaje) Kiedy przychodzi weekend i w gruncie rzeczy jestem cały dzień na nogach objawy są znikome. Problem zaczyna się w pracy, gdzie siedzę 8h

Mam podobnie jak napisał "Gość pawel04831" a także inni. Jeszcze jakiś czas temu rzadziej teraz częściej. Serce bije bije, i nagle urywa się jedno uderzenie i następne jest mocne, a towarzyszy temu uczucie "adrenaliny" pod żebrami. Kiedyś zdarzało się to sporadycznie, w ostatnich dniach coraz częściej - ekg w porządku, echo prawidłowe - po konsultacji lekarz mówił o różnych przyczynach... raczej by przepuklinę (a niestety cierpię na problemy żołądkowe, zgagi, nadżerki itd.)  czy komuś się udało do tej pory rozwikłać ten problem?

Wszystkie te objawy to powód niewystarczająco zakwaszonego żołądka, wówczas następuje przerost helicobakter która wpływa na pracę serca i trawienie i przyswajanie witamin , zwłaszcza z grupy B , B12 szczególnie ( czynnik Castla ).Stąd nerwica - braki witamin z grupy B. Rozregulowane hormony , problemy np z tarczycą. Aktualnie mam właśnie takie objawy - po przebudzeniu i posilku przez około 2 h mocne bicie , kołatanie. Należy stworzyć odpowiednie warunki a nasze ciało uzdrowi się ze wszystkiego. Pierwsze co należy sprawdzić to poziom homocysteiny i B12. Pierwszy musi być poniżej 10 a drugi najlepiej 800 - 1000. Zakładam się że żaden kardiolog nie zwrócił u Państwa na to uwagi.  Pozdrawiam Wszystkich.

Wszystkie te objawy to powód niewystarczająco zakwaszonego żołądka, wówczas następuje przerost helicobakter która wpływa na pracę serca i trawienie i przyswajanie witamin , zwłaszcza z grupy B , B12 szczególnie ( czynnik Castla ).Stąd nerwica - braki witamin z grupy B. Rozregulowane hormony , problemy np z tarczycą. Aktualnie mam właśnie takie objawy - po przebudzeniu i posilku przez około 2 h mocne bicie , kołatanie. Należy stworzyć odpowiednie warunki a nasze ciało uzdrowi się ze wszystkiego. Pierwsze co należy sprawdzić to poziom homocysteiny i B12. Pierwszy musi być poniżej 10 a drugi najlepiej 800 - 1000. Zakładam się że żaden kardiolog nie zwrócił u Państwa na to uwagi.  Pozdrawiam Wszystkich.

W dniu 9.09.2022 o 22:45, Gość Kris napisał(a):

Mam podobnie jak napisał "Gość pawel04831" a także inni. Jeszcze jakiś czas temu rzadziej teraz częściej. Serce bije bije, i nagle urywa się jedno uderzenie i następne jest mocne, a towarzyszy temu uczucie "adrenaliny" pod żebrami. Kiedyś zdarzało się to sporadycznie, w ostatnich dniach coraz częściej - ekg w porządku, echo prawidłowe - po konsultacji lekarz mówił o różnych przyczynach... raczej by przepuklinę (a niestety cierpię na problemy żołądkowe, zgagi, nadżerki itd.)  czy komuś się udało do tej pory rozwikłać ten problem?

Hej mam identycznie jak ty czy udało ci się jakoś to opanować ? 

W dniu 19.05.2010 o 14:57, smithi48 napisał(a):

Witam. To zaczęło sie około wrzesnia 2008 roku.Na początku była to lekka arytmia od czasu do czasu,nie było to jakies uciązliwe. Jednak jakies 7 miesięcy później dolegliwosci stawały sie coraz bardziej uciążliwe, na początku nie mogłem połapać się o co chodzi. Aktualnie wygląda to tak: po jedzeniu i tylko w zasadzie wyłącznie, mam bardzo mocne bicie serca,poprostu jakby chciało mi wyskoczyć z klatki az koszulka sie trzęsie, mam wrażenie ze jestem taki osowiały,przyćpany z lekkimi zawrotami glowy.Najgorzej jest rano, wszytsko jest w porządku dopoki nie zjem śniadania, im bardziej obfite tym dolegliwosci są wieksze. Wieczorem po zjedzeniu zauważyłem ze dolegliwosci są lzejsze. Gdy jestem głodny wszystko jest w porządku,dopokki czegos nie zjem. Lekkie zaburzenia rytmu serca wystepują od czasu do czasu,raczej juz nie zwracam na nie uwagi,natomiast to mocne bicie serca to masakra. Mam nawet przez to problemy w wejsciu na 3 pietro do mieszkania,gdyz jak dojde serce bije jak oszalałe,a nie naleze do luddzi mało aktywnych,wrecz przeciwnie uprawiam różne sporty, lekka siłownia,ale coraz bardziej jestem zmeczony tymi objawami. Miałem robione badania typu holter, krew,ekg serca,eeg, wszystko w porządku. Moze ktos sie spotkał z czyms takim? Pozdrawiam