Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyników cholesterolu

xxxtracer

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Krzysztof
Witaj, ogolny cholesterol masz w gornej granicy normy max 200 jest ok HDL norma powyzej 35 - ty masz 43 jest ok proporcja HDL do całkowitego wynosi 20% 43 x 198 - 100 198x = 4300 / 198 21,71% LDL tutaj masz lekko powyzej max. normy * 135 - popraw LDL obniż na rzecz dobrego HDL Troglicerydy ok bardzo ladne ! Ogolnie wyniki dobre z poprawa HDL Pozdrawiam, Krzysztof
Witam.Mam za sobą badanie cholesterolu,a że zbytnio sie na tym nieznam byłbym bardzo wdzięczny za pomoc w odczytaniu wyników i powiedzenia mi na czym stoję.Z góry wielkie dzięki Glukoza na czczo- 89mg/dl Cholesterol całkowity- 142mg/dl HDL-cholesterol o dużej gęstości- 36mg/dl LDL-cholesterol o małej gęstości- 91mg/dl TG-Trójglicerydy- 75mg/dl
mógłbys podwyzszyć Hdl.Jest zbyt niskie.A to jest mozliwe..Wystarczy codzienna aktywność ruchowa-rower,pływanie.Godzinę co najmniej dziennie.Jak nadwaga ,to schudnąć.Zresztą to samo się stanie jak sie będziesz ruszał.Przeczytaj w internecie artykuł pt.,,Cholesterol i trójglicerydy** autor: Sławomir Gromadzki.Tam jest szczegółowo podane jak sie odżywiać.Nie palić papierosów.

Może byłeś na imprezie?moze w dni poprzedzające badanie jadłeś cos tłustego,słodkiego plus alkohol?Myślę,że gdybyś kilka dni nie jadł mięsa,cukru i pojadł otręby owsiane[błonnik],to wynik już po tygodniu chol. całkowity byłby bliski normy.Zjedzenie np. kiełbasek z grilla,wątróbki plus piwko od razu pogarsza wyniki chol. całkowitego.Reszta jest db.

Mój wujek ,kiedy walczył z cholesterolem[początkowo wszystkie wyniki miał złe],to najpierw doszedł do normy HDL[od codziennych ćwiczeń],nawet zwiększył się dwukrotnie ,a także trójglicerydy[te z kolei spadły dwukrotnie,nawet trochę więcej].Najgorzej było doprowadzić do normy LDL i chol. całkowity.Co miesiąc badał i LDL w najlepszym razie przekracza o 10-20 normę,a całkowity o 20 i za nic nie może doprowadzić do normy.Nie bierze chemicznych leków lecz ziołowy cynarex,dietę,ćwiczenia,zero alkoholu.Przeczytaj artykuł pt. ,,Cholesterol i trójglicerydy**Autor:S.Gromadzki.Zawiera przydatne informacje.

Gość cessna172r

Witam wszystkich naprawde nie panikujcie jesli macie wysoki cholesterol i trojgl. moj wymik z przed 2 miesiecy cholesterol 300 trojgl. 500 2 miesiace diety i sport wyniki: cholesterol 200 trojgl. 130 naprawde nie dajcie sie wmanipulowac w zycie z tabletkami bo wasze organizmy to samoregenerujace sie *maszyny* tylko trzeba wiedziec co im brakuje lub czego maja za duzo pozdr.

Ja walczyłam ponad rok z cholesterolem; dostosowywałam się do różnych porad typu nalewki z czosnku , systematyczne gimnastyki i inne cuda na kiju ....i po roku poprosiłam o tabletki Jestem szczupła , nie palę , nie piję alkoholu, uwielbiam owoce i warzywa , co dziennie pływam w basenie .Kolega wrócił z Iraku z bardzo wysokim cholesterolem. po miesiącu- . bez żadnej kuracji !!!! wyniki super. Wysoki cholesterol to nie tylko problem odżywiania ale również psychiki. Ludzie , którzy żyją bezstresowo cholesterol mają w normie . Pozdrawiam serdecznie z upalnego Los Angeles.

Ogólny poziom cholesterolu nie ma żadnego znaczenia o ile HDL jest wysoki, a TG i LDL niskie. Wzrost poziomu cholesterolu to skutek, a nie przyczyna. To materiał naprawczy, budulec wszystkich komórek. On rośnie, gdy się dzieje coś złego. Gdy jest go mało, to albo nie trzeba albo organizm go już nie jest w stanie produkować. Gdy jest go bardzo dużo, to po prostu naprawa trwa. Połowa zawałowców ma niski całkowity, a niemal wszyscy mają niski HDL.

Witam, prosze o interpretacje moich wynikow: Cholesterol całkowity 5,06 mmol/l Cholesterol HDL 3,10 mmol/l Cholesterol LDL 1,71 mmol/l Trójglicerydy 0,55 mmol/l Martwi mnie wysoki poniom cholesterolu calkowitego. Jednak mam wysoki poziom tego dobrego cholersterolu i nie wiem jak mam interpretowac wyniki tych badan. Dzieki!

Gość Danuta Maria

Odebrałam wyniki i zauważyłam ,że cholesterol jest wyższy jak norma 0,00-190.00 H ,mam 52lata Moje wyniki; Cholesterol całkowity 194,57 HDL 73,39 LDL 108,18 Trójglicerydy 65 nie wiem czy mam się martwić ,czy nie , jestem na diecie ,biorę leki zalecone przez lekarza Polocard 150 mg ,Aspicam 15, Polprazol 20mg proszę o pomoc !! z góry dziękuję