Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Założenie by-passów a zabieg małoinwazyjny

lolo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Interesują mnie doświadczenia osób po przebytej lub planujących operację bajpasów w szpitalach podanych w tytule. Szczególnie, w których z tych szpitali i w jakich okolicznościach zdrowotnych może być zastosowany małoinwazyjny zabieg (bez rozcinania mostka -nie pamiętam nazwy). Jeśli ktoś mógłby podzielić się informacją, do kogo udać się na konsultację w sprawie operacji bajpasów z badaniem koronografii (doświadczony lekarz kardiochirurg który oceni wynik). Jestem po koronografii, 2 żyły zapchane - prawdopodobnie by-passy. Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi. lolo
Gość katarzyna2211
witam, moja mama jest po operacji bypassow w zabrzu. Mama miała ciezki przypadek z tego wzgledu ze była po dwóch ciezkich zawałach. Minąl miesiąc po operacji, jest w domu ale nadal czuje sie słaba i ją boli. Ale to ponoć nomalne.Zabrze ma dobra opinie. POLECAM Zabrze.
Moj dziadek lezy w szpitalu w Aninie. Dzis ma operacje, 2 bypassy + zmiana zastawki. Do tej pory jestesmy zadowoleni z profesjonalnej opieki w klinice. Postepowania i leczenie jest takie samo jak tu gdzie mieszkam, w Szwecji a pracuje w szpitalu w Danii. Czyli opeka w Aninie jest na poziomie zaawansowanym.
Zeby sie dostac do Anina, najlepiej zaczac od prywatnej wizyty u profesora ktory skieruje do kliniki. Podkreslam tez ze w tej klinice sa lekarze na wysokim poziomie i niewchodza tu w gre jakie kolwiek przekupowania.Zaplata za wizyte kosztuje kolo 160 zl a pobyt w szpitalu jest refundowany tak jak w kazdym innym panstwowym. Potrzebujesz wiecej informacji to piszdo mnie na marikabialas@yahoo.se Pozdrawiam
Gość Michał111
Dr.M czy pana dziadek ma operację zastawki aortalnej, ile ma lat, jaka wstawiają zastawkę (biologiczna, mechaniczna), kto operuje pana dziadka, czy po operacji dziadek będzie wysłany do sanatorium? trzymam kciuki za pana dziadka
Dziekuje serdecznie! Dziadek bedzie mial wstawiana zastawke mitralna organiczna, tz biologiczna. Bedzie operowany przez Dr. Kotlinskiego. Operacja ta ma miec miejsce o godz. 14.00 albo 15.00. Niepodoba mi sie to ze jest to druga operacja w tym dniu, a dr. moze byc zmeczony po pierwszej operacji. Pracuje tez na bloku operacyjnym i tez na Thorax chirurgii i wiem jak odpoczynek jest wazny.
Gość Michał111
z pewnością będzie dobrze, z dnia na dzień dziadek będzie dochodził do siebie, ale pewnie duży nacisk powinien być na rehabilitację, pewnie pierwsze to ćwiczenia oddechowe. Jak dzisiaj czuje się dziadek? Czy miał jeszcze inne schorzenia przed przystępieniem do operacji?
Jak narazie wszystko przebiega tak jak powinno i zeby tak dalej szlo. Nie mam wplywu na rehabilitacje ale w nastepnym tygodniu lece do Warszawy do dziadka. Tak, najpierw cwiczenia oddychania med pep-flecik, m.in. zeby zapobiedz zapaleniu pluc. Z dziadkiem nie ma kontaktu bo lezy na intensywnej terapii, ale od czasu do czasu dzwonimy na oddzial i pytamy. . Poza tymi dolegliwosciami ma dziadek totalna okluzje tetnicy szyjnej interna carotis po prawej stronie a po lewej jest drozna tylko w 30 %. Szczegolnie po operacji stwarza to zwiekszone ryzyko utworzenia sie skrzepow ktore moga dostac sie do mozgu i spowodowac udar. Leczkolwiek dziadek jest teraz leczony antykoagualntami ze wzgledu na zastawke takze ryzyko utwozenia sie skrzepow sie zmniejsza. Nie bedzie mial wstawianych stentow poniewaz krew czesto znajduje/ma tendencje znajdowania sobie inna droge dostania sie do mozgu i dotlenienia jego. Tak pozatym to nie ma innych dolegliwosci. Pozdrawiam serdecznie
Wlasnie wrocilem z Polski, z odwiedzin u dziadka. Dziadek powoli dochodzi do siebie, wyniki ekg, echa, morfologia krwi, nerki...wszystko w normie. Dziadek chialby juz zostac wypisany do domu, juz minal miesiac odkad jest w klinice poprzez komplikacje przed operacja. Anin to klinika i specjalisci na wysokim poziomie. Dziadek dzis czul sie troszke slabiej, ale mysle ze duzo na tle psychosomatycznym....Pozdrawiam
Gość Michał111
życzę dziadkowi szybkiego powrotu do zdrowia. Jakie komplikacje przed operacja spowodowały, że tak długo przebywał w klinice? Czy dziadek wróci od razu do domu czy zostanie skierowany na rehabilitacje do sanatorium. Pozdrawiam
Dziekuje serdecznie! Dziadkowi jakis niekompetentny lekarz przepisal zastrzyki Heparyny profilaktycznie ze wzgledu na zmiany miazdzycowe w tetnicy szyjnej, nigdy nie zostaly pobrane do analizy faktory koagulacyjne oraz wzkaznik INR podczas stosowania zastrzykow. Dziadek zaczal krwawic wewnwtrznie, z jelita, wzkaznik INR byl stanowczo zawysoki aletak jak mowie nie byl sprawdzany. Dziadek czul sie fatalnie i nie mogl przejsc paru krokow, byl blady jak sciana i slaby. Poprzez kolonoskopie zostalo odkryte krwawienie a pekniecie zszyte. Dziadek dostal kilka transfuzji krwi bo byl na skraju niewydolnosci krazenia. Po tym zaczal czuc sie duzo lepiej io powoli dochodzic do siebie. Dochodzil do siebie przez pare tygodni zanim mogl zostac poddany operacji. Pozdrawiam !
Witam. Ja jestem po operacji by pasów w II klinice kardiochirurgii w Aninie. Operację miałem dwa lata temu i mam 5 by pasów. Z dostaniem się nie miałem najmniejszych problemów pomimo ,że jestem z woj. Kujawsko-Pomorskiego . Koronografię miałem w Poliklinice wojskowej w Bydgoszczy . Diagnoza konieczność 2 by pasów .Szok i powoli dojrzewałem do decyzji. Szperanie po internecie , gdzie najlepiej, na czym to polega , zagrożenia i wiele wiele innych pytań i wątpliwości.W końcu telefon z internetu dzwonię bardzo miła i uczynna pani po drugiej stronie prosi aby kopie dokumentów z leczenia i płytkę z koronografii przesłać listem poleconym na adres kliniki.Po tygodniu otrzymuję telefon , że zostałem zakwalifikowany i umieszczony w kolejce na planowy zabieg. W miesiącu otrzymałem termin zabiegu i zaproszenie do szpitala na oddział u prof. dr hab.med. Jacka Różańskiego którego zastępcą jest dr n. med. Mariusz Kuźmierczyk. Muszę powiedzieć że są fachowcami w swej dziedzinie. Mnie operował doktor Grzegorz Religa . Tak syn tego Religi . Jeżeli nie ma komplikacji to 5 dni po operacji wypis do domu. Ze mną leżał starszy pan w wieku 82 lat i też miał operację na by pasy szybko wracał do sił . Pozdrawiam