Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Odczucia po wszczepionym kardiowerterze defibrylatorze serca

slomkowska

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam. Od kilku miesięcy. Powodem były nocne postoje serca, kilkunastosekundowe, towarzyszące bezdechom, w efekcie nie spałem już dobrze od paru lat. Ze względu na niską frakcję dostałem icd zamiast zwykłego stymulatora. Efekt ? Skończyły się bezdechy i niedotlenienie, śpię jak dziecko i czuję się świetnie. Jest ineteresujące forum posiadaczy icd ale nie pamiętam adresu a link mam na innym kompie...
Jak na razie tylko teoretycznie, ograniczenia dotyczą silnych pól el-mag, spawania dużymi prądami, kocy indukcyjnych czyli czegoś z czym normalny człowiek ma mało do czynienia. Oczywiście wykrywacze metalu na lotniskach należy omijać, jest do okazywania specjalna m.narodowa legitymacja. Acha, zabiegi związane z przepływem prądu, elektrokoagulacja itp. stosowane w kosmetyce. No i wydaje mi się najważniejsze: rezonans magnetyczny (MRI) jest na zawsze wykluczony. Ponadto męczy odrobinkę fakt, że za parę lat trzeba będzie wymienić ze względu na baterię, więc znów zabieg.
Co masz na myśli pisząc o odczuwani jego pracy ? Funkcji stymulacji się oczyswiście nie odczuwa, icd pracuje jako zwykły stymulator. Natomiast interwencja defibrylatora jest odczuwalna i to całkiem solidnie (raz mnie trzepnął do tej pory) jednak do wytrzymania :)
Żaden problem. Każdemu, któremu lekarze proponują, powiem: BRAĆ. Nawet jeśli dziś wydaje się to zbyteczne to czas płynie i za parę lat być może taka decyzja uratuje komuś życie. A wracając do *trzepnięcia*: po prostu icd potwierdził, że czuwa, więc w sumie jestem zadowolony z tego doświadczenia. I wiesz, to nie jest ból. To nagłe i bardzo szybko mijające oszołomienie, coś jak bliski wybuch petardy.... Przynajmniej wiem, że jak mnie strzeli w samochodzie to nie zemdleję :)