Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Przeciek międzyprzedsionkowy

Miki1

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Ewa29 z Fallotem
Hej, Miki! Powinieneś się zgłosić do szpitala w Prokocimiu lub do Śląskiego Centrum Chorób Serca w Zabrzu, do kardiologów dziecięcych lub dla dorosłych, którzy specjalicują się z leczeniu dorosłych z wrodzonymi wadami serca. Możesz też zapisać się na forum Fundacji Serce Dziecka (www.forum.sercedziecka.org.pl), by poznać inne osoby z Twoją wadą, które doradzą Ci wybór ośrodka i wymienią się swoimi doświadczeniami. Pozdrawiam: Ewa z Koszalina, mój nr gg 5839861
Gość Ewa29 z Fallotem
Na stronie głównej fundacji znajdziesz adresy i numery telefonów do ośródków leczących wady serca.Nie ma jednego lekarza, specjalizującego się w zamykaniu takich ubytków, więc najpierw trzeba zadzwonić do danego ośrodka i zapisać się na wizytę. Na pewno potrzebne jest skierowannie od lekarza rodzinnego, albo kardiologa w miejscu zamieszkania. Myslę, że w Krakowie są poradnie dla dorosłych z wrodzonymi wadami serca. Takie ubytki można już zamykac przezskórnie, bez otwierania klatki piersiowej, choć nie zawsze i nie u wszysktich jest to możliwe. W ramach Fundacji działa Fundusz na rzecz Dorosłych z Wadami Serca. Zapraszam Twoją mamę i Ciebie :-) Przy okazji: też powinieneś zrobić sobie echo serca, w razie wykluczenia takiej, lub podobnje wady serca! Pozdrawiam jeszcze raz!
Gość Ewa29 z Fallotem
Cóz, ja jestem po 3 operacjach serca, w tym dwóch na otwartym sercu. Urodziłam się ze skrajną postacią złożonej wady tego narządu, polegającej m. in., na dużym ubytku w przegrodzie międzykomorowej. Twoja mama ma ubytek w przegrodzie międzyprzedsionkowej, czyli trochę wyżej :-) Od półtora roku jestem przedstawicielką Fundacji Serce Dziecka im. Diny Radzwiłłowej, więc zyskałam wiele nowych informacji na temat różnych wad serca, metod ich leczenia, ośrodków. Medycyna bardzo szybko się rozwija, dlatego niektóre proste wady można już korygować bez otwierania klatki piersiowej :-) Mozna nawet przezskórnie wszczepiać niektóre typy zastawek. Mnie leczyli kardiolodzy z Akademii Medycznej w Gdańsku,a potem, gdy miałam 16 lat, przekazali mnie do super ośrodka w Warszawie- Aninie, bo w Gdańsku nie robili wówczas operacji serca u dzieci i nastolatków. Są rózne typy ubytków międzyprzedsionkowych, mają różne wielkości. Pewnie Twoja mama dopero niedawno się o tym dowiedziała, bo wada nie dawała żadnych objawów? Z tego, co wiem, takie ubytki trzeba zamknąć, bo źle przepływająca krew może prowadzić np. do udaru. U nas, w Koszalinie, kilka miesiecy temu kardiochirurg dziecięcy z Krakowa zamykał przezskórnie takie ubytki kilkunastu osobom, z których 19-latka, była po udarze.
Ewo mama jest już po przezskórnym zamknięciu ubytku miedzyprzedsionkowego. Z uwagi na to że zaszły komplikacje zapinka nie siadła równo ,bardzo się denerwuje mimo że lekarze mówią że takie przypadki zdarzają się. Dlatego chciałbym skontaktować ja z lekarzem ,który jest w temacie . Olu czy masz jakieś bliższe namiary na panią doktor ,jeżeli tak to proszę . DZIĘKUJĘ!!!!!!!
Mikołaj podalam Twojej mamie numer tel.do Gliwic do bardzo dobrego kardiologa.Basia jak dzwonila to powiedzieli Jej ze Pan doktor zajmuje sie dziecmi ale to nie do konca tak jest.Trzeba w rejstracji powiedziec wyraznie ze mama ma wade ktora maja dzieci i jaka jest sytuacja.W ŚCCS pytalam o dobraego lekarza i wlasnie tego P.doktora mi polecono i drogi raz namiary dostalam od dobrej duszyczki z forum serce dziecka.Napisze ci na emaila namiary.Pozdrawiam i zycze zdrowka dla Basi.