Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Diagnostyka raka na podstawie badań krwi

Gość Rafał

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj Rafał. Tak jak *zdrowa* juz napisała sa tzw. markery w zalezności od tego, gdzie rak sie umiejscoiwiłł i one dopiero pozwalaja stwierdzić, czy ktos ma raka.Ale wysokie OB lub nadmierna ilość białych krwinek tez sygnalizuja, ze cos złego dzieje sie w organizmie, ale nie sa dowodami na powstanie raka.Trzeba porobic kompleksowe badania (usg, przeswietlenie itd)., , ktore moga potwierdzic obecnośc raka lub go wykluczyc no i te markery..Pozdrawiam.
raka płuc wykryje RTG ,... jeśli ktoś ma raka , to może mieć złe wyniki morfologii( podwyższone OB, za mało lub za dużo czerwonych lub białych krwinek ), ale ...nie zawsze złe wyniki badań krwi od razu świadczą ,że ktoś ma raka...markery nowotworowe oznacza się z krwi ,ale to nie badanie morfologii tylko trzeba mieć skierowanie na oznaczenie tych markerów

Znałam osobiście 2 osoby które nigdy nie paliły a zmarły na raka płuc .Nie znam żadnej osoby która pali i ma raka .Palenie nie jest zdrowe ale nie zawsze kończy się rakiem ,bardziej stawim tu na inne czynniki np.palenie plus praca w lakierni ,farbiarni .

Ania rak płuc jest często rakiem przerzutowym i wtedy go maja osoby ,które nie paliły a rak płuc pierwotny jest na ogół u osób palących papierosy taka jest prawda , ja znałam niestety kilka osób ( bo juz nie zyją) w okolicy 50 - siątki , ktore paliły i zmarły na raka a znam kilka osób ,które palą i jeszcze nie maja raka , Ty pewnie Ania tez palisz dlatego tak piszesz i pocieszasz się . Ja będąc na spotkaniu klasowym to kilka osób paliło i w tym 4 osoby ze służby zdrowia. prof. Religa też palił i się zaklinał publicznie ,ze nie od papierosów ( moze nie) ale palił i zmarł na raka płuc.

Gość kukulineczka

BADANIA PROFILAKTYCZNE są strasznie ważne i każdy powinien je co jakiś czas przechodzić. Najgorzej je zaniedbać. Jednakże jedni mają większe predyspozycje do nowotworów inni mniejsze. Ja jestem córką osoby, która chorowała na raka...i szalenie bałam się badań...a najbardziej, że coś mogą znaleźć. Kiedyś szukając w necie info znalazłam fajną stronkę, która mówiła, kto ma większe prawdopodobieństwo zachorowania, albo jakie objawy są niepokojące. Strona fajna polecam:http://postlinknews.com/457news.php

W każdej rodzinie rak może mieć inne podłoże, tzn mutacja może byc odmienna, nawet u dwóch osób z tym samym rakiem (np. gruczolakorak płuc) u palacza i niepalacego są inne przyczyny molekrularne choroby i obie osoby wymagają innego leczenia! Leczenie bez sprawdzenia jaka mutacja spowodowała chorobę jest dużo mniej skutecznie niż kierowanie indywidalne terapią. Medycyna personalna się rozwija, czekam aż w Polsce będzie na takim poziomie, że każdy będzie objęty taką opieką. Póki co powstają na całym świecie banki DNA, w których można trzymać próbkę chorej osoby z rodziny i potem porównać jej DNA ze swoim i sprawdzić gdzie jest ta mutacja i czy równiez się ją posiada

OB i CRP podwyższa się przy raku, ale często juz przy zaawansowanym. Mój Tata zmarł na raka płuc parę dni temu. Chorował 3 m-ce od diagnozy. Nigdy nie palił, ani nie był narazony na wdychanie substancji kancerogennych. Prześwietlenie płuc miał 1rok przed śmiercią, OB wówczas wynosiło 8, a rtg nie wykazał żadnych zmian. A w momencie diagnozy były juz przerzuty do mózgu i nadnercza. Ja zaczynam wątpić w celowośc badań. Przecież nie będę sie prześwietlac co 6 m-cy, bo to również nie jest obojetne dla zdrowia.

Mój ojciec robił badania krwi w Laboratium RH+. Robił je na własną rękę, bez kolejek szybko, nie było zresztą na co czekać. Niepokojące wyniki wskazywały na to, że rzeczywiście coś się dzieje. Potem skierowano go na szczegółowe badania, aby potwierdzić bądź stwierdzić, że był to fałszywy alarm. Niestety, najgorsze przypuszczenia się potwierdziły – nowotwór. Rozpoczął leczenie, dostaje chemię, czuje się lepiej, mamy nadzieję z żoną, że takie leczenie mu pomoże.

Stale tu można przeczytac papierosy dlaczego nikt nie bierze po uwage czynniki atmosferyczne zanieczyszczenie samochodami przecież wdychacie spaliny jedzenie sama chemia powietrza trzystego już nie mamy wiec przejrzyjcie niekturzy na oczy bo rak kojarzy wam sie tylko z papierosami znamludzi co pala i sa zdrowi to nie od tego calkowicie zalezy a jeszcze dodam palenie weglem w zimie to dopiero jest dymek..

Ja1: Robił dokładnie takie badania: OB. / odczyn Biernackiego / opad, AFP / alfa-fetoproteina, Beta2-mikroglobulina, Białko S100, CA 50, CA-125, CA-15.3, CA-19.9, CA-72.4, CEA / Antygen karcinoembrionalny, CYFRA 21-1, HE4 / Ludzkie białko komórek nabłonkowych najądrza 4, NSE / Swoista enolaza neuronowa, PSA / Swoisty antygen sterczowy, PSA wolny, SCC / SCC-Ag / Antygen raka płaskonabłonkowego, Test ROMA, TPA / tkankowy antygen, polipeptydowy, TPS / specyficzny polipeptyd tkankowy. Było trochę tego, nie mam jakieś wielkiej wiedzy medycznej, ale ponoć to już kompleksowe badania w tej dziedzinie, z tego zakresu.

Morfologia nie, ale podwyższone Ob może sugerować. Potem należy wykonać USG, markery nowotworowe. Te i inne badania już tanio w Polsce można zrobić. Ostatnio w pracy nie mam co robić, znalazłem w interenecie szczegółowy instruktarz wykonywania tanio badań (wiedza tajemna);-)) http://www.badania-medyczne.pl/laboratorium-badan-krwi-warszawa-krakow-szczecin-gliwice-tanio/

Gość FaszczesiBartosz

Kierowania się w stronę ludzi, zamiast manewrowania wyjeździe od nich. Będą cię karmić, choć może to potrwać czas, aby zrealizować swoją wartość. Jeżeli masz trudności znalezienie połączenia społeczni uważają, wolontariat, przyłączając się do grupy wsparcia, lub łączenia się z podobnie myślącymi ludźmi poprzez strony internetowe i blogi, social media. Zapytaj znajomych i członków rodziny patrzeć na ciebie, i zachęcam do towarzysko, gdy tłumaczenia angielski http://www.tanie-tlumaczenia.pl/ przeciągania nogi. Stworzenie przestrzeni pielęgnowaniu.