Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wskaźnik INR a kwas tłuszczowy omega 3

Gość dana0909

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety, w opisach amerykańskich preparatów omega 3 i omega 6 jest uwaga o możliwej interakcji z warfaryną. Zobacz proszę przykład na dole strony, na czerwono: http://www.health4youonline.com/health_supplements_biocare_cla_glyceride_506.htm Ja mam zamiar też wspomóc się omega 6 i trochę mnie to niepokoi.
Gość dana0909
Moi lekarze nie umieją wskazać czy Omega3 ma wpływ na zwiększenie czy na zmniejszenie krzepliwości, farmaceuci w aptekach też używają słowa *może* mieć wpływ. Obecnie kupiłam Omega3 500 mg POLFA ŁÓDŹ i tu nie ma żadnej wzmianki.
Dana, ja też biorę i pilnuję INR i jest wszystko ok. Pewnie jest jakaś możliwość, przemysł farmaceutyczny jest ostrożny i pisze o wszelkich *możliwych* przypadkach z powodów prawnych a nie ze względu na faktyczne ryzyko. Osobiście uważam, że nawet lepiej jesli mógłbym zmniejszyć dawkę warfinu z powodu interakcji z omega3.
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są potrzebne do tworzenia takich związków jak prostaglandyny, prostacykliny, tromboksany - to część szlaku cyklooksygenazy (ma to znaczenie w działaniu przeciwpłytkowym i przeciwzapalnym). To dlatego wspominane jest ich działanie przeciwpłytkowe. Powtórzę jeszcze raz - kwasy wielonienasycone omega-3 NIE MAJĄ wpływu na działanie warfaryny. Warfaryna i acenokumarol działają na czynniki krzepnięcia zależne od witaminy K a nie na płytki krwi. Dla poparcia tego przytoczę linki do artykułów medycznych, nie do stron producentów leków. Może warto poczytać. http://www.kardiologiapolska.pl/artykul.phtml?id=82&indeks_art=2188&VSID=b0a15bf63fbb794e1e477f4e26250a0a Watson PD, Joy PS, Nkonde C, et al. Comparison of bleeding complications with omega-3 fatty acids + aspirin + clopidogrel versus aspirin + clopidogrel in patients with cardiovascular disease. Am J Cardiol 2009; 104: 1052-4.