Gość JANUSZDG Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 SUFUR A czy nie jest tak, że pierwszym etapem scyntygrafii serca jest właśnie test wysiłkowy (farmakologiczny lub na rowerku albo bieżni) po którym bada się jak rozłożony jest znacznik promieniotwórczy w sercu po wysiłku? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
Sufur Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Janusz Badanie scyntygraficzne (jeśli dobrze pamiętam -miałem kilka razy) -polega na wstrzyknięciu izotopu ;jest nieinwazyjne ; - mówiąc krótko serce jest pobudzone do wysiłku w sposób farmakologiczny -nie jeździ się na żadnym rowerku ani biegnie po bieżni. -Badanie pokazuje obszary niedokrwienia itp. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość JANUSZDG Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 SUFUR, Przecież napisałem, że test wysiłkowy może być także farmakologiczny, ale taki czy fizycznie wysiłkowy (rower, bieżnia) jest elementem badania scyntygraficznego. Reszta się zgadza: - badanie polega na podaniu przez wenflon radioizotopu i rejestracji obrazów serca za pomocą specjalnej kamery (gammakamery), -badanie jest nieinwazyjne. Ale dodać trzeba, że to badanie nie jest wykonywane w każdym ośrodku kardiologicznym, w którym są wykonywane np. koronarografie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
Sufur Opublikowano 31 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Janusz Napisałeś wcześniej o etapach scyntygrafii i dodałeś test klasyczny wysiłkowy - mylisz się -on nie jest elementem tego badania .Wykonuje się klasyczną próbę wysiłkową (rowerek ;bieżnia) lub SPECT . Można mieć oczywiście wykonane obydwa badanie ( bo przecież obydwa są testami wysiłkowymi) ale nie jest to etapowością jak ująłeś tylko wyborem metody. Oczywistą jest że scyntygrafia nie jest wykonywana w wszystkich ośrodkach ze względu na złożoność ; stopień zaawansowania oraz koszt badania. Mam wrażenie że kontrolujesz moją teoretyczną wiedzę na ten temat ; sprawdziłem w mojej dokumentacji medycznej -klasyczny test wysiłkowy miałem sześć razy a scyntygrafię cztery.- ale to nie ma się do rzeczy -w necie jest opisane wszystko. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość JANUSZDG Opublikowano 31 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 SUFUR, Tu jest opis badania scyntygraficznego serca: http://chorobawiencowa.mp.pl/badania/show.html?id=62362 Test wysiłkowy - jak napisałem - może być na rowerku lub bieżni, albo z pomocą leków przyśpieszających akcję serca (np. dobutamina). To, że w Twoim przypadku wykonywano testy farmakologiczne (z użyciem leków) nie oznacza, że tak jest zawsze. I jeszcze jedno: nie testuję Twojej wiedzy, tylko piszę jak jest w oparciu o dane ogólnodostępne jak w tym przypadku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość alcia59 Opublikowano 31 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 DO SUFURA I JANUSZA - MILO JEST POCZYTAĆ LITERATURĘ FACHOWĄ - DZIĘKI WAM NIE BŁĄDZĘ I CZUJĘ SIĘ ZABEZPIECZONA PODSTAWOWĄ WIEDZĄ I WASZYMI DOŚWIADCZENIAMI - ból jak był tak jest - uzbroiłam się psychicznie i qw pewnym sensie zaakceptowałam ten stan i czekam na 05.02 - ciekawam bardzo czy dane mi będzie wyegzekwowanie badań - o terminie nie wspomnę.... tym razem to państwowy kardiolog w Gdyni dziękuję i zachęcam do pisania Cytuj Odnośnik do komentarza
Sufur Opublikowano 31 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Alicja Ważne jest spokojne podejście ;piszesz że uzbroiłaś sie psychicznie -więc pierwszy krok zrobiłaś -pozytywne nastawienie. Janusz. Przeczytaj dokładnie swój post z 30.01 z godz 20.15 -do niego właśnie się odnosiłem- albo SPECT albo bieżnia i rowerek(klasyczna próba wysiłkowa) - a nie jak piszesz etap scyntygrafii - to jest wybór metody pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość JANUSZDG Opublikowano 31 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 SUFUR, Ja już nie wiem do czego się odnosisz i z czym dyskutujesz - odnoszę wrażenie, iż za wszelką cenę chcesz dowieść, że masz bezwzględną rację, że skoro w Twoim przypadku scyntygrafia była Lwykonywana przy farmakologicznej próbie wysiłkowej, to musi tak być w każdym innym przypadku. A tymczasem tak nie jest o czym napisałem i dowód czego wyżej powołałem linkując do opisu tego badania. Mimo wszystko mam nadzieję, że ta nasza wymiana zdań dała innym na forum, a szczególnie ALCIA59 - sporo wiedzy o badaniach wykonywanych w chorobie niedokrwiennej serca. Pozdrawiam wszystkich serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Alcia59 Opublikowano 5 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 No i doczekałam sie - rtg - zaostrzenie blaszek granicznych trzonów kręgów, osteofitoza krawędziowa - zmiany zwyrodnieniowe zwężenie przestrzeni m-k górnego odcinka kręgosłupa piersiowego. Poza tym wysokość trzonów kręgów i przestrzeni m-k zachowana. A teraz państwowa kardiolog - echo na 26.05 - ABSOLUTNIE NIE WIDZI WSKAZAŃ NA ECHO WYSIŁKOWE ŻE NIE WSPOMNĘ O SCYNTOGRAFII na moje uwagi że mam trupio białe palce u stóp - i dalej mnie boli w klatce piersiowej - odp. TO SIĘ ZDAŻA.... oczywiście zrobili mi standardowe ekg - I TO TYLE ACHA - WYPISAŁA MI RECEPTĘ . Syn mi załatwił masaże i rozciąganie kręgosłupa - oczywiście prywatnie i tak uciekając na wieś - sielską-anielską - będę zmuszona wracać nacht Gdynia.... muszę ochłonąc i poczekać na WASZĄ POLEMIKĘ,,,, czas zacisnąć pasa i zbierać na prywatnych lekarzy....pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość alcia59 Opublikowano 5 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Proszę wybaczyć za zdaża - oczywiście zdarza... Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość alcia59 Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Widzę że posucha... zżyliśmy sie z zawałem? za miesiąc z hakiem będę świetować 1 rocznicę i mam zapytanie - co z PLAVIXEM - brać dalej czy odstawić? zdania są podzielone - ja od paru miesięcy jestem fanka dr Zięby/youtuba/ i mam dylemat . stracilam zaufanie do kardiologów - oczywiscie nie do wszystkich ale... coś tam coś tam... co sądzicie - pytam sie Was bo cenie Wasze zdanie i przyznam sie że brakuje mi czasami Waszej pouczajacej polemiki... pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi