Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Krew w stolcu i rzadkie wypróżnienia

Rekomendowane odpowiedzi

Od urodzenia mam problemy z wydalaniem, mam 16, wydalam stolec średnio co 3-4 dni, ostatnio coraz rzadziej. 2 razy pojawiła mi sie krew, byłam z tym u lekarza, on tylko powiedział zebym jadła jogurty i te inne rzeczy..w tym problem ze często takie rzeczy jadam, musli, jogurty, warzywa i jakoś mi to róznicy nie robi.. przyznaje ze nie pije zbyt duzo płynów, ale ostatnio to probuje nadrabiać. Można sobie jakoś pomóc?
najlepsze sposoby to : 1]. po przebudzeniu,leżąc na łóżku wykonywać rowerek przez kilka minut.Następnie wypić 1-2 szkl. ciepłej przegotowanej wody.Jeśli masz w domu rower rehabilitacyjny,to popedałuj parę minut i...po problemie.Do szkoły zawszebierz sobie picie- tylko nie gazowane,a wodę min.,albo wodę gotowaną z sokiem z cytryny plus troszkę cukru.Do zupy dodaj zawsze łyżeczkę otrąb pszennych na zmianę z owsianymi,można też posypywać po ziemniakach,po kanapkach itp.Dziennie razem ze trzy łyżeczki.To zupełnie wystarczy do regularnych wypróżnień .Musisz o to dbać,bo w przyszłości może się z tego wykluc niebezpieczna choroba.I jeszcze jedna ważna rzecz : kup mielony kminek.Do niego dodaj taką samą ilość wagową majeranku.Ale majeranek należy samemu zmielić w ręcznym młynku do kawy.Oba wymieszać.Trzymać w zakręconym słoiczku.Codziennie zjadać 3xpo 1 łyżeczce rozmieszanej w małej ilości wody.Kminek i majeranek maja korzystny wpływ na stan jelit,działają przeciwzapalnie i przeciwskurczowo.Pamiętaj o tym,że człowiek dziennie musi wypić 1,5 do 2 l. płynu i ruszać się .Bez tego jelita robią się leniwe.