Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dodatkowe skurcze serca a ćwiczenia przy nerwicy serca

Gość typek

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka, mam kłopoty z sercem takie jak tysiące innych, z tego co czytam. Badania w porządku (ostatnie EKG pół roku temu, w ciągu ostatnich trzech lat - nizliczona ilość). Kołatanie, dodatkowe skurcze, kłucie - znacie to :) Moje pytanie brzmi czy można normalnie ćwiczyć przy tych dolegliwościach. Mam na myśli tu ćwiczenia bez obciążenia (pomijając małe hantle to 10kg do ćw na ręce) jak pompki, przysiady, brzuszki. Czy w tych gorszych okresach (tj. dodatkowy skurcz kilka razy na minute) sobie odpuszczac? Czy po prostu zlać tą pieprzoną nerwicę i robić swoje. Dodam tylko, że przez ostatnie pół roku schudłem bardzo dużo (ze 110 kg do 83, co na faceta już jest normą) i nie wiem czy nie pora na badania :) Ale nie chce znow popaść w histerię, bo wiemy, ze to głównie w psychice siedzi, choc ostatni tydzien czuje sie fatalnie (pewnie przez ogromną ilość imprez). Co myślicie o ćwiczeniu?
To zalezy czy takie cwiczenie beda powodowały skurcze dodatkowe czy nie, bo na niektórych własnie siłownia czyli cwiczenia izolowane moga nasilac skurcze. Lepiej zrób holdera bo zwykłe ekg to jest nic, a i ekg wysiłkowe by sie przydało. Skurcze moga byc różne i pojedyncze lub nie. Tak wiec lepiej sie najpierw przebadaj
Ja 83 kg - 182 cm - 21 lat. Wczoraj byłem w szpitalu-atak paniki:) Zrobili mi dużo badań, oczywiście wszystko w normie. Byłem u kardiologa, podpięli mnie na kilka godzin do maszynek no i kardiolog stwierdził, że mam się zrelaksować, podali mi lek uspokajający i wszystko jak ręką odjął. Ćwiczyć mam jak najbardziej(czyli odp na pytanie już padła :), większy wysiłek też nie jest zakazany (pytałem się o piłkę nożną, bo w to gram najczęściej). Nie pić kawy i nie pić alkoholu przez najbliższych kilka dni (szkoda ze weekend dziś). Standard.