Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysiłek fizyczny po założeniu by-passów

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ania05111971
Powinna o siebie bardzo dbać i uważać na siebie .Nie wolno jej wykonywać ciężkich prac nawet jak już nie będzie jej bolałąo .Mój teść zmarł po pół roku po operacji bo zachciało mu się przejechac na rowerze ........Wieczorem już nie żył .
Uważam , że zdecydowanie za wcześnie nawet na zmywanie. 16 dni po operacji trzeba się ograniczyć do niewielkich spacerów, nie za wiele po schodach itd. Ale jest to opisane w poradnikach pooperacyjnych. A co z wczesną rehabilitacją pooperacyjną ? Może macie w okolicy jakiś oddział rehabilitacyjny więc radzę tam podjechać i choćby porozmawiać.
Gość dana0909
Z mojego doświadczenia: to mama musi się jeszcze wstrzymać z unoszeniem rąk powyżej ramiom, czyli stawianie naczyń na suszarkę wiszącą, mycie okien, upinanie fitanek itp. nawet odkurzenie jednego pokoju to juz jest dużo. Również ułożenie fryzury, szczególnie z tyłu głowy to duży wysiłek. Ale nie może uciekać od tych prac, musi być aktywna.
Gość robuch
Jestem wogóle zdziwiony, że na rehabilitację trzeba czekać. Byłem operowany 2 lata temu w Poznaniu. Prosto ze szpitala, w tydzień po operacji zostalem przewieziony do szpitala rehabilitacyjnego w Kowanówku. tam przeszedłem 2 -tygodniową rehabilitację i dopiero wróciłem do domu. Jeśli chodzi o ból, to powinnizapisać środki przeciwbólowe. Ja brałem je prze pierwsze 3-4 tygodnie. Później stopniowo coraz mniej. Jeśli mogę w czymś pomóc to zapraszam na gg 12706468 i na mojego bloga na Wirtualnej Polsce *Pokochać by passy*
Też się dziwię. MI mówiono że rehabilitacja jest refundowana przez NFZ o ile zacznie się nie później niż 30 dni od wypisu po operacji. Coś nie tak. Zresztą cała idea polega na tym by zrobić ją bezpośrednio po operacji.