Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zmiana Plavixu na Clopidix

Gość - krzysztof

Rekomendowane odpowiedzi

SUFUR, Przecież napisałem, że test wysiłkowy może być także farmakologiczny, ale taki czy fizycznie wysiłkowy (rower, bieżnia) jest elementem badania scyntygraficznego. Reszta się zgadza: - badanie polega na podaniu przez wenflon radioizotopu i rejestracji obrazów serca za pomocą specjalnej kamery (gammakamery), -badanie jest nieinwazyjne. Ale dodać trzeba, że to badanie nie jest wykonywane w każdym ośrodku kardiologicznym, w którym są wykonywane np. koronarografie. Pozdrawiam

Janusz Napisałeś wcześniej o etapach scyntygrafii i dodałeś test klasyczny wysiłkowy - mylisz się -on nie jest elementem tego badania .Wykonuje się klasyczną próbę wysiłkową (rowerek ;bieżnia) lub SPECT . Można mieć oczywiście wykonane obydwa badanie ( bo przecież obydwa są testami wysiłkowymi) ale nie jest to etapowością jak ująłeś tylko wyborem metody. Oczywistą jest że scyntygrafia nie jest wykonywana w wszystkich ośrodkach ze względu na złożoność ; stopień zaawansowania oraz koszt badania. Mam wrażenie że kontrolujesz moją teoretyczną wiedzę na ten temat ; sprawdziłem w mojej dokumentacji medycznej -klasyczny test wysiłkowy miałem sześć razy a scyntygrafię cztery.- ale to nie ma się do rzeczy -w necie jest opisane wszystko. Pozdrawiam.

SUFUR, Tu jest opis badania scyntygraficznego serca: http://chorobawiencowa.mp.pl/badania/show.html?id=62362 Test wysiłkowy - jak napisałem - może być na rowerku lub bieżni, albo z pomocą leków przyśpieszających akcję serca (np. dobutamina). To, że w Twoim przypadku wykonywano testy farmakologiczne (z użyciem leków) nie oznacza, że tak jest zawsze. I jeszcze jedno: nie testuję Twojej wiedzy, tylko piszę jak jest w oparciu o dane ogólnodostępne jak w tym przypadku. Pozdrawiam

DO SUFURA I JANUSZA - MILO JEST POCZYTAĆ LITERATURĘ FACHOWĄ - DZIĘKI WAM NIE BŁĄDZĘ I CZUJĘ SIĘ ZABEZPIECZONA PODSTAWOWĄ WIEDZĄ I WASZYMI DOŚWIADCZENIAMI - ból jak był tak jest - uzbroiłam się psychicznie i qw pewnym sensie zaakceptowałam ten stan i czekam na 05.02 - ciekawam bardzo czy dane mi będzie wyegzekwowanie badań - o terminie nie wspomnę.... tym razem to państwowy kardiolog w Gdyni dziękuję i zachęcam do pisania

Alicja Ważne jest spokojne podejście ;piszesz że uzbroiłaś sie psychicznie -więc pierwszy krok zrobiłaś -pozytywne nastawienie. Janusz. Przeczytaj dokładnie swój post z 30.01 z godz 20.15 -do niego właśnie się odnosiłem- albo SPECT albo bieżnia i rowerek(klasyczna próba wysiłkowa) - a nie jak piszesz etap scyntygrafii - to jest wybór metody pozdrawiam

SUFUR, Ja już nie wiem do czego się odnosisz i z czym dyskutujesz - odnoszę wrażenie, iż za wszelką cenę chcesz dowieść, że masz bezwzględną rację, że skoro w Twoim przypadku scyntygrafia była Lwykonywana przy farmakologicznej próbie wysiłkowej, to musi tak być w każdym innym przypadku. A tymczasem tak nie jest o czym napisałem i dowód czego wyżej powołałem linkując do opisu tego badania. Mimo wszystko mam nadzieję, że ta nasza wymiana zdań dała innym na forum, a szczególnie ALCIA59 - sporo wiedzy o badaniach wykonywanych w chorobie niedokrwiennej serca. Pozdrawiam wszystkich serdecznie.

No i doczekałam sie - rtg - zaostrzenie blaszek granicznych trzonów kręgów, osteofitoza krawędziowa - zmiany zwyrodnieniowe zwężenie przestrzeni m-k górnego odcinka kręgosłupa piersiowego. Poza tym wysokość trzonów kręgów i przestrzeni m-k zachowana. A teraz państwowa kardiolog - echo na 26.05 - ABSOLUTNIE NIE WIDZI WSKAZAŃ NA ECHO WYSIŁKOWE ŻE NIE WSPOMNĘ O SCYNTOGRAFII na moje uwagi że mam trupio białe palce u stóp - i dalej mnie boli w klatce piersiowej - odp. TO SIĘ ZDAŻA.... oczywiście zrobili mi standardowe ekg - I TO TYLE ACHA - WYPISAŁA MI RECEPTĘ . Syn mi załatwił masaże i rozciąganie kręgosłupa - oczywiście prywatnie i tak uciekając na wieś - sielską-anielską - będę zmuszona wracać nacht Gdynia.... muszę ochłonąc i poczekać na WASZĄ POLEMIKĘ,,,, czas zacisnąć pasa i zbierać na prywatnych lekarzy....pozdrowienia

Widzę że posucha... zżyliśmy sie z zawałem? za miesiąc z hakiem będę świetować 1 rocznicę i mam zapytanie - co z PLAVIXEM - brać dalej czy odstawić? zdania są podzielone - ja od paru miesięcy jestem fanka dr Zięby/youtuba/ i mam dylemat . stracilam zaufanie do kardiologów - oczywiscie nie do wszystkich ale... coś tam coś tam... co sądzicie - pytam sie Was bo cenie Wasze zdanie i przyznam sie że brakuje mi czasami Waszej pouczajacej polemiki... pozdrowienia